News Flash:

Proiect important pentru turdenii rezidenti in arealul acoperit de "Ansamblul urban de sec. XVIII-XIX"

3 August 2015
919 Vizualizari | 2 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6830 RON (+0.0008)
USD: 4.1063 RON (+0.0090)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Primaria Turda
Primaria Municipiului Turda, Serviciul Finantari Externe si Relatii Internationale, transmite urmatorul mesaj turdenilor rezidenti in arealul acoperit de "Ansamblul urban de sec. XVIII-XIX".

Patrimoniul este ceea ce merita a fi transmis pentru valoarea sa artistica, estetica, istorica si sociala sau pentru ca el este semnificativ muncii materializate a oamenilor si sperantelor acestora" (Kleber Rossillon - Presedinte al Federatiei nationale de salvare a siturilor si ansamblurilor monumentale din Franta).

Ne-am facut o datorie de onoare din a pastra si valoriza patrimoniului cultural local, ca expresie a valorilor, credintelor, cunostintelor si traditiilor acestui spatiu. In vederea protejarii si conservarii patrimoniului cultural pentru generatiile actuale si viitoare, dar si pentru a creste atractivitatea turistica si investitionala in municipiul Turda, UAT Municipiul Turda a depus spre finantare proiectul cu titlul „Masuri integrate pentru reabilitarea prudenta si revitalizarea economica a centrului istoric al municipiului Turda". Proiectul a primit un Grant SEE in valoare totala de 323.903 lei in cadrul Programului PA16/RO12 „Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural" - Schema de granturi mici.

Proiectul are ca obiectiv general: Dezvoltarea durabila a comunitatii locale turdene prin cresterea atractivitatii turistice, investitionale si a coeziunii sociale ca urmare a protejarii si valorificarii patrimoniului cultural si istorico-arhitectural al zonei centrale a municipiului Turda, iar ca obiective specifice: 1. Protejarea si punerea in valoare a patrimoniului istorico-arhitectural din zona centrala, istorica, a orasului si 2. Planificarea strategica, integrata a interventiilor privind reabilitare prudenta si revitalizarea economica a centrului istoric al Turzii (areal delimitat de Ansamblul urban central de sec. XVIII-XIX).

Intr-o perioada de implementare a proiectului de 14 luni (pana la 30 aprilie 2016) ne propunem sa realizam un Studiu istorico-arhitectural al ansamblului urban, 35 de dosare documentare ale imobilelor componente ale Ansamblului urban, 3 dosare de clasare monument istoric care se vor inainta forurilor competente, se va realiza o fisa de reglementare a zonei istorice in care vor fi prezentate date referitoare la cladirile si spatiile protejate si la modul de construire permis pentru imobilele pentru care dezvoltarea este acceptabila, iar din analiza spatiului construit al ansamblului va rezulta un Caiet de solutii arhitecturale. Tot in cadrul proiectului se va realiza si un document strategic - Concept integrat de masuri pentru reabilitarea prudenta si revitalizarea economica a zonei istorice centrale a municipiului Turda, dar si un  document cu rol normativ - Indrumar practic de restaurare, conservare, reabilitare si intretinere a cladirilor monument istoric.

Intrucat nu putem rezolva problemele actuale legate de protectia si conservarea patrimoniului si nici nu putem construi un viitor solid si durabil decat prin informarea si consultarea tuturor actorilor interesati, va invitam luni, 3 august 2015, ora 11,00, la sediul Primariei Municipiului Turda, P-ta 1 Decembrie 1918 nr. 28, Sala Mare pentru a va prezenta colaboratorii nostri responsabili cu fructificarea valentelor acestui spatiu si creionarea documentului strategic pentru centrul istoric al orasului nostru, prin care sa prefiguram un plan de crestere economica a acestei zone de coagulare a vietii comunitatii locale.

O atitudine civica construita pe principiul raspunderii colective ne va ajuta sa intelegem si sa aplicam imperativele etice si normative pentru valorificarea superioara, corecta, a patrimoniului.       

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Proiect.JPG
patrimoniul proiectul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1386 (s) | 23 queries | Mysql time :0.045386 (s)