News Flash:

Primaria Turda depune pana in 14 noiembrie cererea pentru elaborarea strategiei de finantare locala

20 Octombrie 2016
786 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (0.0000)
USD: 4.1197 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Primaria Turda

Primaria Municipiului Turda anunta ca pana in data de 14 noiembrie 2016 va depune cererea de finantare pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locala.

Cu referire la comunicatul de presa al reprezentantilor Asociatiei T9 Primaria Municipiului Turda face urmatoarele precizari:

Pana in data de 14 noiembrie 2016 Primaria Municipiului Turda va depune cererea de finantare aferenta apelului de proiecte „Sprijin pregatitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL) - orase/municipii cu populatie de peste 20.000 locuitori", Programul Operational Capital Uman (POCU) Axa prioritara 5.1. 

Inca din luna august 2016, de la data la care ghidul a fost facut public spre consultare, cu mult inainte de data lansarii apelului de proiecte si anume data de 3 octombrie 2016, Primaria Municipiului Turda avea la cunostinta detaliile acestei oportunitati de finantare, acestea fiind discutate in amanunt in cadrul grupurilor de lucru la care au participat si reprezentantii ROMACT.

Apelul de proiecte sprijina transpunerea in plan local a masurilor prevazute de Guvernul Romaniei in Pachetul Antisaracie. Astfel, la nivelul comunitatilor urbane caracterizate prin nivel scazut de educatie, grad crescut de şomaj, stare precara de sanatate a locuitorilor si conditii proaste de locuire, cu accent pe cele cu populatie apartinand minoritatii rome, se vor implementa proiecte integrate in contextul mecanismului de dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii. Beneficiarii fondurilor din acest apel de proiecte pot fi autoritatile publice locale in parteneriat cu actori sociali relevanti sau Grupurile de Actiune Locala (GAL) existente la momentul lansarii apelurilor ori care se vor infiinţa la debutul implementarii proiectului. Strategiile de dezvoltare locala elaborate vor participa in etapa a doua a programului la o selectie, urmand ca in etapa a treia, sa se finanţeze din POR si POCU proiectele din pachetele integrate aferente fiecarei strategii.

Cu referire la sumele vehiculate de reprezentantii Asociatiei T9 in comunicatul de presa, si anume, suma de 4.000.000 de euro cat si cu privire la restul informatiilor ambigue din comunicat, ce reflecta o documentare lacunara asupra subiectului, precizam urmatoarele: 

Conform Ghidului solicitantului bugetul total al Strategiei de Dezvoltare Locala (SDL) nu poate depasi 7.000.000 euro.

 - Un procent de minimum 10% din bugetul total al SDL va fi alocat interventiilor finantabile din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin POR;

- Un procent de minimum 30% din bugetul total al SDL va fi alocat interventiilor finantabile din Fondul Social European, prin POCU;

 - Pentru interventiile care vor fi finantate din FSE, minimum 50% din valoarea totala FSE a pachetului integrat de proiecte minus cheltuielile de functionare  a Grupului de Acttiune Locala (GAL) trebuie sa vizeze masuri de ocupare (ex. ucenicie, stagii, subventionarea locurilor de munca, formare profesionala, antreprenoriat etc.)

- Sprijinul FEDR pentru utilitati publice si infrastructura rutiera (strazi urbane) nu poate depasi 30% din valoarea totala FEDR a pachetului integrat de proiecte care raspund nevoilor comunitatilor marginalizate.

Mai mult decat atat, proiectele POR/POCU propuse in cadrul listei indicative de interventii trebuie sa aiba o abordare integrata, in sensul asigurarii complementaritatii investitiilor in infrastructura, prin proiectele POR si a interventiilor soft, prin proiectele POCU.

-  Interventiile FEDR din cadrul strategiei vor viza cel putin doua din tipurile de actiuni finantabile prin POR 2014-2020 (de exemplu, un proiect  in infrastructura de locuire si un proiect de reabilitare/modernizare a unui centru comunitar integrat medico-social);

In cadrul parteneriatului actual al Municipiului Turda cu Consiliul Europei, prin Programul ROMACT, au fost analizate mai multe propuneri ale Primariei Municipiului Turda, prin Serviciul Finantari Externe si Relatii Internationale, care vizeaza intervenţii integrate in zonele defavorizate ale oraşului, un exemplu reprezentandu-l şi proiectul de imbunataţire a calitaţii vieţii in zona Barbu Lautaru. Un set extins de intervenţii pentru zonele defavorizate va rezulta ca urmare a creionarii Strategiei de Dezvoltare a orasului, strategie ce va reprezenta principala atribuţie a Grupului de Actiune Locala constituit. 

Dupa aprobarea cererii de finantare Primaria Turda va avea la dispozitie 6 luni pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare, iar lista de proiecte prioritare care va insoţi strategia va viza toate zonele prioritare,  investitiile urmand a se face in functie de criteriile impuse de Uniunea Europeana si in urma consultarilor publice cu cetatenii, precum si pentru stabilirea parteneriatelor proiectelor, care pot fi cu una sau mai multe entitati juridice, organizatii non-guvernamentale si agenti economici.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

primaria turda turda
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1375 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039034 (s)