News Flash:

Miercurea Mare sau ziua in care Iisus a fost tradat de Iuda

16 Aprilie 2014
962 Vizualizari | 0 Comentarii
Miercurea Mare a Saptamanii Patimilor ne apropie de Sfintele Pasti. Denia din aceasta seara il aduce in prim-plan pe Iuda, apostolul tradator, si, totodata, se face pomenirea femeii pacatoase care, in dorinta de a i se ierta pacatele, a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos.

Aceasta este ziua in care Iuda Iscarioteanul L-a vandut pe Iisus pentru 30 de arginti fariseilor ce voiau sa-L ucida. Gestul lui Iuda a facut ca, mai tarziu, ziua de miercuri sa fie declarata zi de post.

Evangheliile povestesc ca Iisus a petrecut ziua de miercuri in Betania, in familia prietenilor sai, Lazar, cel inviat din morti, Marta si Maria, si in casa lui Simon Leprosul.

„Pe cand se afla Iisus in Betania, in casa lui Simon Leprosul, S-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir scump si l-a turnat pe capul Lui, cand sedea El la masa. Si vazand aceasta ucenicii Lui, le-a parut rau si au zis: «Pentru ce s-a facut aceasta paguba? Caci acest mir se putea vinde pe un pret mare si se putea da saracilor». Iisus, insa, intelegand aceasta le-a zis: «Pentru ce aduceti suparare femeii? Ca bun lucru a facut ea pentru Mine. Caci pe saraci pururea ii aveti cu voi, iar pe Mine nu Ma aveti pururea. Aceasta, turnand acest mir pe trupul Meu, M-a pregatit pentru ingropare. Si drept va spun: oriunde se va propovadui Evanghelia aceasta in lumea toata, se va spune si ce a facut ea, spre pomenirea ei»”. (Matei, 26,6-13).

 In acest timp, in Ierusalim se urzea in taina razbunarea fariseilor si a carturarilor, care hotarasc moartea Mantuitorului.

Miercurea este ziua in care carturarii si fariseii au facut sfat pentru prinderea si uciderea Mantuitorului, temandu-se de puterea pe care o avea asupra multimilor. „Si impreuna s-au sfatuit ca sa prinda pe Iisus, cu viclesug, si sa-L ucida” (Matei, 26.4).

Tot acum, Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece apostoli, se duce la arhierei pentru a-L vinde pe Hristos: „A zis: «Ce voiti sa imi dati si eu Il voi da in mainile voastre?» Iar ei i-au dat treizeci de arginti. Si de atunci cauta un prilej potrivit ca sa-L dea in mainile lor” (Matei, 26, 15-16).

Traditii in Miercurea Mare

Miercurea Pastilor aducea cu sine interdictia de a se toarce, deoarece, credeau satenii ca torsul le putea “intoarce mintile”. In unele sate se petrecea in noptile de miercuri spre joi, obiceiul strigarii peste sat, un fel de “judecata de apoi” a colectivului in vederea purificarii pentru sarbatoarea apropiata.

In Miercurea Pastilor nu se spala rufe si nu se mai mananca urzici pentru ca sunt deja „maritate” (trecute). 

 Miercurea Mare este ultima zi in care gospodarii mai pot face treburi pe camp sau in care se mai spala si se calca. Din aceasta zi, se spune ca barbatii trebuie sa stea pe langa casa si sa isi ajute nevestele.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

miercurea mare saptamanii patimilor sfintele pasti denia iuda marta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 23 queries | Mysql time :0.048147 (s)