News Flash:

Premiul Nobel pentru Chimie, castigat de trei cercetatori

9 Octombrie 2013
1094 Vizualizari | 0 Comentarii
Premiul Nobel pentru Chimie 2013 a fost castigat de Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel, "pentru dezvoltarea unor modele multiscalare pentru sistemele chimice complexe", informeaza romaniatv.ro.

Chimistii creau, in trecut, modele ale moleculelor folosind bile de plastic si bete. Astazi, modelele sunt realizate pe computer. In anii 1970, Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel, au pus bazele programelor foarte puternice care sunt folosite pentru intelegerea si prezicerea proceselor chimice. Modelele computerizate care oglindesc viata reala au devenit esentiale pentru cele mai multe realizari in domeniul chimiei, explica Comitetul Nobel.

Reactiile chimice se intampla la viteze uimitoare. Intr-o fractiune de milisecunda, electronii sar dintr-un nucleu atomic in altul. Chimia clasica nu poate tine pasul cu asa ceva - este imposibil sa observi fiecare mic pas dintr-un proces chimic. Cercetatorii sunt ajutati, insa, de metodele inventate de castigatorii Premiului Nobel pentru Chimie, care lasa computerele sa afle totul despre procesele chimice.

Munca celor trei laureati de anul acesta este incredibila, arata Comitetul Nobel, intrucat au reusit sa faca sa functioneze fizica clasica a lui Newton alaturi de fizica cuantica. Inainte de aceasta descoperire, chimistii trebuiau sa aleaga ori una, ori alta. Partea buna a fizicii clasice era ca se faceau calcule simple, folosite pentru modelarea moleculelor mari, insa, nu putea simula reactiile chimice. Pentru asta, chimistii foloseau fizica cuantica, pentru care era nevoie, insa, de calcule enorme, ce puteau fi facute doar pentru moleculele mici.

Cei trei laureati Nobel pentru Chimie de anul acesta au luat ce este mai bun in cele doua lumi si au creat metode care folosesc si fizica clasica si cea cuantica. De exemplu, pentru a simula felul in care un medicament se leaga de proteina-tinta din corp, computerul face calcule teoretice cuantice asupra atomilor din proteina-tinta care interactioneaza cu medicamentul. Restul proteinei este simulat folosind fizica clasica.

In ziua de astazi, computerul este la fel de important pentru chimisti precum eprubetele. Simularile sunt atat de reale, incat prezic rezultatele experimentelor traditionale, mai arata Comitetul Nobel.

Din 1901 pana in 2012 au fost decernate 104 premii pentru Chimie, dintre care 63 au fost acordate unei singure persoane, aminteste nobelprize.org.

Pana acum, patru femei au primit premiul pentru cercetarile lor in domeniul chimiei. Un singur cercetator, Frederick Sanger, a primit premiul pentru Chimie de doua ori, in 1958 si 1980.

Cel mai tanar laureat al premiului pentru Chimie, Frederic Joliot, avea in 1935, cand l-a primit, 35 de ani, iar cel mai varstnic a fost John B. Fenn - 85 de ani in 2002, cand a fost recompensat. Varsta medie a castigatorilor premiului Nobel in domeniul Chimiei la momentul cand au primit cea mai pretioasa recunoastere internationala este de 57 de ani.

Premiul Nobel 2013 pentru Medicina a fost castigat de James E. Rothman, Randy W. Schekman si Thomas C. Südhof. Cei trei au fost premiati pentru descoperirile lor legate de masinaria care regleaza "traficul intracelular", un sistem de transport major in celulele corpului uman.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

martin karplus michael levitt arieh warshel modele multiscalare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1167 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039302 (s)