News Flash:

Partidul Conservator Cluj propune 12 amendamente la proiectul de Cod Silvic

16 Mai 2014
989 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7556 RON (0.0000)
USD: 4.2732 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Partidul Conservator Cluj initiaza demersurile pentru declansarea unei initiative parlamentare cu privire la un nou Cod Silvic, in urma ingrijorarilor cu privire la defrisarile legale ori ilegale de paduri, cu efecte directe asupra populatiei si economiei tarii.

In acest sens, Partidul Conservator Cluj propune 12 amendamente la actualul Cod Silvic:

Citeste si: Premonitia conservatorului Daniel Constantin

„Partidul Conservator Cluj doreste un altfel de Cod Silvic
Romania a fost panǎ de curand una din patriile pǎdurilor virgine ale Europei, un adevarat „plǎman verde”. Situatia tinde, insǎ, sǎ se schimbe in rǎu pe mǎsura trecerii timpului si accederea noastrǎ in avanposturile „modernitatii”. Dacǎ, potrivit Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, fondul forestier al Romaniei are, teoretic, o suprafata de 6.529 de mii de hectare, reprezentand 27,3% din teritoriul tarii, cu un volumul total „pe picior” al padurilor estimat la peste 1.340 de milioane de metri cubi, practic, anual se constatǎ ca aproximativ 250 de mii de metri cubi de lemn este recoltat ilegal, masǎ lemnoasǎ care se adaugǎ altor sute de mii de metri cubi recoltati in conditii de explotare legale.
Astfel s-a ajuns ca suprafata tarii sa devina subimpadurita, fiind afectate, pe langa extinctia faunei si florei specifice-originale, si siguranta cetatenilor in fata naturii dezlantuite, ale carei efecte distrugatoare nu mai pot fi atenuate prin disparitia padurilor.
Tinand cont de faptul cǎ doctrina conservatoare tinde sǎ prezerveze un dat, o traditie, un bun national primit de actualii utilizatori fara un merit deosebit, Partidul Conservator Cluj a luat initiativa amendarii actualului proiect de Cod Silvic, propunand opiniei publice sǎ-i ofere suportul pentru o intiativǎ legislativǎ imbunǎtǎtitǎ, una care sǎ se fundamenteze pe baze corecte fatǎ de generatiile viitoare, in favoarea unei dezvoltǎri durabile a industriei silvice, care sǎ asigure o exploatare economicǎ decentǎ a resursei lemnoase.
Solicitǎm sprijinul cetatenilor (semnǎtura fiecaruia dintre dumneavoastra in sondajul de opinie atasat) pentru recrearea unui proiect valid de Cod Silvic, adaptat cerintelor expuse anterior, pe care sa il avansam apoi parlamentarilor Partidului Conservator Cluj in vederea crearii unei noi legi organice.

Citeste si: N-aduce anu’ ce-aduce sondaju’. Sau, altfel spus, initiativa sinucigasa a PSD Cluj

Partidul Conservator Cluj solicita:
1. In vederea implementǎrii si imbunǎtǎtirii trasabilitǎtii lemnului ca resursa materie primǎ, solicitǎm trecerea de la exploatarea lemnului din „sistem estimat” in „sistem mǎsurat”, vinderea resursei de materie primǎ fǎcandu-se nu „pe picior”, in pǎdure, ci prin licitatii publice pe rampe apropiate exploatǎrii. Vor fi favorizati legal in licitatie clientii care vor utiliza lemnul ca materie prima in directia procesǎrii inalte.
2. Interzicerea exportului de lemn brut (busteni si tocǎturǎ lemnoasǎ) si incurajarea exportului exclusiv a produselor lemnoase inalt procesate.
3. Reinfiintarea Ocoalelor Silvice de Stat care sǎ fie unice administratoare legale ale pǎdurilor aflate in proprietate privatǎ sau de stat, care sǎ asigure o gestionare eficienta si durabila a resursei de materie primǎ. Proprietarii de paduri privati vor avea dreptul sǎ exploateze material lemnos doar prin intermediul si sub controlul Ocoalelor Silvice de Stat.
4. Infiintarea a 20 de zone tip parcuri nationale – rezervatia biosferei, care sǎ prezerveze, in marile regiuni ale tǎrii, zonele cu pǎduri, faunǎ si florǎ virgine.
5. Obligatia exploatǎrilor silvice sǎ nu foloseascǎ tehnologia „ras” (exploatare totalǎ intr-un areal), ci sǎ exploateze in variantǎ randomizatǎ arealele de productie, in paralel, obligatoriu asigurand o campanie de reimpǎdurire cu puiet.
6. Inasprirea pedepselor pentru furtul de masa lemnoasa, insotite de confiscarea neconditionatǎ a tuturor animalelor de tractiune, a mijloacelor de transport si a mijloacelor de taiere-debitare, indiferent de forma de proprietate a acestora, in cazul comiterii delictelor silvice.
7. Sprijinirea logisticǎ si financiara prin programe guvernamentale a ONG-urilor cu obiect de activitate in prezervarea si dezvoltarea padurilor.
8. Exploatarea silvica sa fie permisa o durata foarte precis specificata, dupa care, de-a lungul aceleeasi perioade de timp, exploatarea sa fie total prohibita, procesul reluandu-se ciclic.
9. Pǎsunatul va rǎmane interzis in arealul pǎdurilor.
10. Realizarea sistemului national al perdelelor forestiere de protectie a campurilor agricole.
11. Reanalizarea pe cale juridicǎ a retrocedǎrilor frauduloase de pǎduri catre tertii beneficiari, asa-zisi proprietari istorici.
12. Promovarea internationalǎ a turismului de aventurǎ in Romania, ca mijloc suplimentar de finantare indirectǎ a proceselor de administrare si pazǎ a fondurilor silvice.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

amendamente cod silvic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1107 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016193 (s)