News Flash:

Peste 360 de studenti ai Facutatii de Drept UBB au avut ocazia de a participa la proiectul „Ai dreptul la cariera juridica!", in cadrul caruia au invatat de la cei mai buni tainele profesiilor juridice pe care le vor urma

3 Noiembrie 2015
2258 Vizualizari | 2 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 0.0000 RON (0.0000)
USD: 0.0000 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Proiect Ai dreptul la o cariera juridica
Un numar de peste 360 de studenti ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai" au avut ocazia de a participa la un proiect inedit, menit sa-i ajute in a-si gasi cariera jurdica cea mai potrivita dupa terminarea cursurilor universitare. Intitulat „Ai dreptul la cariera juridica!", proiectul cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, s-a dovedit un adevarat succes, participantii aratandu-se foarte multumiti de nivelul de informatii si de abilitatile deprinse ca urmare a participarii.

"Studentii  au fost foarte incantati, mai ales de coffe-meeting-urile pe care le-am organizat intre consilierii de orientare profesionala, practicieni - avocati, executori, practicieni in insolventa -  care au stat de fata in grupuri de 20 de persoane discutand despre nevoile pe care le are piata muncii legat de competentele pe care ar trebui sa le aiba studentii cand se vor angaja.

Activitatile de consiliere s-au dovedit a fi un succes pentru ei. Procentul de multumiti si foarte multumiti a fost la 73 % in ce priveste importanta activitatilor de consiliere si orientare profesionala, care nu prea se intampla in unitatile de invatamant superior pentru ca programa este foarte incarcata. Doar 8,6 la suta spuneau ca activitatile de consiliere nu prea i-au ajutat in alegerea profesiei."", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Teodora Rat, managerul proiectului. 

In concret, fiecare dintre cei 364 de studenti participanti au avut ocazia de a invata si de vedea „pe viu" ce inseamna adevarata munca de avocat, practician in insolventa, procuror sau judecator.

Pe langa conostiintele efectiv dobandite dupa cele 60 de ore de practica de inalta calitate, studentii au avut ocazia de a vizita Penitenciarul Gherla, luand astfel contact cu detinutii si intelegand fenomenul infractional si ceea ce implica atat activitatea de aparare a unui inculpat intr-un dosar penal, cat si cea a unui magistrat care trebuie sa puna concluzii de condamare. In plus, participantii au avut ocazia de a vizita inalte institutii de profil juridic, precum Curtea Constitutionala, Avocatul Poporului, Institutul National al Magistraturii sau Curtea de Arbitraj Comercial International.

Florin Streteanu: Sunt studenti care dincolo de cele 60 de ore au ramas si colaboreaza in continuare, fac practica in cabinetele unde au ajuns gratie acestui proiect

Importanta prestatii unei activitati efective de practica in cadrul unui cabinet de avocat sau pe langa un magistrat care se ocupa de stundet a fost subliniata si de catre Florin Streteanu, decanul Facultatii de Drept din cadrul UBB, care a aratat ca multi dintre participanti vor ramane, cel mai probabil, in acele forme de esercitare a profesiei, gasindu-si astfel un maestru pentru inceputul carierei juridice.

"Sunt studenti care dincolo de cele 60 de ore au ramas si colaboreaza in continuare, fac practica in cabinetele unde au ajuns gratie acestui proiect si, din experienta anilor trecuti, cei care promoveaza examenul de admitere in profesie, raman, de regula, ca stagiari la acele cabinete cu care deja au stabilit o relatie, avocatii care lucreaza acolo sunt multumiti de ei, iar ei sunt multumiti de modul cum au fost tratati si initiati in cariera. E important acest aspect pentru ca, din pacate, in trecut am avut asa o oarecare distanta. Noi ne ocupam doar de partea de invatamant si dupa aceea era treaba lor sa-si gaseasca un cabinet dispus sa-i accepte. E o experienta pe care vrem cu totii sa o continuam", a spus decanul Facultatii de Drept, Florin Streteanu, la conferinta de finalizare a proiectului.

Acesta spune ca au fost avantaje de ambele parti, atat pentru studenti, cat si pentru profesionisti: "Din punctul nostru de vedere, avantajul majoritar a fost pentru studenti. Dar in egala masura a fost un avantaj si pentru cabinetele de avocatura la care au lucrat pentru ca sunt multi avocati care au nevoie de colaboratori si trecandu-le prin mana mai multi studenti, au avut posibilitatea sa faca o alegere in cunostinta de cauza. Intr-un fel alegi pe cineva doar in urma unui interviu si a unui CV si altfel cand il ai trei saptamani la dispozitie la cabinet si vezi cat este de dispus si in ce masura i se potriveste profesia. Din discutiile pe care le-am avut cu colegii avocati, s-au declarat multumiti de aceasta experienta. Prima data, in primul proiect, unii au fost suprinsi cat de folositor le-a fost si lor.", a aratat Florin Streteanu.

Mircea Pop: In spatele profesiei de avocat sta multa munca

Un rol deosebit de important in implementarea proiectului l-a avut Baroul Cluj, care, prin intermediul Consiliului baroului, a pus la dispozitia stundetilor participanti experienta profesionala a 45 de cabinete individuale de avocati sau societati, transmitand astfel cunostiinte vitale viitorilor absolventi de drept pentru a-si putea incepe "cu dreptul" viitoarea cariera juridica. Mircea Pop, decalnul Baroului Cluj, a realizat o sinteza a ceea ce au avut studentii de infruntat, pentru a vedea si latura mai putin "stralucitoarea" a profesiei de avocat, insa deosebit de importanta si care implica nenumarate ore de munca si disciplina imprecabila.

Studentii au invatat sa scrie un act ce trebuie depus la dosar, sa stea la rand, sa inteleaga ca viata de avocat nu inseamna doar lumina pe care o da presa in momentul in care un avocat da o declaratie intr-un caz sau altul. In spatele acelor declaratii stau foarte multe ore de munca si foarte multi ani de munca, frustrari, bucurii, de zbateri, pe care studentul nu are cum sa le afle pentru ca, pot sa spun, aici este lumea virtuala a dreptului. In momentul in care au venit la aceste cabinete, au intrat in lumea reala. Si dincolo de filme si de am auzit ca si de prietenul meu care este la nu stiu ce avocat, ei pot sa traiasca rigoarea, de exemplu, ca la ora 8.15 sa fii la sala. In momentul in care noaptea respectiva a pierdut-o, dintr-un moment sau altul, si nu a ajuns la 8.15 ca a uitat ca si cum ar uita de un curs sau seminat, cauza avocatului unde isi desfasura practica s-a luat si a pierdut ziua respectiva. La 8.15 trebuia sa fii acolo, la 8.30 s-a luat cauza si poate s-a intamplat ceva important si tu ai ratat. E vorba de determinarea studentului in a gasit raspunsul la intrebarea daca poate face fata unei astfel de solicitari.", a aratat Mircea Pop.

Marius Harosa:Viitori jurisit trebuie sa stie sa-si vanda marfa

Reputatul avocat Marius Harosa, directorul proiectului, crede ca studentii ies de multe ori de pe bancile facultatii cu un bagaj mare de informatii, insa fara a avea o minima experienta practica referitioare la viitoarele profesii pe care vor sa le urmeze, problema la care inca nu s-a gasit o solutie reala. Acesta a aratat ca daca unele facultati de drept din tara au decis introducerea ca materie obligatorii, inca din primii ani de studiu, a unor cursuri precum organizarea judiciara, menite sa familiarizeze studentul cu viitoarea profesie pe care o va urma, existenta unui proiect precum cel tocmai incheia s-ar putea dovedi a fi un instrument mult mai util pentru ca viitori absolventi sa-si poata face o idee cat mai clara cu privire la ce presupune fiecare profesie juridica. In acest context, in cadrul proiectului "Ai dreptul la o cariera juridica" s-a incercat, prin introducerea unor sedinte de consiliere de grup, pregatirea fiecarui viitor absolvent pentru provocarile pe care le va avea in momentul in care va trebui sa-si gaseasca un post si sa se adapteze pe piata muncii, in orice domeniu juridic si-ar dori sa activeze.

"Prin intermediul conceptului de ego-marketing s-a incercat dezvoltarea abilitatilor viitorilor absolventi de a inter-relationala cu un viitor posibil angajator. Adica, cum sa-si vanda marfa, cum sa redacteze un CV, cum sa se prezinte la un interviu, cum sa aiba o discutie. Consilierii psihologi si consilierii vocationali au incercat sa-i indrume pe studenti spre acest lucru. Ne-a ajutat faptul ca am avut intalniri repetate cu membrii conducerii Baroului, cu avocati, cu executori judecatoresti si cu practicieni in insolventa care ne-au spus parerea lor, adica ce ar astepta de la un potential candidat. Avem rezultate foarte bune in sensul ca o parte din absolventii 2014 care au intrat in acest proiect sau in cel anterior sunt deja avocati stagiari, practicieni in insolventa sau in magistratura. Deci rezultatul final a fost atins pentru unii. Avem si studenti care nu au mai dorit sa faca o cariera strict juridica. Unul este in serviciile de specialitate. Se cere acolo dreptul, dar nu ca o notiune principala. Sunt altii care si-au dat seama ca nu le place. Pana la urma asta e important. ", a declarat Marius Harosa,  directorul de proiect.

Proiectul „Ai dreptul la cariera juridica!" este al doilea proiect dedicat pregatirii practice a studentilor Facultatii de Drept, implementat de Universitatea „Babes-Bolyai" in parteneriat cu Baroul Cluj. Proiectul s-a desfasurat in perioada mai 2014 - noiembrie 2015, avand valoarea totala de 1.980.800 lei, din care 1.941.184 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila. Din grupul tinta al proiectului au facut parte 364 de studenti ai Facultatii de Drept in anii II, III si IV de studii (nivel de licenta). In cadrul proiectului au fost incheiate 60 de parteneriate cu cabinete si societati de avocatura, birouri de executori judecatoresti si cabinete de practicieni in insolventa din Cluj-Napoca. Prin cele doua activitati principale - consilierea si orientarea profesionala si practica profesionala de specialitate - proiectul a umarit sa pregateasca viitorii absolventi ai Facultatii de Drept pentru primul loc de munca atat din perspectiva aptitudinilor profesionale, cat si a dezvoltarii personale.

Consilierea si orientarea profesionala pentru cei 364 de studenti ai Facultatii de Drept  a constat in oferirea de activitati de consiliere individuala si de grup, intalniri de grup cu avocati, practicieni in insolventa si executori judecatoresti, training in ego-marketing si planificare a carierei juridice. Fiecare student din grupul tinta a beneficiat de doua sedinte individuale de consiliere si de cate o sedinta de grup pre-practica si post-practica. 50 de studenti au parcurs un proces de autocunoastere aprofundata in vederea stabilirii traseului profesional dupa absolvirea facultatii sub forma unor planuri de cariera. In plus, in proiect s-au organizat patru excursii tematice la Penitenciarul Gherla si trei excursii la institutii de profil din Bucuresti (Curtea Constitutionala, Avocatul Poporului, Institutul National al Magistraturii si Curtea de Arbitraj Comercial International) pentru 45 de studenti din grupul tinta.

Cei 300 de studenti au beneficiat de un stagiu de practica de minim 60 de ore,  in care au avut privilegiul de a interactiona cu avocati, executori judecatoresti si practicieni in insolventa de succes din Cluj-Napoca. Ca urmare a promovarii stagiilor de practica si a participarii la activitatile de consiliere si orientare profesionala, fiecare student a fost recompensat cu o subventie in valoare de 400 lei. La finalul fiecarei serii de stagii de practica a fost organizat cate un concurs de procese simulate, astfel ca 30 de studenti au beneficiat de schimburi de experienta la Colegiul Avocatilor din Zaragoza, la Curtea de Justitie a Uniunii Europene din Luxemburg si la Parlamentul European din Bruxelles.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Mircea_Pop.JPG
studentii teodora rat florin streteanu studenti mircea pop
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1299 (s) | 34 queries | Mysql time :0.056179 (s)