News Flash:

Presedintele nu este de acord cu imprumutul pentru Republica Moldova. Ce s-a intamplat cu cei care l-au negociat

10 Noiembrie 2015
2007 Vizualizari | 0 Comentarii
Klaus Iohannis
Imprumutul de 150 de milioane de euro care ar fi trebuit sa fie dat vecinilor de dincolo de Prut a fost respins de seful statului.

Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind acordarea unui imprumut Republicii Moldova in baza unui acord semnat in octombrie. Este vorba despre acord de asistenta financiara rambursabila de pana la 150 de milioane, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat a Moldovei. Imprumutul se acorda in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Motivarea presedintiei: „Luand in considerare Declaratia comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2010 si avand in vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptarii de catre Parlamentul Romaniei a legii mentionate - consideram ca promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.”

Imprumutul a fost discutat de premierii Victor Ponta si Valeriu Strelet in octombrie si ratificat apoi de Camera Deputatilor. Intre timp, ambii sefi de guverne si-au dat demisia. "Daca nu ajutam noi acum Moldova, cu siguranta Rusia va profita si va incerca sa traga din nou Moldova de pe drumul sau proeuropean. Este o obligatie a noastra, daca chiar suntem frati mai mari cum ne place sa spunem, sa-i ajutam in aceste momente grele", spunea la acel moment Victor l Ponta.
 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

klaus iohannis parlamentului deficitului bugetar moldovei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1327 (s) | 23 queries | Mysql time :0.038450 (s)