Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, instituție de învățământ special aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a luat parte la consolidarea unuia dintre cele mai mari obiective dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere din Europa, respectiv la crearea unei machete a centrului vechi al municipiului Cluj-Napoca.

Cu o suprafață totală de expunere de peste 2,5 metri pătrați, macheta centrului Clujului este o premieră absolută în România, reprezentând o prețioasă sursă de informație pentru persoanele cu deficiențe de vedere, cu rol esențial în dezvoltarea abilităților de orientare și mobilitate ale acestora.

Macheta permite persoanelor cu deficiențe de vedere intuirea unei imagini de ansamblu a centrului istoric al Clujului, combinând practic harta tactilă cu reprezentarea în relief a clădirilor și monumentelor. În acest sens sunt transmise atât informații ce țin de orientarea în spațiu, cât și informații ce țin de arhitectura clădirilor și de dispunerea acestora în spațiul urban.

Realizată din bronz, macheta cuprinde toate clădirile, instituțiile si străzile situate între Piața Avram Iancu și Piața Unirii, pornind de la Catedrala Greco-Catolică din Piața Cipariu până la Regionala CFR, pe latura estică și de la Piața Unirii până la Strada Avram Iancu, pe latura vestică. Pentru a fi accesibilă persoanelor cu deficiență de vedere, macheta cuprinde 47 de obiective turistice și culturale reprezentate în scriere obișnuită și Braille pe o legendă amplasată pe fiecare latură a acesteia. De asemenea, bulevardele și străzile principale sunt marcate atât în Braille cât și în scriere obișnuită

coral