Fost ofiter, Florea Cumpanasu isi aminteste ca l-a „citit” pe suspect inca de cand acesta lucra ca mecanic auto la unitatea miliara din Caracal.

Florea Cumpanasu, unchiul tatalui Alexandrei Macesanu, lacrimeaza cand vorbeste despre nepoata sa disparuta. Locuieste chiar langa casa sotilor Macesanu si se uita cu tristete spre poarta vecina.

Pantalonii de camuflaj si tinuta dreapta amintesc de cariera lui militara. Acum sta cu nepotii, ca baby-sitter. Mai ales o nepotica de 3 ani “face instructie cu mine, imi pune telecomanda in mana si imi cere sa schimb programul pe desene”.

A pazit Casa Poporului

Inainte de 1989, Florea Cumpanasu si soldatii din subordinea lui au asigurat paza pe santierul Casei Poporului, actualul Palat al Parlamentului. Vorbeste cu emotie despre acea perioada, cand “se faceau lucruri mari, armata era armata, se construia, tara era puternica”.

"Despre anii de dupa Revolutie, domnul Cumpanasu vorbeste cu dezgust. Crede ca “l-au impuscat degeaba pe Ceausescu, sa vina la putere Iliescu din Oltenita? Sau Dragnea, fiu de politist din Saelele?”.

La Unitatea Militara 01256, din Caracal, Florea Cumpanasu se ocupa de resurse umane. De angajari, de permisii. Acolo a lucrat, pentru scurta vreme, si Gheorghe Dinca, pe postul de mecanic auto. Repara masinile unitatii, schimba uleiul, cauciucurile.

Nu venea la program, statea doua, trei ore, apoi isi vedea de ale lui. Sotia lui lucra la spital, doamna Nuti (n.red. – Elena Dinca), la recoltat probe pentru analize. La fel, statea doua-trei ore dimineata, apoi gata, liber.

Toate, ca toate, continua Florea Cumpanasu, dar mecanicul Dinca nici nu se intelegea cu nimeni din unitatea militara. Era tot timpul tafnos.

Nu puteai sa-i faci nici o observatie, ca sarea la tine, trantea, injura. Intr-o zi, comandantul unitatii m-a intrebat: «Ce facem cu asta?». Si am raspuns: «Ce sa facem? Nu vine la program. Nu se tine de treaba. Zic sa-l dam afara». Si l-au dat afara.

"Acum, la multi, multi ani dupa acel incident, ruda Alexandrei crede ca soarta se razbuna. “Poate, daca nu-l concediam atunci pe Dinca, nu se intampla asta. Tocmai el, dintre toti oamenii, sa-mi ia nepoata”.

Nu se lucra cu Dinca, n-avea ce sa caute in unitate unul ca el, nu stia nici de sef, nici de program. L-am citit de atunci ce fel de om este.

Florea Cumpanasu, ofiter in rezerva

"Priveste pe furis spre curtea familiei Macesanu. “I-am zis nepoatei mele mai mari sa se mai duca pe la ei, sa stea de vorba cu sora Alexandrei, care a venit de la mare. Sa nu fie singura. Ca eu… eu ce sa le spun parintilor? Ce sa spui cand se intampla asta?”.

Despre Alexandru Cumpanasu, unchiul de-al doilea al Alexandrei, Florea Cumpanasu are vorbe de lauda: “Lui i-a placut politica, asta e, daca i-a placut… Pe la Bucuresti, pe acolo, nu stiu exact ce face, nu prea vine pe aici. Dar acum ne-a ajutat foarte mult si toata familia recunoaste. Daca nu era el, nu afla nimeni ca a disparut Alexandra, nu se misca politia”.

  coral