La data de 18 aprilie a.c., prima etapă a Proiectului de educaţie rutieră „Be cool”, a ajuns la final. Polițiști, piloți de raliu, specialiști antidrog și paramedici s-au întâlnit cu peste 3500 elevi și cadre didactice din 35 de licee din județul Cluj.

Siguranţa rutieră a fost abordată la un nivel multidisciplinar, fiind analizați factori principali de risc, iar grupul ţintă nu a fost ales întâmplător. Statistic, procentul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 – 30 de ani implicaţi în accidente rutiere este destul de mare.

Cauzele pot fi diverse – de la teribilism, la lipsa de experienţă în condus, lipsa informațiilor, inconștiența asumării unor riscuri inutile în trafic sau conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ori a altor substanţe.

„Be cool” este un proiect adresat elevilor claselor a XI-a şi a XII-a din toate liceele clujene şi este desfăşurat în parteneriat de către Napoca Rally Academy, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

În anul școlar următor ne reluăm întâlnirile cu liceenii. Ne revedem în septembrie!

Reacții imediat după activitate:

” … pentru asta a meritat să vin la Școala Altfel…” (elevă, clasa a XII-a, cursantă școală de șoferi)

” … nu îmi vine să cred cât de multe informații am aflat azi…” (elev, clasa a XII-a, posesor de permis de conducere)

”… păi dacă e așa complexă activitatea de a conduce o mașină, ar trebui să se dubleze numărul de ore de instruire…” (elev, clasa a XI a, doritor să obțină permis de conducere)

coral