Ordonanta militara nr. 8 din 8 aprilie 2020 va fi emisa astazi de Marcel Vela, Raed Arafat si Bogdan Despescu. Autoritatile vor impune noi restrictii si masuri de protectie pentru combaterea problemelor care au lovit si Romania. Marcel Vela va sustine o conferinta de presa.

Ordonanta militara nr. 8 din 8 aprilie 2020

Surse din interiorul PNL au declarat pentru DIGI24, ca ordonanta ar putea prevede noi restrictii de circulatie si chiar declararea unor noi orase in carantina. Deva, Arad sunt pe lista rosie ca focare, iar orasele ar putea fi inchise precum Suceava si Tandarei. Marcel Vela va preciza intr-o declaratie de presa ce va contine noua orodonanta militara nr. 8.

De asemenea ar putea fi reduse retrictiile in unele orase care au evoluat in lupta cu pandemia.

Spitalul din Deva a fost astazi vizitat de Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, care vrea sa afle care este situatia in spital. Ordonanta militara nr. 8 ar putea prevede si o conducere militara, exact ca la Suceava.

Asta insemna ca actuala conducere va fi demisa, va fi din randul medicilor militari si ei vor fi cei care vor gestiona spitalul in situatia de urgenta.

Citeste si: Ce inseamna o ordonanta militara si cu ce e diferita de alte ordonante?

Presedintele Klaus Iohannis anuntat ca prelungeste situatia de urgenta cu inca 30 de zile, adica pana pe 20 mai. Actualul decret expira pe 20 aprilie 2020.

Presedintele Klaus Iohannis va participa la ora 12:30 la Sedinta comitetului pentru situatii de criza, iar dupa aceasta sedinta spre seara este de asteptat sa iasa si Marcel Vela.
Pana in prezent in Romania s-au emis 7 ordonanta militare, azi Ordonanta militara nr. 8

Pana la orodonanta militara nr. 8 din 8 aprilie 2020, avem la activ alte 7 ordonante. Atentie toate sunt in vigoare.

Ce este o orodnanta militara? Precum Ordonanta militara nr. 8

Astazi se va emite Ordonanta militara nr. 8 din 8 aprilie 2020.

Zilele acestea tot auzim de ordonante militare, ce inseamna o oronanta militara si conform carei legi poat fi emise. Astfel pentru a fi clar pentru toata lumea, aceste documente pot fi emise numai dupa ce Presedintele Romaniei emite decretul prin care declara starea de urgenta. Orodonanta militara poate fi emisa doar de catre Ministrul de Interne, in cazul nostru Marcel Vela, numai dupa ce Prim Ministrul Romaniei, Ludovic Orban, isi da acordul.

    Ordonanta militara este folosita pentru a pune in concret in aplicare masurile prevazute de OUG 1/1999 (adoptata prin Legea nr. 453/2004) si de decretul prezidential prin care se instituie starea de urgenta.

    Starea de urgenta e definita in prevederile OUG 1/1999 si reprezinta ansamblul de masuri cu caracter politic, economic, social si de ordine publica, instituit in intreaga tara sau in anumite zone ori in unele unitati administrativ-teritoriale, in urmatoarele situatii:

    a) existenta unor amenintari la adresa sigurantei nationale sau democratiei constitutionale, ceea ce face necesare apararea institutiilor statului de drept si mentinerea sau restabilirea starii de legalitate;

    b) iminenta producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea si inlaturarea efectelor acestora.

    Practic, daca legea si decretul prevad ca ti se poate restrange dreptul la libera circulatie in temeiul art. 53 din Constitutie, ordonanta militara vine si iti spune exact cand ai voie sa iesi din casa si pentru ce, conform avocatoo.ro.

Poate ordonanta militara sa-ti restranga drepturi garantate de CEDO?

Sunt 7 ordonante militare emise in prezent in Romania, iar astazi Marcel Vela va emite Ordonanta militara nr. 8.

Orodonata militara este restrictiva si se foloseste pentru restrangerea unor drepturi. Romania s-a folosit inclusiv de articolul 15 CEDO prin care se da posibilitatea, derogarii de la convetien, dar nu poate limita drepturi precum:

     art. 2 (dreptul la viata),
     art. 3 (interzicerea torturii, a pedepselor sau tratamentelor inumane si degradante),
     art. 4 parag. 1 (interzicerea sclaviei) si
     art. 7 (interzicerea pedepsirii fara baza legala),

Prin urmare nu sunt incalcate drepturile omului, de exemplu dreptul la viata, care poate presupune si iesirea din casa, CEDO permite asta in starea de uregenta. Si ca tot am adus vorba de iesirea din casa, nu uitati ca aveti nevoie de declaratia pe proprie raspundere pentru iesirea din casa. Iar daca lucrati angajatorul trebuie sa va emita adeverinta angajator in care sa specifice traseul deplasarii. HUFF.ro ti-a prezentat video si foto cum se completeaza declaratia pe proprie raspundere.

De ce ordonanta militara restrange drepturi daca nu este lege?

Nu datorita ordonantei militare (de exemplu ordonanta militara nr. 8) se restrang drepturile fundamentale ale cetatenilor. Restrangerea drepturilor fundamentale se face prin intermediul art.53 din Constitutie si este nevoie de anumite conditii indeplinite. O astfel de conditie este ca restrangerea sa fie realizata cu ajutorul legii. Astfel restrangerea devine legitima cu ajutorul OUG 1/1999 aprobata de Parlament in Legea 453/2004.

Este o lege scrisa de militari?

Depinde. Numele de ordonanta militara ne poate induce in eroare si implicit poate contine prevederi de comandament militar. Astfel, daca in Ordonanta sunt mentionate actiuni ce trebuie realizate de armata, atunci prevederile apartin de comandamentul militar, dar restul sunt masuri administrative. Astazi se va emite Ordonanta militara nr. 8.

Ce se intampla daca ataci in instanta o ordonanta militara?

Cine se sime lezat in drepturile sale de aceasta ordonanta, poate sa atace in instanta prevederile care nu apartin de comandamentul militar. Rezultatul: instanta va spune ca ordonanta este legala sau o anuleaza.

Concluzie

Ordonanta militara, precum cea cu nr. 8 din 8 aprilie 2020 reprezinta un act administrativ normativ si subsecvent legii. Aceasta nu restrange drepturile cetatenilor, ci pune in aplicare masuri prevazute de lege si de decretul starii de urgenta. Doar pentru ca se numeste ordonanta militara, asta nu inseamna ca este un act de comandament militar, dar poate sa includa si unele prevederi in acest sens. coral