Profesorul clujean care stă de 5 ani într-o închisoare din China pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari a aflat în urmă cu o seară că urmează să fie adus acasă. "E în ceruri de fericire", a spus unchiul său pentru Libertatea.

Marius Balo a fost expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing. S-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat. Ar fi primit de la un cetăţean chinez bani obţinuţi dintr-o infracţiune, ceea ce l-a făcut părtaş, în ochii justiţiei din China. A fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a recunoscut fapta. Nu pentru că ar fi fost vinovat, spune avocatul Eugen Iordăchescu, cel care a tot încercat, alături de unchiul lui Marius, să îl aducă în ţară.

Marius Balo a acuzat şi că a fost torturat de chinezi înainte de pronunţarea sentinţei. Totul pentru a recunoaşte fapta. Umilit până în ultima clipă Trei minute la fiecare 2 săptămâni. Este tot timpul pe care Marius l-a primit de la gardienii săi pentru a-şi suna familia. La capătul celălalt al firului este unchiul lui, Mihai, singura rudă a românului închis la Shanghai. Tatăl său a murit pe când el avea doar 9-10 ani, iar, în timpul facultăţii, mama sa a fost diagnosticată cu cancer. Unchiul lui a aflat de soarta lui Marius abia la câţiva ani după ce a fost încarcerat, când a primit primul telefon. Miercuri seară, ambasadorul României în China a luat legătură cu românul şi l-a informat că va fi adus în ţară, pentru a-şi ispăşi aici restul pedepsei.
 

coral