News Flash:

Proiect de 500.000 euro finalizat cu succes de Cluj IT Cluster si Universitatea Babes-Bolyai: 450 de studenti au facut practica in 94 de companii, banci si organizatii

23 Octombrie 2015
1100 Vizualizari | 1 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7383 RON (0.0000)
USD: 4.2016 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Studenti Cluj
Un numar de 450 de studenti din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au efectuat stagii de practica cu durata de trei saptamani in 94 de organizatii, in cadrul proiectului POSDRU „Cresterea oportunitatilor de ocupabilitate prin practica de succes (PRACT-IT)", realizat de Universitate in parteneriat cu Cluj IT Cluster, unul dintre cele mai importante clustere in domeniul IT la nivel national. Proiectul a fost initiat in vara anului trecut si a avut valoarea totala de peste 490.000 de euro.

Programul PRACT-IT s-a adresat studentilor din anii I si II ai Universitatii Babes-Bolyai, din cadrul specializarilor: Informatica (188 de studenti), Informatica economica (87), Contabilitate si informatica de gestiune (77), Marketing (29), Matematica si Informatica (24), Economie si afaceri internationale (21), Statistica si previziune economica (16), Economie generala (8). Obiectivul stagiului de practica a fost imbunatatirea competentelor si aptitudinilor profesionale ale studentilor, in vederea cresterii capacitatii acestora de a se incadra cu succes si in mod sustenabil pe piata muncii.

Organizatiile in care studentii au desfasurat stagiile de practica sunt majoritatea membre ale Clusterului IT. Printre acestea se numara: Accesa IT Consulting, Altom Consulting, Alfa Software, ArtSoft Consult, ARXIA, Cloud Troopers, FORTECH, Imprezzio Global, ISDC, LightSoft, NetBrinel, OptimaGroup, PitechApps, Recognos si TecknoWorks. La proiect au participat si organizatii catalizator din cadrul Clusterului, cum ar fi ARIES si Cluj Hub sau universitati membre, precum Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu". Printre organizatiile partenere din afara clusterului se numara: Banca Romana de Dezvoltare Centrul Regional Cluj, Banca Transilvania, Steelcase Romania si Yonder Romania.

„Am initiat acest proiect din dorinta de a veni in intampinarea unei nevoi reale a pietei muncii din Cluj. Industria de IT din orasul nostru are nevoie de oameni cu pregatire in domeniu, persoane tinere, dornice de afirmare in plan profesional. Am dorit sa cream o mai buna cunoastere in randul studentilor a oportunitatilor de cariera care exista in domeniul nostru de activitate si, in acelasi timp, sa ridicam o punte intre cei care doresc sa porneasca pe acest drum si potentialii angajatori. Programul nostru, consider, a fost unul de succes si dorim, impreuna cu Facultatea de Matematica si Informatica a UBB, sa il continuam cat mai curand posibil", a declarat Andrei Kelemen, Directorul Executiv al Asociatiei Cluj IT Cluster.

In proiect s-au inscris 573 de studenti, dintre care au fost selectati 450 pentru a participa la toate activitatile, prin intermediul unui portal online de matchmaking prin care studentii au depus CV-uri si scrisori de intentie adresate organizatiilor partenere. Acestea din urma si-au prezentat oferta de practica tot pe site-ul respectiv.

Subventia acordata fiecarui student implicat in proiect a fost de 1.144 de lei, dintre care 1044 de lei au fost oferiti de catre UBB, iar 100 de lei de catre Cluj IT Cluster.

Stagiile de practica, au avut o durata de 15 zile, cu program de 6 ore pe zi, sub indrumarea directa a zeci de tutori din cadrul organizatiilor participante si sub monitorizarea cadrelor didactice supervizoare. Activitatile derulate au inclus evaluari individuale psihoprofesionale, activitati de informare cu privire la metodologiile prin care se face angajarea si workshop-uri interactive de consiliere profesionala. Activitatea de consiliere profesionala a inclus sesiuni individuale in care au fost facute prezentari si simulari de situatii din viata reala legate de procesul de angajare, precum: gasirea unui loc de munca, metodologia de intocmire a unui CV profesional si a unei scrisori de intentie adaptate destinatarului, prezentarea la un interviu de angajare sau comunicarea cu potentialii angajatorii inainte si dupa interviu.

Au fost  incluse si sesiuni de lucru in grup sub forma de seminarii despre cresterea motivarii si increderii in sine in vederea gasirii unui loc de munca, sesiuni de jocuri de rol, discutii interactive cu persoane care au participat la aceste etape in viata reala si metode de promovare personala in relatia cu potentialii angajatori.

In cadrul proiectului a fost de asemenea organizat un concurs cu premii care a avut ca scop evaluarea competentelor profesionale acumulate de grupul tinta in urma participarii la stagiile de practica organizate. In urma participarii la acest concurs s-au acordat 155 de premii, fiecare in valoare de 2.480 de lei.

„Proiectul a reusit dezvoltarea parteneriatelor dintre Universitatea Babes-Bolyai si societati comerciale din domeniul industriei IT&C care au menirea de a creste gradul de corelare intre oferta educationala si nevoile practice ale angajatorilor. Dorim ca pe viitor acest tip de proiecte sa fie posibile si pentru studentii de la alte programe de studiu, care nu au beneficiat pana acum de astfel de oportunitati", a spus Prof. univ. dr. Mihaela Dragan - coordonatorul proiectului pe domeniul economic.

"Prin intermediul acestui proiect am reusit sa aducem mai aproape mediul universitar de cel al industriei IT, lucru benefic pentru ambele parti implicate. De asemenea, crearea unui cadru pentru desfasurarea practicii de specialitate, alaturi de serviciile de informare si consiliere oferite, reprezinta un bun start in tranzitia studentilor catre piata muncii dupa finalizarea studiilor. Succesul proiectului nostru se datoreaza tuturor actorilor implicati, ceea ce ne incurajeaza sa continuam acest parteneriat si pe viitor", a spus Conf. univ. dr. Anca Andreica, Facultatea de Matematica si Informatica, managerul proiectului.

Sursa foto: Ziar de Cluj

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

programul pract-it universitatii babes-bolyai
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 34 queries | Mysql time :0.053918 (s)