Potrivit datelor raportate din teritoriu catre Institutul National de Sanatate Publica – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in acest moment la nivel national sunt 153 de cadre medicale si personal auxiliar confirmate cu COVID-19.

Mircea Badea, cunoscutul prezentator de la Antena 3, a purtat o discutie prin telefon cu o doctorita tanara din Suceava, infectata cu coronavirus. Prin acest gest, jurnalistul a vrut sa scoata in evidenta ca in fata virusului COVID-19 nu doar persoanele in varsta sunt vulnerabile.

„Se simte rau. Am vorbit cu dansa joi. Voia sa vorbeasca cu mine si am sunat-o. Am intrebat-o cum se simte. Nu se simtea foarte bine. Avusese febra, acum nu mai avea. Dar mi-a spus ca are o arsusa in piept de care nu scapa si inca nu poate respira ca lumea. Vorbea ca un om care nu poate sa respire bine.

Doamna doctor este mai tanara ca mine. Si se simtea foarte rau. A fost intr-o stare mult mai rea oricum. Acum este internata la un spital din Iasi dupa ce a fost infectata la spitalul din Suceava. Este tratata intr-un spital pavilionar, stau patru oameni in camera, cu WC-ul pe hol.

Mi-a zis ca in ultimele 24 ore, au fost adusi 4-5 barbati infectati, cu varste intre 35 – 45 ani, barbati in putere, care nu aveau alte probleme de sanatate. Se simteau foarte rau, nu mai puteau sa respire. Doi dintre ei au ajuns la terapie intensiva. Toata harneala asta cu ideea ca COVID – 19 afecteaza doar varstnicii nu prea mai este de actualitate. De la zi la zi, teza bazata pe statistica incipienta nu mai functioneaza”, a povestit Mircea Badea.

Sfaturi esentiale pentru a te proteja de COVID-19

Spalati-va mainile de multe ori;

Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;

Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile;

Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti;

Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;

Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;

Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave; coral