News Flash:

Oamenii de stiinta au descoperit de ce apa e uda!

27 Martie 2013
1120 Vizualizari | 0 Comentarii
Roger Highfield, director al relatiilor externe in cadrul Science Museum Group ce reuneste cele mai importante muzee din Marea Britanie, ofera raspunsul la intrebarea "De ce este apa uda?". Potrivit acestuia, atunci cand atingem apa o simtim uda deoarece degetele nostre ii spun creierului ca senzatia provocata de atingerea apei este de "ud".

Impulsurile nervoase
trimit tot timpul mesaje de la piele la creier comunicand lucruri despre mediul din jurul nostru. Acest fenomen este numit simtul tactil si tot el ne spune cand lucrurile pe care le atingem sunt uscate, fierbinti sau reci, moi sau tari. Simtim ca apa este uda deoarece ea este un lichid. Totusi, ea se afla in stare lichida doar atunci cand temperatura ei este cuprinsa intre 0 si 100 de grade Celsius. La zero grade, sau mai putin, apa se transforma in gheata, iar la peste 100 de grade apa intra in stare gazoasa, transformandu-se in vapori de apa, scrie descopera.ro.

Daca am privi-o la un microscop performant se poate observa ca apa este alcatuita din particule lichide numite molecule. La randul ei, fiecare molecula este alcatuita din particule foarte mici, numite atomi. Mai exact, fiecare contine doi atomi de hidrogen legati de unul de oxigen. Moleculele se leaga unele de altele, dar moleculele de apa, "se lipesc" cu hidrogenul intr-un mod neobisnuit. Mai exact, legaturile de hidrogen leaga moleculele de apa mai puternic decat se intampla in cazul altor molecule care au dimensiuni similare cu acestea, dar care nu contin hidrogen si asta face ca apa sa se comporte destul de ciudat, uneori.

Iata cateva dintre aceste situatii mai putin obisnuite:

    Apa lichida are un "o piele" subtire la suprafata. Nu o putem vedea insa ea este destul de puternica incat sa le permita unor insecte sa mearga pe ea. Asta inseamna ca apa lichida ramane pe noi si pe obiecte dandu-ne senzatia de ud. Alte lichide, ca de exemplu mercurul, nu ne dau senzatia de umezeala la atingere atunci cand este pastrat la temperatura camerei, deoarece nu are aceasta vascozitate.

    Majoritatea substantelor se contracta atunci cand sunt racite, dar apa se dilata atunci cand ingheata. Acest lucru se datoreaza legaturilor de hidrogen care isi tin moleculele la o departare mai mare una de alta. Asa se face ca gheata ocupa mai mult loc decat apa lichida. Mai mult, din acelasi motiv, gheata pluteste atunci cand este pusa intr-un pahar cu bautura.

    Experimente realizate de Rich Saykally de la Berkeley, California si calcule efectuate de David Clary de la Universitatea Oxford au demonstrat ca daca vrem sa devenim uzi, avem nevoie de cel putin 6 molecule de apa. Daca sunt mai putine de atat, moleculele formeaza membrane cu o grosime de doar o molecula si nu ii simtim proprietatile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

roger highfield impulsurile nervoase
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1042 (s) | 32 queries | Mysql time :0.014550 (s)