News Flash:

Paine in patru culori sau salam cu cartofi si lapte la Festivalul Alimentului din Cluj - FOTO

13 Iunie 2013
2204 Vizualizari | 0 Comentarii
Produse precum paine in patru culori, salam cu cartofi si lapte, iaurt cu pina colada sau eticheta biodegrababila au fost prezentate, joi, de peste 70 de studenti ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, ca parte a probei practice pentru licenta.

Studentii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca au expus, la "Festivalul Alimentului", desfasurat la universitate, produse alimentare si bauturi originale, inventate de ei, cu arome si gusturi inedite, pe care le-au testat initial, relateaza mediafax.ro.

Studentii au spus ca unele produse ajuta la cure de slabire, altele au efect energizant in timpul sesiunilor, in timp ce au fost si produse care ar putea fi etalate cu usurinta in vitrinele magazinelor.

Carmen Soporan a prezentat la festival painea in patru culori, inspirata de o carte cu retete cu paine din intreaga lume.

"Painea este obtinuta la fel ca o paine standard, doar ca se inlocuieste apa cu suc de legume - spanac, morcov, sfecla, si astfel apar culorile verde, portocaliu si rosu, pe langa alb. Fluxul tehnologic este la fel ca la orice paine, doar se inlocuieste apa cu sucul de legume. Gustul este putin mai dulce, pentru ca legumele influenteaza acest gust. Sper sa fie un producator de panificatie interesat de reteta mea”, a spus studenta.

La randul ei, Viorica Leordean s-a prezentat cu un "sirop energizant pe baza de cafea", cu compusi bioactivi din extracte de plante si fructe - zmeura, afine si petale de trandafir.

"Cafeaua alunga starea de oboseala si de somn, iar compusii din fructe si plante ajuta la tratarea unor infectii. Am testat bautura in sesiune si am constat ca are efect”, a afirmat Viorica Leordean.

O alta studenta a USAMV a prezentat "eticheta biodegradabila" pentru legume si fructe proaspete pe care scrie: "A nu se indeparta", care incorporeaza compusi naturali bioactivi.

"Eticheta are la baza un mix de polimeri din alge marine si carapacea crustaceelor. Se inglobeaza compusi bioactivi din ceai verde si busuioc. Eticheta este pentru fructe si legume proaspete care se consuma cu coaja si care, sub actiunea jetului de apa, se dezintegreaza, reducand astfel incarcatura microbiana si cea a reziduurilor. Este lipita pe fructe si legume cu lipici alimentar, avand la baza polimeri naturali. Prin aceasta eticheta incurajez spalarea fructelor si legumelor", a explicat realizatoarea etichetei, Liana Nasui.


Colegul ei, Vlad Hadarean, a produs dupa o reteta proprie berea "Impaler’s Special", pentru care a realizat si o eticheta cu Vlad Tepes, o bere "high gravity", cu o concentratie de 8,5 la suta alcool.

"Berea este filtrata, are o concentratie mai mare de zaharuri si astfel una mai mare de alcool, iar dupa maturare va ajunge la 8,5 la suta alcool. Este o reteta proprie, inspirata dupa berea din SUA. Berea este mai aparte, gustul mai dulce, dar spuma este mai fina. Este o bere speciala, de sezon, ideala pentru cunoscatorii de bere. Este prima sarja, in faza experimentala, sper sa reglam parametrii de flux. Este produsa in statia pilot a USAMV", a declarat Vlad.

O alta studenta, Ana Hojda, a prezentat la "Festivalul Alimentului" un lichior de macese in trei sortimente, pe care l-a botezat "Elixirul Tineretii - Savoare intr-un singur pahar".

 "Este un lichior de macese bogat in vitamina C si antioxidanti polifenoli cu efect anti-imbatranire. Sunt trei sortimente, cu sofran, cu cafea si unul cu scortisoara si portocale, pentru a acoperi o gama cat mai larga de consumatori. Poate fi imbuteliata si vanduta in baruri sau magazine", a afirmat studenta.

Colega acesteia, Ramona Hulpe, a pregatit un sortiment nou de iaurt cu pina colada, pentru care a realizat si o eticheta originala.

"Imbin beneficiile iaurtului cu aroma noua, de pina colada, si am utilizat lapte praf de nuca de cocos si ananas concentrat. Am incercat o etichetare completa, facuta de mine. Sper ca va fi un producator interesat de acest nou tip de iaurt", a spus Hulpe.

La randul sau, Cristian Balog a expus "salamul Yanis", dupa o reteta despre care sustine ca nu se regaseste nicaieri pe piata si pe care si-ar dori sa il vada in vitrinele magazinelor si pe mesele consumatorilor.

"Este un salam cu cartofi si lapte, in crusta de piper. Adaosul de cartofi este folosit pentru a inlocui soia, in amestec cu carne de vita si porc, slanina si lapte. Laptele ajuta la macerarea carnii si da o savoare mai placuta", a explicat reteta Cristian Balog.

Andreea Coman a ales pentru prezentare o bautura testata pe propria piele, “Mentolact”, cu efect in curele de slabire.

"Am ales bautura fiind o adepta a curelor de slabire. Este o bautura pe baza de zara, care este subprodusul care ramane in urma colectarii untului, la care am adaugat menta si lamaie pentru o aroma mai puternica. Mentolact se serveste rece. Eu am incercat acest produs timp de sase saptamani, am consumat in fiecare dimineata cate 200 de ml si, in combinatie cu sportul, am slabit trei kilograme. Are vitamine, C si B1, minerale, saruri”, a mentionat Coman.

Decanul Facultatii de Stiinta si Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca, Sevastita Muste, a declarat ca sunt sanse foarte mari ca unele din produsele prezentate sa se regaseasca, in viitor, pe mesele consumatorilor.

"Sunt sanse foarte mari ca unele din produsele prezentate sa se regaseasca, in viitor, pe mesele consumatorilor, pentru ca studentii nostri vor sa faca o revolutie in ceea ce priveste alimentele pe care le punem pe masa si sa dispara miturile conform carora toate alimente au la baza aditivi de sinteza. Ei propun alimente din materii prime de calitate, obtinute in conditii cat mai apropiate de cele ecologice, iar partea de aditivare se face cu aditivi naturali. Cu siguranta, multi procesatori ar fi interesati sa promoveze astfel de retete si produse”, a spus Muste.

Prorectorul USAMV responsabil cu cercetarea, Carmen Socaciu, a precizat, la randul sau, ca nota finala la licenta pe care o primesc absolventii Facultatii de Stiinta si Tehnologia Alimentului va reprezenta o medie intre nota pentru lucrarea teoretica si cea pentru produsul prezentat la "Festivalul Alimentului”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

salam
cluj-napoca festivalul alimentului produse alimentare usamv
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0833 (s) | 33 queries | Mysql time :0.021194 (s)