Pașapoartele simple electronice vor fi iar modificate, după ce anul trecut a fost schimbată durata lor de valabilitate de la 5 ani la 10, pentru cei majori. Ministerul de Interne a cerut modificarea formei, dar și a conținutului lor. Proiectul propus de MAI a fost adoptat de Executiv și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Autoritățile vor să schimbe culoarea pașaportului simplu electronic, valabil 10 ani, din roșuvișiniu, în roșu- închis pentru a-l face mai vizibil.

Nu este singura modificare pe care o cere Ministerul de Interne. Noul pașaport va avea stema țării gravată 3D și va fi completată cu o coroană. Pe a doua copertă a noului pașaport vor apărea mențiuni noi.

În plus, ministerul de Interne vrea schimbări la conținutul tuturor celor trei tipuri de documente. Pașaportul electronic diplomatic, cel de serviciu și cel simplu vor avea rubrici identice, însă culori diferite.

Conform trendului european, cel diplomatic este negru, iar cel de serviciu are culoarea albastră.

Noile documente de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure paşapoarte la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut.

Fiecare foaie a noilor paşapoarte conţine un element stilizat a unui monument istoric sau a unui element turistic cunoscut din România, precum Delta Dunării, Lacul Roşu, Peştera Scărişoara, oraşul medieval Sighişoara şi altele. (…) Elementele de siguranţă implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare, elemente optic-variabile precum şi elemente realizate prin nanotehnologie”, a declarat directorul Diecţiei Generale de Paşapoarte, chestorul de poliţie Mirel Toancă.

coral