Zeci de săteni, împreună cu membrii Ansamblului folcloric „Mugur de Dor” vor reconstitui duminică, 22 septembrie 2019, în localitatea clujeană Boju, obiceiul nunții tradiționale. Evenimentul este organizat de Asociația folclorică „Mugur de Dor”, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Manifestarea va debuta la ora 12.00, la o casă de la intrarea în sat, de unde mirele, împreună cu întreg alaiul nunții, va pleca spre casa nașilor și a miresei. Vor fi surprinse momente precum tărostitul la mire, strigăturile în timpul alaiului, legarea drumului și iertăciunile de la casa miresei.

Apoi, la căminul cultural, vor fi prezentate strigăturile în prag, nora va fi primită de soacră, și tot aici va fi amenajat patul miresei, zestrea pregătită de fată pentru nuntă și se va încheia cu datul găinii la nași.

Întregul obicei va fi fotografiat și filmat, iar materialele rezultate vor intra în arhiva și în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, ca mărturie vie pentru generațiile următoare.

La reconstituirea obiceiului nunții de la Boju sunt așteptați toți cei care doresc să vadă cum se desfășura odinioară o nuntă tradițională. La final, cei prezenți vor avea parte și de un spectacol folcloric, susținut de Sergiu Sotelecan, Andreea Ciupe, Iulia Bucur și Dacian Gălățan, acompaniați de grupul instrumental „Regal Transilvan”, alături de Ansamblul folcloric „Mugur de Dor”.

Totul se va încheia cu jocul satului și cu o petrecere pentru cei tineri.

coral