News Flash:

Peste 50.000 de pariori sufera pentru greselile ONJN, vezi ce au uitat sa treaca în lege si nu a observat nimeni pana acum

30 Octombrie 2015
2388 Vizualizari | 1 Comentarii
Peste 50.000 de pariori romani risca sa fie amendati deoarece au jucat pe site-uri de pariuri online nelicentiate în perioada 11-30 septembrie 2015. O parte dintre acestia au primit deja amenzile dupa ce au fost chemati la sediile ONJN pentru a da declaratii, iar de curand s-a trecut si la trimiterea amenzilor prin posta.

Celor care nu sunt la curent cu subiectul le facem în cele ce urmeaza un scurt rezumat al întamplarilor din tot acest scandal al pariorilor. În 29 decembrie 2014 a fost emisa Ordonanta de Urgenta nr. 92 pentru reglementarea unor mascuri fiscal-bugatare si modificarea unor acte normative, iar în data de 29 mai 2015 acea OUG era aprobata prin Legea nr. 124. În data de 12 iunie operatorii de pariuri online erau înstiintati ca mai au 90 de zile pentru a-si plati datoriile din urma, perioada pe care Bet365 si Bwin au respectat-o, chiar daca la limita. Astfel pe 7 septembrie 2015 Bet365 primea dreptul de operare temporara pe piata jocurilor de noroc online din Romania.

Pe 10 septembrie 2015 Tudor Simota, directorul ONJN, declara ca Bet365 si-a achitat datoriile dar n-a atentionat pariorii din Romania ca pot juca la acest operator, legal, doar de la 1 octombrie 2015. Cum nici Bet365 n-a dat niciun semn în acest sens pariorii au continuat sa joace fara griji deoarece nimeni nu le-a spus ca este ilegal ceea ce fac si în plus nu aveau nici de unde sa se informeze, asa cum de altfel a scris o persoana pe un forum de poker.

"Tanti Odeta tot spune ca jucatorul nu s-a informat, ca trebuia sa citeasca legea.  Ei bine, nici in OUG 77, nici OUG 92 si nici in Legea 124 nu apare NICAIERI precizat site-ul onjn.gov.ro de unde ne putem informa despre lista cu licentiate, mai mult decat atat, la un simplu search al cuvantului lista TOATE rezultatele fac referire la lista neagra.  Deci doamna Odeta, am citit legislatia dar tot sunt in necunostinta de cauza cu privire la site-urile licentiate, vreti sa devenim vrajitori si sa ghicim unde publicati acea lista?"

Revenind la firul povestii mai spunem ca pe 1 octombrie 2015 Bet365 intra oficial în drepturi, astfel ca a redeschis înregistrarile pentru clientii romîni si nimic nu anunta ceea ce avea sa se întample pe 15 octombrie, atunci cand casa a fost scoasa de pe lista site-urilor care au primit dreptul temporar din partea ONJN. Jucatorii au fost înstiintati de acest lucru pe 15 octombrie, desi decizia se luase cu doua zile mai devreme.

Pe 21 octombrie 2015 site-ul https://pariurix.com/ publica în premiera cea dintai amenda primita de un parior pentru ca a jucat la Bet365 în perioada 11-30 septembrie 2015. De atunci alte sute de persoane au fost chemate la ONJN iar cele care au ajuns acolo au fost amendate.

Am preluat mai sus declaratia unui parior, aceasta venind ca un raspuns pentru presedinta ONJN, d-na Odeta Nestor, cea care declarase pentru gsp.ro: "Pariorul trebuie sa stie sa verifice lista alba de pe site-ul oficial si pe care o actualizam în functie de deciziile pe care le ia Comitetul ONJN. În schimb, lista neagra se adreseaza doar providerilor de internet si nu are legatura cu jucatorii."

Prin urmare d-na Odeta Nestor îndeamna jucatorii sa citeasca site-ul ONJN, asta desi în legislatie nu scrie niciun cuvant despre site-ul respectiv. Pe PariuriX.com - cea mai mare comunitate de pariori din Romania - s-a spus în dese randuri ca si acel site mai mult dezinformeaza decat informeaza. În cazul Bet365, de exemplu, pe 1 octombrie aparea în lista alba, pe 15 octombrie a aparut pentru cateva zeci de minute în lista neagra, apoi n-a mai aparut nicaieri, pentru ca în final sa apara o informare despre retragerea dreptului de operare a casei de pariuri Bet365.

Principalul lucru care-l reproseaza pariorii celor de la ONJN este lipsa comunicarii înainte de perioada incriminata (11-30.09), dar si incosecventa aratata de membrii Oficiului pe durata acestui scandal. Bet365 fiind cel mai important site de gambling care a functionat în ultimii ani în Romania firesc era, în opinia pariorilor, ca în momentul în care Tudor Simota a declarat în 10 septembrie ca Bet365 si-a achitat datoriile sa specifice si faptul ca pana pe 1 octombrie parierea la acestor operator este ilegala. În plus s-a mai reprosat valoarea mare a amenzilor, lipsite de un avertisment prealabil. Astfel o persoana care a jucat în perioada 11-30 septembrie 2015 la Bet365 primeste amenda de 5.000 - 10.000 RON, în timp ce pentru vanzarea de alcool la intrarea în curtea unei scoli amenda este între 100 si 500 RON iar soferii care conduc bauti primesc amenda de maxim 2.100 RON.

In comunitatea pariorilor din Romania PariuriX.com foarte multe persoane pasibile de amenda se întreaba daca este de doua ori mai periculos sa parieze ilegal decat sa conduci beat. Tot acestia sunt curiosi cum de în Belgia pentru acelasi lucru s-au dat doar 80 de amenzi de cate 200 de euro, iar în Romania sunt 50.000 de amenzi de peste 1.000 de euro, raportand si faptul ca în Belgia salariile sar lejer peste 1500 euro si la noi abia daca multi iau 300 de euro.

Vezi subiectul de discutii https://pariurix.com/discutii/licenta-bet365-discutii-despre-licenta-si-ultimele-noutati-55744.html si afla ce au facut cei care au primit amenda, ce se întampla cu pariorii ce au ajuns la sediul ONJN si cum poti contesta sau scapa de amenda.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 23 queries | Mysql time :0.045841 (s)