Comisia Europeana a transmis ca este important ca toti candidatii pentru functia de procuror european sa fie tratati corect.

Reactia Comisiei Europene vine dupa ce Laura Codruta Kovesi a anuntat, miercuri seara, ca va fi anchetata de nou-infiintata sectie de investigare a magistratilor.

Mesajul Comisiei Europene:

”Comisia Europeana urmareste cu atentie ultimele evenimente din cadrul procedurii de selectie. Este crucial ca toti candidatii, alesi de o comisie independenta, sa fie tratati corect in timpul acestui proces.

Cu privire la independenta sistemului de justitie din Romania, am transmis clar, in numeroase randuri, ca o justitie profesionista si indepdenta este de o importanta capitala.

Comisia este la curent cu faptul ca toti candidatii pentru postul de Procuror European au fost evaluati de comisia independenta si ca lista a fost trimisa Parlamentului European si Consiliului”, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Kovesi, anchetata de sectia de investigare a magistratilor

Laura Codruta Kovesi, fost sefa a DNA: „Am primit o citatie in aceasta seara (n.r. miercuri seara), pe la 8 si ceva.A venit un politist cu citatia. Sunt citata in calitate de suspect pentru ziua de vineri. Sunt enumerate trei fapte: luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa. Nu sunt descrise faptele, insa din ce a aparut in spatiul public si de pe anumite site-uri care au publicat inclusiv depozitii ale martorilor audiati in diverse dosare, banuiesc ca este vorba de acel dosar care vizeaza extradarea lui Popa Nicolae. Nu cred ca este o coincidenta faptul ca am fost citata exact in ziua in care eu intentionam sa plec din tara sa ma prezint la Bruxelles. Pot sa spun ca mi-am luat bilet de avion de la inceputul saptamanii pentru vineri, pentru ca luni stiam ca trebuie sa fie audierea in Parlamentul European. Ea s-a amanat pentru 25 februarie, dar cu toate acestea, toti cei trei candidati care sunt inscrisi in procedura trebuie sa mai facem niste demersuri si, de aceea, mi-am mentinut biletul de avion.”

Adina Florea, procurorul care o ancheteaza, sustine ca intre citarea pentru a fi pusa sub invinuire si procedurile pentru Parchetul European nu este nicio legatura.

In plus, Laura Codrut Kovesi respinge acuzatiile lui Sebastian Ghita care sustine ca i-ar fi platit sume mari de bani ca sa il aduca in tara pe fugarul Nicolae Popa de la FNI. De procedura s-a ocupat Politia Romana, care a si confirmat acum cateva luni intr-un comunicat ca a suportat toate costurile extradarii lui Popa.

Kovesi este candidata cu sansele cele mai mari de a fi numita viitor procuror sef al Parchetului European. Pana acum, singurii care au aratat ca se opun numirii lui Kovesi sunt chiar guvernantii de la Bucuresti. coral