O eclipsă de Lună prin penumbră va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi va fi vizibilă în totalitate din ţara noastră, dacă cerul este senin.

Eclipsele de Lună se produc atunci când satelitul natural traversează conul de umbră şi/sau penumbră al Pământului. După cum discul Lunii este cufundat total sau parţial în umbra sau penumbra Terrei, pot avea loc eclipse totale şi parţiale.

În noaptea de vineri spre sâmbătă va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră, fenomen care va debuta la ora 19.00 şi va fi vizibil până la ora 23.12. Mai precis, numai o parte din Lună va trece prin conul de penumbră, iar discul acesteia va suferi o uşoară scădere în luminozitate, foarte greu sesizabilă.

Maxima eclipsei se va produce la ora 22.10, când aproape tot discul Lunii se va afla în penumbra Pământului. Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfăşurării lui, dacă va fi senin.

Eclipsa din 10 ianuarie va coincide cu o Lună Plină şi este una dintre cele patru care vor avea loc anul acesta. Din România, doar două vor fi însă vizibile, cea de vineri şi cea care va avea loc pe 5 iunie. Eclipsele de Lună de pe 5 iulie şi 30 noiembrie nu vor fi vizibile din România.

coral