Purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, a depus, vineri, la Avocatul Poporului, o petitie prin care solicita sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la Ordonanta de Urgenta prin care se schimba modul de alegere a presedintilor de consilii judetene.

"Pesedismul nu a murit. Dovada cea mai evidenta ca pesedismul continua sa conduca in institutiile statului, este Ordonanta 40 data Guvernul Dancila pentru modificarea modalitatii de alegere a presedintilor de consilii judetene si asteptam ca pesedismul sa dispara si de la institutia Avocatului Poporului. (…)

Cerem Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la aceasta ordonanta pentru ca nu se justifica in niciun fel urgenta adoptarii unui astfel de act normativ si, de asemenea, incalca grav prevederile Constitutiei", a declarat, vineri, Ionel Danca.

Acesta a adaugat ca presedintii consiliilor judetene nu sunt autoritati publice, nu sunt alesi locali.

"Se induce o discriminare intre alesii locali, cei care sunt votati pentru a face parte din Consiliul Judetean, si presedintele Consiliului Judetean, discriminare care nu are temei in Constitutie. (…) Asteptam, asadar, ca poate in ultimele zile de mandat ale domnului Ciorbea sa isi aminteasca de ce a fost numit in functie si sa isi exercite atributiile conform Regulamentului de organizare si functionare si conform legii prin care a fost instituit in aceasta functie. Domnul Ciorbea trebuie sa uite de Dragnea care este la puscarie si sa se uite acum la popor si sa apere interesele pentru care a fost numit in aceasta functie", a mai spus Danca.

Acesta afirma ca "prin aceasta ordonanta, Ordonanta 40, Guvernul Dancila a aratat ca nu a inteles nimic din votul romanilor din 26 mai care s-au exprimat in mod masiv impotriva ordonantelor de urgenta si, mai ales, impotriva ordonantelor de urgenta care in actualul context nu pot fi sesizate la Curtea Constitutionala".

Guvernul a aprobat luni OUG pentru modificarea si completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr.215/2001 si a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali. Conform premierului Dancila, presedintele Consiliului Judetean va fi ales din nou prin vot direct de catre cetateni.

Premierul sustine ca acest lucru va da mai multa legitimitate si responsabilitate presedintilor care vor pune in practica strategiile pentru care cetatenii i-au ales.

"Presedintele Consiliului judetean nu trebuie sa faca obiectul negocierilor intre partide", spune premierul.

coral