Colecistul, denumit deseori fiere sau veziculă biliară, reprezintă un organ al cărui rol este întâlnit deseori în cadrul digestiei. De-a lungul timpului, dacă colecistul nu mai funcționează în parametri optimi, pot apărea anumite probleme și afecțiuni, cum ar fi litiaza veziculară. Din cauza calculilor ce pot apărea, bila nu va mai putea fi evacuată din vezica biliară, lucru care deseori conduce către dureri, disconfort local și inflamații.

Cum se realizează operația de colectist?

Operația de colecist presupune îndepărtarea colecistului, o dată cu îndepărtarea pietrelor acumulate. Acest pietre reprezintă de fapt diverse depuneri care, în timp, pot produce un adevărat blocaj. Acești calculi biliari sunt rezultați în urma unui regim alimentar deficitar, a stresului și chiar a problemelor ce țin de constipație. 
Problemele care derivă din afecțiuni ale colecistului vor avea următoarele simptome:
-Greață, vărsături aparent fără motiv (nu se identifică o cauză care să producă senzația de greață)
– Durere locală la nivelul abdomenului cu ușoare transmiteri ale puseelor de durere către organele învecinate. Uneori durerea poate fi localizată în umărul drept, sau chiar în spate. 
– Gust amar în gură, fără cauze determinante
– Vărsături de culoare verde
– Febră 
– Lipsa poftei de mâncare

Pentru a putea pune un diagnostic corect, pacientul trebuie să se prezinte în clinică pentru un control amănunțit, care poate presupune verificarea prin palpare, dar mai ales verificarea ecografică a zonei. În funcție de gravitatea situației, se poate recomanda intervenția chirurgicală, care presupune îndepărtarea colecistului, astfel încât problemele să nu mai fie recurente.
Operația de colecist se efectuează astăzi laparoscopic, iar acest lucru înseamnă că se vor face cateva incizii de mici dimensiuni, prin care să poată fi introdusă o cameră, care să poată oferi imagini reale din timpul intervenției și prin care să se poată lucra în vederea îndepărtării colecistului.

Avantajele operației de colecist

Avantajul operației laparoscopice constă atât în criteriul estetic, deoarece zona nu mai este afectată de o tăietură mare, cât și în criteriul refacerii, deoarece recuperarea este mai rapidă în cazul operațiilor laparoscopice, decât în cazul operațiilor clasice. 
Operația realizată laparoscopic se desfășoară destul de rapid, cu mult mai repede decât în cazul operațiilor clasice și se reduce destul de mult riscul de apariție al unor complicații în urma intervenției. Procedeul este mult mai simplu, mult mai curat și mai eficient, drept pentru care pacienții nu au motive să se teamă din acest punct de vedere. 
Ulterior recuperării și a supravegherii medicale în cadrul clinicii în care se execută operația de colecist, se poate face externarea, la circa 24-48 de ore de la intervenție. În acest fel pacientul este monitorizat iar externarea se poate face imediat după constatarea îmbunătățirilor la nivelul intervenției chirurgicale.
Este important să avem grijă de sănătate, să adoptăm un stil de viață sănătos, să facem sport, să avem o dietă echilibrată, astfel încât problemele să poată fi evitate. Totuși, dacă problemele la nivelul colecistului apar, iar operația nu poate fi evitată, este bine de știut faptul că medicina modernă.

coral