Laura Codruta Kovesi primeste inca o asigurare oficiala ca va fi sprijinita pentru a ajunge procuror-sef al Parchetului European. Noul Parlament European, constituit in urma alegerilor din 24-26 mai, precizeaza intr-un comunicat ca sustine, ca si in legislatura precedenta, candidatura Laurei Codruta Kovesi la functia de procuror-sef european.

La solicitarea Conferintei Presedintilor din Parlamentul European (PE), presedintele legislativului comunitar David Sassoli va trimite in urmatoarele ore o scrisoare Consiliului UE prin care va reaminti sprijinul deplin al PE pentru numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

„Inainte de reuniunea informala a ministrilor justitiei si afacerilor interne de la Helsinki, Parlamentul doreste sa-si reafirme sustinerea pentru candidatura Laurei Codruta Kovesi la functia de procuror-sef european. Este esential ca investigarea si urmarirea penala a presupuselor infractiuni cu bugetul UE – cum ar fi fraude, fapte de coruptie sau fraude transfrontaliere cu TVA – sa fie asigurate cat mai repede posibil”, arata Parlamentul European, potrivit Agerpres.

Potrivit legislatiei europene referitoare la institutia Procurorului Public European (art. 14), procurorul-sef este numit de comun acord de Parlamentul European si Consiliul European pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reinnoit.

coral