News Flash:

Proiectu fundatiei Pro West, ”Ungaria 1956.Revolutia dupa 60 de ani”, a primit o dimensiune globala

28 Noiembrie 2016
692 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7509 RON (0.0000)
USD: 4.1988 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Pro West

În prezenţa unei audienţe compusă din studenţii de la Facultatea de Istorie a UBB, Cluj-Napoca, cadre universitare, literaţi, funcţionari, Proiectul Fundaţiei  PRO  WEST, desfăşurat vineri, 25 noiembrie, ora 14:00, în Sala Dietei (Redutei) a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca, a primit o dimensiune Globală. Aceasta datorită tuturor statelor implicate în acest eveniment european, cum sunt: China,   Rusia, fosta DDR, Polonia, Romania, fosta Iugoslavie, fosta Cehoslovacie.                                           

După o introducere a Preşedintele-Fondator, Prof. Emil Aluaş, la cel de al-VII-lea Proiect din acest an, şi cel de al-IV-lea dedicat Istoriei Europei Centrale, s-a dat cuvântul istoricilor.                 

Vorbitorii, cadre universitare a Facultăţii de Istorie, a UBB, din Cluj-Napoca: Lect. Univ. Dr. Lonhart Tamas şi Lect. Univ. Dr. Mihai Croitor, fac parte din noua generaţie de istorici ardeleni, a căror mod de cercetare nu se bazează pe nici un compromise neştiinţific. Pentru că aceşti tineri istorici nu mai fac nici o speculaţie. Cu o retorică perfect organizată, clară, la subiect, pot să o calific de şcoală anglo-saxonă, toate evenimentele au fost redate cu documente şi probe factuale. Au fost cercetate documente de arhivă, stenograme, corespondenţe şi convorbiri la întâlniri oficiale şi neoficiale între Moscova, Budapesta, Varşovia, Belgrad, Berlin, Bucureşti, Bej-Jing (China), care dovedesc implicarea lui Malenkov şi Hruşciov (Congresul XX), Gomulka, Beria, NagyImre şi J. Kadar, Valter Roman, iar în final înfrângerea revoluţiei şi închiderea lui Nagy Imre la Snagov. Ulterior, procesul lui Nagy Imre şi a altor 42 de colegi de-ai lui, şi condamnarea lor la moarte.

 

Doar UNUL din cele mai dramatice momente a desfăşurării Revoluţiei: După 4   noiembrie, ora 4 dimineaţa, 1956, când trupele sovietice erau deja pe străzile Budapestei. La un moment dat nu a existat nici o persoană pe străzile Pestei. Tramvaiele, autobuzele erau incremenite. Pesta arăta ca un oraş părăsit. La un moment dat, au apărut mii de femei îmbrăcate în negru. Acest alai a mers pe jos pe B-dul G. Adrassy, până în Piaţa Eroilor, unde, la Monumentul Soldatului Necunoscut au depus flori. Armata sovietică nu a ştiut cum să reacţioneze. Să tragă în mulţimea de femei care aveau câte o floare în mână ?.

Declaraţiile participanţilor vorbesc despre calitatea Proiectului: Parodi Francisc:                "aceste evenimente trebuiesc relatate pentru a arăta lumii adevărul. Revoluţia din Ungaria a fost primită şi urmărită de toţi ardelenii. La Cluj, de foarte mulţi studenţi, care    pentru simpatia arătata revoluţionarilor unguri. Mulţi studenţi clujeni s-au organizat ei înşişi în structuri de revoluţionari". Octavian Sergent, Dr. în Ştiinte Politice: "un proiect cu o tematică deosebită. Participanţii, lectorii, sunt adevăraţi profesionişti. Felicitări". Andrei Tănase, din Piatra-Neamţ, student la Facultatea de Istorie a UBB, Cluj-Napoca: "Astfel de Proiecte m-au făcut să mă îndrăgostesc de istorie. Întrebarile mele adresate Lectorilor au primit răspunsuri foarte competente". Prof. Augustin Zerin, cadru universitar: "Am fost impresionat de profesionalismul Lectorilor D-voastră. Felicitări".

 

Următorul Proiect, şi ultimul din acest an, al Fundaţiei  PRO  WEST, va ave loc pe data             de marţi, 6 iunie, 2016, ora 15:00, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă (Palatul Banffy),       Cluj-Napoca, cu tematica: "Perspective ale Convieţuirii Româno-Maghiare în     Transilvania". Vorbitorii vor fi: Prof. Univ. Dr. Nastasa Lucian-Kovacs, Directorul Muzeului de Artă, şi Lect. Univ. Dr. Hunjadi Gabor Attila, UBB, Cluj-Napoca. Intrarea este liberă.          

Proiectul s-a datorat Sponsorilor: LOTERIA  ROMÂNĂ-Sponsor Principal, FARMEC, NAPOLACT, RDS & RCS, TOTAL Print şi Partenerilor


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

afis_ProWest_25nov2016_SRA3_2
pro west ubb proiect ungaria
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2073 (s) | 35 queries | Mysql time :0.060699 (s)