Primăria municipiului Oradea a depus proiecte pe fonduri europene în valoare de 300 milioane de euro pe actualul exercițiu financiar. Municipiul cu buget de 110  milioane de euro și cu 200.000 locuitori bate Clujul, Sibiul și Bucureștiul la acest capitol, potrivit Hotnews.ro.

În comparație, Primăria Cluj-Napoca a depus 39 de proiecte, de 993 milioane de lei, Primăria Sibiu a depus 23 de proiecte, de 320 milioane de lei, iar Primăria București, 13 cereri de finanțare, de 283 de milioane de euro.

Primarul Oradei, Ilie Bolojan, spune că este nevoie de o echipă bună de specialiști pentru a scrie proiectele, o echipă rapidă de proiectanți, în cazul în care apar modificări în ghiduri, dar și pregătirea proiectelor cu 1-2 ani înainte de lansarea apelurilor.

Bucureștiul, cu o populație de 1.9 milioane locuitorim, a avut în 2018 un buget local de 5,7 miliarde de lei. Cluj-Napoca avea o populație de 324.576 și un buget local de 742 milioane, iar Sibiul, 150.000 de locuitori și un buget de 310 milioane.

Oradea avea disponibili 35 milioane de euro pe actualul exercițiu financiar, bani dedicați, dar fiindcă a avut proiecte pregătite a reușit să obțină 70 milioane, bani luați de la alte orașe care nu au depus nimic sau au depus mai puțin.

“Banii europeni au fost de două categorii, bani dedicați fiecărui oraș și bani în competiție, care nu erau dedicați și fiecare oraș depunea proiecte și putea câștiga finanțare. Banii dedicați s-au împărțit după următoarele criterii: jumătate au fost împărțiți în mod egal la toate municipiile reședință de județ, iar cealaltă jumătate, împărțită direct proporțional cu numărul de locuitori.

Așa s-a ajuns ca Cluj-Napoca să aibă 45 milioane de euro dedicați, iar cel mai mic municipiu, cam 20 milioane. Oradea avea 35 milioane. Când ni s-a spus să depunem proiectele, s-a dat un termen. La termenul respectiv, anul trecut, prin primăvară, au depus doar câteva orașe. Atunci au anunțat din nou că, dacă mai avem proiecte, putem să depunem pentru o sumă dublă, deci nu mai aveam 35 milioane de euro, aveam 70.

Noi am depus pentru 70. Din nou, alte orașe nu au depus nici pentru banii alocați inițial și din nou au mai rămas niște bani și în vara anului trecut s-a deschis o ”axă de retrospective”, cine avea contracte de execuție finalizate până pe 9 octombrie putea să depună pe această axă. Au dat fiecărei regiuni de dezvoltare între 70 și 80 milioane de euro. În total au fost 520 milioane, pe toată țara.

Din toată țara s-au depus 200 milioane. Noi și Clujul am depus la maxim și au mai depus Iașiul, Galațiul. Noi depunând tot, am luat 70 milioane și am mai depus proiecte de alte 70 milioane și am câștigat tot. Cine a avut proiecte mature și până la termenul respectiv a depus a luat banii”, spune Ilie Bolojan.

Cel mai mare proiect câștigat de Primăria Oradea vizează continuarea reabilitării sistemului de termoficare – 25 milioane de euro, dar și un proiect de regenerare urbană – 23 milioane de euro.

Municipalitatea clujeană a depus 39 de proiecte, de 993 milioane de lei. 14 proiecte au contracte deja semnate, de 500 de milioane de lei, din care 479 milioane nerambursabili. Instituția mai are 25 de proiecte depuse, aflate în evaluare, de 493 milioane de lei, din care nerambursabili 402 milioane. Primăria vrea să mai depună proiecte de 45 de milioane.

Proiecte cu finanțare semnată – Cluj-Napoca

Înnoirea flotei de transport în comun prin achiziționarea de 8 tramvaie, faza 1

Înnoirea flotei de transport în comun prin achiziționarea de 8 tramvaie, faza 2

Înnoirea flotei de transport în comun prin achiziționarea de 8 tramvaie, faza 3

Înnoirea flotei de transport în comun prin achiziționarea de 30 de troleibuze, faza 1

Înnoirea flotei de transport în comun prin achiziționarea de 20 de troleibuze, faza 2

Înnoirea flotei de transport în comun prin achiziționarea de autobuze electrice

Modernizarea Pieței Unirii

Creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal

Revitalizarea Turnului Pompierilor

Sisteme de management performant pentru Primăria Cluj-Napoca

Proiecte depuse și aflate în evaluare – Cluj-Napoca

Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană: reabilitare și extindere zona pietonală Piața Lucian Blaga, Republicii (primul tronson), Napoca, Petru Maior, Emil Isac, amenajare piste de biciclete

Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană: modernizare str. Tipografiei, scuar CEC, str. Regele Ferdinand și adiacente

Amenajare coridoare pietonale: str. Molnar Piuariu

Lucrări de modernizare Bd. 21 Decembrie: benzi dedicate transportului public – etapa 1 (amenajare spațiu public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban)

Revitalizarea malurilor Someșului – etapa 1

Revitalizarea malurilor Someșului – etapa 2

Amenajare zona de recreere pentru clujeni în cartierul Între Lacuri Amenajare Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor

Modernizarea și creșterea eficienței energetice Colegiul Tehnic Ana Aslan

Modernizare Grădinița Floare de Iris în cartierul Iris

Reabilitarea și modernizarea Grădiniței Căsuța Poveștilor

Modernizarea sistemului de iluminat public

Modernizarea și creșterea eficienței energetice Liceul O. Ghibu (clasele V-VIII)

Modernizarea și creșterea eficienței energetice Școala Nicolae Iorga

Modernizarea și creșterea eficienței energetice Seminarul Ortodox (clasele V-VIII)

Reabilitarea termică a mai multor blocuri din oraș coral