News Flash:

Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu devin in weekend cetateni de onoare ai Clujului. Vezi care este eticheta in prezenta Familiei Regale a Romaniei

19 Martie 2015
1513 Vizualizari | 2 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7142 RON (+0.0061)
USD: 4.1491 RON (+0.0114)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Duminica, 22 martie 2015, va avea loc, in cadrul Concertului Regal de Gala gazduit de sala Auditorium Maximum a Universitatii „Babes - Bolyai” Cluj-Napoca, ceremonia publica de acordare a titlului de Cetatean de Onoare al Judetului Cluj Clujean de Onoare Altetelor Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu.

Hotararea adoptata in acest sens de Consiliul Judetean Cluj in data de 28 ianuarie 2015 a avut la baza proiectul initiat de vicepresedintele cu atributii delegate de presedinte, Vakar Istvan, la propunerea Asociatiei Cluj Today ca reprezentant al societatii civile, proiectul fiind asumat si votat in unanimitate de catre toti membrii deliberativului judetean clujean. In mod simbolic, aceasta a fost prima hotarare votata de Consiliul Judetean in anul in care Clujul este Capitala Europeana a Tineretului.

Pe parcursul vizitei la Cluj din zilele de 22 si 23 martie 2015, alaturi de Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu se vor afla Principele Nicolae precum si Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei si Baronul Johannes von Holzhausen. Programul Vizitei Regale la Cluj include, alaturi de intalnirea cu conducerea Consiliului Judetean Cluj, o serie de intalniri cu autoritatile locale, cu reprezentantii inaltului cler, cu mediul academic, diplomatic, consular si de afaceri, precum si cu tinerii din Cluj. Cu aceasta ocazie, va avea loc lansarea volumului “Margareta, marturia unui sfert de veac regal”, scris de Sandra Gatejeanu-Gheorghe si publicat de Curtea Veche Publishing.

Eticheta in prezenta Familiei Regale a Romaniei

In scris

Scrisorile adresate Regelui au pe plic mentiunea: "Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei". In interiorul scrisorii, se poate relua in coltul din dreapta sus aceeasi mentiune. In textul scrisorii, formula de inceput este "Sire".

Pentru Regina, mentiunea de pe plic este "Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei". In interiorul scrisorii, se poate relua in coltul din dreapta sus aceeasi mentiune. In textul scrisorii, formula de inceput este "Majestatea Voastra" sau „ Majestate”.

In scrisori, ca si in adresarea verbala, este de dorit evitarea formulei "dumneavoastra" si folosite formele "Majestatii Voastre", "al Majestatii Voastre", "pentru Majestatea Voastra" etc.

Scrisorile adresate Principesei Mostenitoare Margareta au pe plic mentiunea:

"Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare a Romaniei". La inceputul scrisorii, formula de adresare directa este: "Alteta Regala" sau "Alteta Voastra Regala". Pentru Principele Radu, mentiunea de pe plic este "Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei". La inceputul scrisorii, formula de adresare directa este: "Alteta Regala" sau "Alteta Voastra Regala". Pentru Principesele Elena, Sofia si Maria, scrisorile au pe plic mentiunea: "Altetei Sale Regale Principesa Elena a Romaniei" si asa mai departe, pentru fiecare dintre celelalte fiice ale Majestatii Sale. La inceputul scrisorii formula de adresare directa este: "Alteta Regala" sau "Alteta Voastra Regala".

Pentru Principele Nicolae, mentiunea de pe plic este "Altetei Sale Regale Principele Nicolae al Romaniei". La  inceputul scrisorii, formula de adresare directa este: "Alteta Regala" sau "Alteta Voastra Regala". De asemenea, pentru Principesa Mostenitoare, Principese si Principi, va fi evitata formula "dumneavoastra" si folosite formele: "al Altetei Voastre Regale", "pentru Alteta Voastra Regala" etc.

Numai in scris, se poate folosi in loc de "Majestatile Lor" formula "MMLL", in loc de "Alteta Sa Regala",  formula "ASR" si in loc de "Altetele Lor Regale", formula "AALLRR".

In intalniri

La sosirea (intr-o cladire sau intr-un spatiu exterior) si la plecarea membrilor Familiei Regale este obisnuit ca persoanele prezente sa salute astfel: barbatii cu un gest scurt de inclinare a capului (fara inclinarea corpului), iar femeile cu o reverenta. Acest lucru este valabil in fata Regelui, Reginei, Principesei Mostenitoare, Principeselor si Principilor. Aceeasi regula este respectata si de membrii Familiei Regale fata de rudele aflate intr-o pozitie superioara de titlu sau varsta (inclusiv daca e vorba de sotie, frate, sora, mama sau tata).

Nu este indicat sa se intinda mana din proprie initiativa, ci numai daca unul dintre membrii Familiei Regale o ofera.

In cadrul intalnirilor cu membrii Familie Regale, formulele directe de adresare sunt urmatoarele:
! Pentru Rege: « Sire » sau « Majestatea Voastra ».
! Pentru Regina: « Majestatea Voastra ».
! Pentru Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa
Elena, Principele Nicolae, Principesele Sofia si Maria, «Alteta VoastraRegala».!
Daca Majestatile Lor se afla impreuna cu Altetele Lor Regale, se poate folosi la inceputul unui discurs sau luare de cuvant formula generala:
"Majestatile Voastre, Altetele Voastre Regale ".

Nu este indicat sa se stea pe scaun atunci cand vreunul din membrii Familiei Regale sta in picioare. Totodata, la intrarea in incapere a unuia dintre membrii

Familiei Regale, invitatii sunt rugati sa se ridice. Regula se aplica si membrilor Familiei Regale. Ei se ridica in picioare atunci cand intra in incapere un alt membru al Familiei, intr-o pozitie superioara in titlu sau varsta.
In cazul unei conversatii obisnuite, particulare, este de dorit ca Regele sa inceapa discutia, nu invitatii. Daca Regele nu este prezent, urmatorul membru al Familiei Regale (in ordinea de la sfarsitul acestui text) o va face. Deasemenea, este de dorit ca invitatii sa nu intrerupa membrii Familiei Regale atunci cand acestia sustin o conversatie.

Fumatul in prezenta membrilor Familiei Regale este considerat o impolitete. In prezenta membrilor Familiei Regale, in nici o imprejurare (publica, oficiala sau particulara) nu este de dorit sa se foloseasca telefonul mobil. In resedintele regale, folosirea telefonului mobil si fumatul sunt interzise.

In cazul unui dineu, toti cei prezenti asteapta ca Regele sa se aseze primul, iar la plecare toata lumea se va ridica atunci cand Regele s-a ridicat. Nu este indicat ca invitatii sa se ridice in timpul mesei. in prezenta Regelui la masa,n nimeni (nici membrii Familiei Regale) nu poate incepe un nou fel de mancare inaintea Regelui. Daca Regele nu este prezent, regulile de mai sus se aplica urmatorului in ordinea membrilor Familiei Regale (mentionata la sfarsitul textului).

Este nepotrivit sa se ceara unuia dintre membrii Familiei Regale sa transmita un mesaj verbal sau scris ori sa transporte un comision, un cadou, flori etc., nici macar atunci cand obiectul transmis are ca destinatar pe Majestatea Sa.

Acest lucru se poate face prin Secretariatul Regal, prin Protocolul Casei, telefonic sau prin posta. De asemenea, este nepotrivit sa se ceara sau sa se ofere membrilor Familiei Regale carti de vizita. Toate contactele Casei

Majestatii Sale sunt disponibile pe Internet sau pot fi oferite de angajatii Casei.

In cazul in care unul sau mai multi membri ai Familiei Regale participa in calitate de invitati la un eveniment public ce implica un amplasment pe scaune sau la mese (dineu, pranz, spectacol de gala, conferinte, reuniuni), este necesara consultarea Secretariatului Regal in prealabil.

Tinuta potrivita pentru vizitele la Familia Regala

Daca intalnirea este privata, de lucru sau are statut de audienta, atunci este de preferat ca barbatii sa poarte costum de culoare gri inchis in cursul zilei si albastru inchis in cursul serii, cu cravata. Pentru femei este recomandabila o tinuta potrivita cu momentul zilei si cu locul vizitat (taior sau rochie de zi in cursul zilei si rochie lunga sau trei-sferturi seara). Militarii sunt rugati sa foloseasca tinuta militara adecvata momentului zilei si anotimpului.

Daca intalnirea este oficiala sau publica, Secretariatul Regal va aduce la cunostinta, inca de la momentul trimiterii invitatiei, in legatura cu tinuta, in cazul in care ar diferi de cele mentionate la paragraful precedent.

Ordinea intrarii si iesirii dintr-o sala a membrilor Familiei Regale a Romaniei, ordinea asezarii in imprejurari publice, ordinea asezarii la masa, ca si ordinea liniei de primire a invitatilor (atunci cand Familia Regala e gazda) este urmatoarea:
! Majestatea Sa Regele
! Majestatea Sa Regina
! A.S.R. Principesa Mostenitoare
! A.S.R. Principele Radu
! A.S.R. Principesa Elena
! A.S.R. Principele Nicolae
! A.S.R. Principesa Sofia
! A.S.R.Principesa Maria
Sotii si copii Principeselor se aseaza astfel: sotul dupa sotie si copiii (in ordinea varstei) dupa tata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cluj-napoca ceremonia publica margareta principele radu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1633 (s) | 34 queries | Mysql time :0.060841 (s)