News Flash:

OBICEIURI, TRADITII si SUPERSTITII de Lasata Secului, inainte de POSTUL CRACIUNULUI

12 Noiembrie 2014
1289 Vizualizari | 0 Comentarii
LASATA SECULUI inainte de POSTUL CRACIUNULUI. Joi, 13 noiembrie, sarbatorim LASATA SECULUI pentru postul Craciunului, care incepe de vineri si dureaza 40 de zile. Vezi care sunt traditiile si obiceiurile la LASATA SECULUI.

Lasata Secului este ultima zi in care se mananca "de dulce" inainte de postul Craciunului. Conform calendarului ortodox, Lasata Secului se sarbatoreste pe 13 noiembrie, dar daca aceasta zi cade miercurea, Lasata Secului va fi cu o zi inainte.

POSTUL CRACIUNULUI, care incepe pe 15 noiembrie este primul post din anul bisericesc, iar ca importanta este al doilea dupa postul Pastelui. Este un post lung, dar destul de bland pentru ca toate zilele de sambata si duminica, plus zilele de sarbatoare sunt cu dezlegare la peste, ulei si vin.

Traditii pentru spor si sanatate

La aceasta sarbatoare crestinii respecta traditii din batrani, randuite de secole, pentru a pastra sporul si sanatatea in fiecare familie.

Potrivit traditiei, in popor, masa sarbatoreasca este asezata la rasarit, langa o icoana, iar aceasta oranduiala aminteste de aspectul sau sacru. Din vremuri indepartate, la aceasta, masa festiva este acoperita cu o fata de masa alba, iar in mijlocul acesteia se aseaza o paine si sare.

Mesenii gusta intai o bucata de paine inmuiata in sare, obicei traditional care aminteste de ospitalitea populara.

Pentru sarbatoarea de Lasatul Secului, gospodinele impodobesc masa festiva indeosebi cu placinte cu branza, cu friptura de pasare si cu vin. Deoarece gazda cunoaste preferintele culinare ale oaspetilor sai, fiecare invitat se poate rasfata din belsug si cu bucatele preferate : aperitive, ciorbe, preparate din carne si delicatese cu dovleac si cu mere.

Totodata, o datina din strabuni este respectata in fiecare familie si aceasta ajuta la prezicerea vremii: daca pieptul gainii pregatite pentru masa de Lasatul Secului este gras, atunci va urma o iarna grea; in cazul in care gaina are pieptul fara grasime, iarna va fi usoara si vara va avea roade bogate.

Mai ales in zonele rurale, in seara respectiva, gospodarii ung cu usturoi ferestrele caselor, usile si portile gospodariei, fiind convinsi ca in acest fel orice rau si spiritele paguboase sunt alungate departe de casa lor.

Din generatie in generatie, seniorii fiecarei familii spun ca ei respecta sarbatoarea pentru ca astfel fiecare membru al familiei sale va fi sanatos, la fel animalele de povara din gospodarie; totodata, furtunile si grindina nu vor distruga recoltele familiei respective.

Ritualuri pentru atragerea ursitului

Prin traditie, fetele batrane care practica postul negru in aceasta zi se vor casatori in anul urmator, dupa Paste.

In multe zone ale tarii, fetele necasatorite participa la ritualul „Batutul pernelor". Respectarea acestui ritual aduce mai repede ursitul in viata tinerei.

Tot acum se oficiaza ultimele nunti din acest an, pentru ca, dupa data de 15 noiembrie, pana dupa Boboteaza, nu se mai fac nunti.

Alimente care atrag sporul in familie

La masa festiva se consuma anumite alimente care atrag sporul: la aperitiv se consuma oua de puica, pentru a evita cheltuielile neprevazute, stiut fiind faptul ca, adesea, gaina racaie si imprastie chiar si boabele. Ciorba de peste este binevenita pentru ca in timpul postului sa fim sprinteni precum pestii si sa inotam tot timpul, fara sa „alunecam" in necazuri. La desert, se servesc placinte cu fructe si cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizeaza sporul si vigoarea spirituala.

Resturile de la masa festiva nu se arunca la gunoi

Firimiturile de paine si de prajituri de la masa festiva nu se arunca la gunoi, ci se dau pasarilor salbatice, pentru ca toate suratele lor sa nu ciuguleasca recoltele familiei in anul viitor. Alte resturi de la masa de Lasatul secului se arunca spre rasarit, tot pentru a proteja gospodaria respectiva de paguba.

Obiceiuri pentru alungarea spiritelor rele

De Lasatul secului gospodinele spala toate vasele in care au pregatit bucatele pentru masa sarbatoreasca, apoi le asaza pe masa cu gura in jos in noaptea ce deschide Postul crestin. Exista credinta ca in acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo si nu-i va ispiti pe crestinii din acea casa sa renunte la post.

In ziua sarbatorii, o alta traditie se refera la o interdictie referitoare la treburile casnice ale femeilor : nu se spala, nu se tese, nu se face curatenie, pentru ca bolile si paguba sa nu intre in acea gospodarie.

In familiile numeroase cu multi copii, parintii postesc pentru a-i proteja pe urmasii lor de boli si de accidente neasteptate.

lasata secului postul craciunului traditiei
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 35 queries | Mysql time :0.034114 (s)

loading...