News Flash:

O clujeanca da in judecata SRI-ul, pe motiv ca tine la secret informatorii care i-au turnat sotul la securitate

22 Septembrie 2015
786 Vizualizari | 0 Comentarii
SRI Cluj
Serviciul Roman de Informatii (SRI), filiala Cluj,  este pe punctul de a fi dat in judecata de catre o clujeanca, care sustine ca serviciul refuza sa-i ofere informatii cu privire la cei care i-au turnat sotul la securitate pe vremea comunistilor, arata gazetadecluj.ro. Veres Elena Alexandrina vrea sa faca o plangere penala impotriva SRI Cluj pentru abuz in serviciu si obstructionarea aplicarii cu buna-credinta a prevederilor Legii Deconspirarii Securitatii Comuniste. Ea incearca sa afle cine l-a turnat pe sotul ei pe vremea comunistilor, cand religia era un subiect tabu. Multi dintre crestini au ajuns la centrele de reeducare, unde majoritatea au si murit. Trimiterea lor dupa gratii a fost posibila cu ajutorul turnatorilor, care participau la slujbele religioase si apoi dadeau note informative Securitatii.

 Clujeanca Elena Veres incearca sa afle cine l-a turnat pe vremea comunistilor pe sotul ei.

"Mentionez ca unul dintre informatorii care a facut mult rau familiei mele si credinciosilor romani din Cluj, a fost iredentistul maghiar Miszti Arpad, fost diacon din subordinea sotului meu, mentionat in Notele informative anexate prezentei. Rog respectuos conducerea Serviciului Roman de Informatii sa dispuna Sectiei SRI Cluj sa aplice cu buna-credinta si celeritate prevederile Legii CNSAS, comunicandu-ne urgent numele conspirativ al liderului maghiar penticostal Miszti Arpad, actualmente pastor asociat al Bisericii Romane EMANUEL din Anaheim, California, USA", arata clujeanca intr-o adresa oficiala.

Drept raspuns, SRI ii raspunde Elenei Veres ca ar fi mai bine sa se adreseze la CNSAS. "Urmare cererii dumneavoastra adresata Serviciului Roman de Informatii si inregistrata la Sectorul Relatii cu Cetatenii cu nr. 52.181 din 20.04.2015, va comunicam ca, in conformitate cu prevederile legale, documentele create de fostele organe de securitate au fost predate Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Ca urmare, pentru clarificarea aspectelor sesizate este necesar sa va adresati Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, institutie abilitata sa rezolve astfel de solicitari, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008", arata o adresa a SRI.

Insa, colegiul C.N.S.A.S. a deschis Dosarul Nr. 416/12/2012 si a cerut apoi Serviciului Roman de Informatii sa comunice cu celeritate identitatea reala a informatorilor si colaboratorilor Securitatii Comuniste ce apar in dosarul mentionat. "Constat cu uimire si consternare ca S.R.I. Cluj intelege sa-i conspire in continuare pe acesti raufacatori, fapt pentru care ma vad obligata a va sesiza, inainte de a depune o plangere penala impotriva S.R.I. Cluj pentru abuz in serviciu si obstructionarea aplicarii cu buna-credinta a prevederilor Legii Deconspirarii Securitatii Comuniste", mai arata Elena Veres.

Turnatorii la organe

Potrivit sursei mai sus citate, o serie de informatori din randul cultelor religioase ofereau rapoarte dupa cum urmeaza:

"S-a prevenit hirotonisirea secreta a unor preoti (la 24 martie 1979 s-a realizat prinderea in flagrant a episcopului Dragomir Ioan din Baia Mare si Botiza Ioan din Cluj Napoca, care au incercat sa hirotoniseasca clandestin pe Bujor Gh Mesaros Simion si Prindus Augustin), catehizarea de tineri, intocmirea, multiplicarea si difuzarea de materiale mistico-religioase, transmiterea pe diferite cai ocazionale de mesaje unor reprezentanti ai Vaticanului si altor personalitati cultice din Franta, RFG, etc.(este cazul lui Sabau Gh, fost preot greco-catolic care a intentionat trimiterea in exterior a unor materiale cu un continut ostil statului nostru).

In cazul "Apelul", organele de securitate au continuat anchetarea informativa a unor clerici si laici selectionati a fi suspecti pe aceasta linie continuand a intreprinde masuri pe linia ordinelor rezultate din programul de masuri, a indicatiilor si instructiunilor pe linie profesionala pentru identificarea autorului lor.

Raportam ca in perioada ianuarie 1979 - decembrie 1980 organele de securitate si-au diversificat masurile preventive acordand un rol important atragerii colectivelor de oameni ai muncii a factorilor educationali. Astfel, un numar de 44 de elemente fanatice, pretabile la acte de dezordine si de natura protestatarp au fost date in grija colectivelor de oameni ai muncii. S-au facut 40 de informari la organele de partid judetene, cuprinzand activitatea de recrudescenta religioasa ca urmare a incitarii din exterior, ori alte cazuri mai deosebite pe aceasta linie. Prin combinatii informative au fost determinate 22 de elemente sa renunte la comiterea unor acte de natura protestatara in scopul obtinerii aprobarii de a pleca definitiv din tara. Au fost efectuate 65 de avertizari dintre care 30, pentru curmarea activitatii unor elemente greco-catolice si ortodoxe. In continuarea organelor noastre actioneaza pentru prevenirea initierii unor actiuni dusmanoase de catre elemente ostile din cadrul cultului ortodox si a fostului cult greco-catolic: T. Herineanu, Andreicut I., Pop Gavril., Flueras V., Prundus Augustin, Ungureanu Vasile, Dancu Gavril, Gorcea Romulus, etc. Raportam ca in prezent am reactivat planurile de masuri in probleme culte-secte actionandu-se cu fermitate pentru aplicarea sarcinilor si masurilor rezultate din programul de masuri al DSS", arata documentul extras din arhivele CNSAS. Acest document este semnat de Seful Securitatii Colonel Dumitrascu N. si de Seful Serviciului Puscas I.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

sri cluj cnsas miszti arpad apelul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1388 (s) | 23 queries | Mysql time :0.048118 (s)