Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean, anunță demararea parteneriatului din cadrul proiectului „CROSS-Creating other study spaces” („Crearea unor noi spații de învățare”), finanțat prin programul Erasmus+, Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, Parteneriate strategice pentru educația adulților.

Proiectul se desfășoară în perioada septembrie 2019 – august 2021 și este coordonat de Volkshochschule der Stadt Iserlohn (Centrul pentru Educația Adulților Iserlohn, Germania), Stadtbücherei Iserlohn (Biblioteca Orășenească Iserlohn) și Biroul pentru Afaceri Europene Iserlohn. Partenerii proiectului sunt, alături de Biblioteca Județeană, alte biblioteci publice sau instituții care au ca obiect de activitate educația adulților: Primăria Nyíregyháza – Ungaria, Mestna knjiznica Kranj (Biblioteca Orășenească Kranj) – Slovenia, RBS-Center fir Altersfroen – Luxembourg, Ayntamiento de Caudete – Spania, Stichting Werken & Leren – Olanda.

Proiectul transnațional CROSS se desfășoară ca parteneriat strategic pentru încurajarea schimbului de bune practici între diverși furnizori de educație pentru adulți.

Scopul proiectului este de a cerceta condițiile-cadru cu care se confruntă instituțiile de învățământ continuu și de a dezvolta noi concepte. Acesta vizează transferul transnațional, dezvoltarea și implementarea inovațiilor în domeniul educației adulților, punând accent pe „al treilea spațiu”, ca spațiu de învățare. Proiectul se concentrează asupra conceptului ,,al treilea spațiu", într-un cadru social marcat de schimbări demografice, studiu individualizat, digitalizare și migrație, și asupra efectelor sale asupra ofertelor de educație pentru adulți.

Termenul „al treilea spațiu” a fost folosit încă de la sfârșitul anilor `80 de sociologul american Ray Oldenburg pentru a delimita, astfel, primul loc (acasă) și cel de-al doilea loc (locul de muncă) de locurile „terțe” – care permit întâlniri și schimburi informale și care au o importanță ridicată de promovare a dezvoltării comunității și înțelegerii reciproce.

În perioada 4 – 6 septembrie, reprezentanții instituțiilor s-au întâlnit la evenimentul de lansare, la VHS Iserlohn, Germania, pentru a pregăti următoarele reuniuni de proiecte și planurile de lucru.

coral