News Flash:

Parteneriat intre UBB Cluj si autoritatile hunedorene pentru promovarea cetatilor dacice

7 Noiembrie 2013
898 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul Judetean Hunedoara a semnat ieri un parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si o firma de consultanta pentru accesarea de fonduri europene destinate punerii in valoare a potentialului turistic al cetatilor Sarmizegetusa Regia si Ulpia Traiana Sarmizegetusa, scrie citynews.ro.

Istoricii si arheologii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca vor lucra pentru a scoate in evidenta aspectele ce tin de importanta istorica si geografica a proiectului, in timp ce firma de consultanta in domeniul accesarii fondurilor europene va pregati mai multe proiecte pentru a obtine finantare nerambursabila pentru punerea in valoare a potentialului turistic al cetatilor Sarmizegetusa Regia si Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a spus seful CJ Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

"Ne pregatim de pe acum sa atragem fonduri europene pentru a nu fi gasiti cu tolba goala atunci cand va fi declansata sesiunea de depunere a proiectelor. Dorim sa facem totul la modul profesionist. Uniunea Europeana a alocat Romaniei sume importante, dar suntem constienti ca accesarea acestor fonduri va fi din ce in ce mai grea. Concurenta este mare si fara proiecte realizate de specialisti nu ai nicio sansa. Nu ne permitem sa pierdem niciun leu", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

Primele proiecte vizate se refera la fosta capitala a Daciei, Sarmizegetusa Regia, si la fosta capitala a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ambele monumente aflate acum in administrarea CJ Hunedoara.

Pana acum, conducerea Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, aflat in subordinea CJ Hunedoara, a reusit sa intocmeasca un studiu de fezabilitate pentru restaurarea Capitoliului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, proiectul fiind evaluat la 900.000 de lei.

Un alt studiu de fezabilitate aflat in lucru se refera la refacerea amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, din primele estimari necesarul de fonduri ridicandu-se la aproximativ doua milioane de lei.

Prezent la Deva pentru semnarea parteneriatului, prorectorul UBB Cluj-Napoca, Ioan Bolovan, a declarat ca pentru cercetatorii universitatii este un proiect ambitios. "Este o provocare de a pune in practica ceea ce se preda in amfiteatre. Suntem convinsi ca de pe urma acestui parteneriat vom avea de castigat cu totii, atat UBB, cat si comunitatea locala", a spus prorectorul UBB.

Reprezentantul firmei de consultanta, Leonard Orban, a declarat ca sesiunile de depunere a proiectelor de finantare in exercitiul financiar viitor al UE vor incepe cel mai probabil in a doua jumatate a anului viitor, iar pana atunci este timp suficient pentru pregatirea proiectelor. "Este nevoie de o strategie globala care sa vizeze o dezvoltare integrata a judetului Hunedoara, in calcul urmand sa fie luate si alte obiective de interes turistic, in afara celor doua cetati de la Sarmizegetusa Regia si Ulpia Traiana Sarmizegetusa", a adaugat reprezentantul firmei de consultanta.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

universitatea babes-bolyai fonduri europene sarmizegetusa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014011 (s)