News Flash:

Proiectul „sange artificial” primeste finantare

23 Martie 2014
1236 Vizualizari | 0 Comentarii
Proiectul cercetatorului clujean Radu Silaghi-Dumitrescu, cel care lucreaza la producerea de sange artificial, va primi finantarea de care are nevoie.

Astfel, chiar in acest an, urmeaza sa fie repartizata suma de 400.000 de lei. Declaratia apartine ministrului delegat, Mihnea Costoiu, care s-a aflat, joi, la Cluj-Napoca.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a vizitat, joi, laboratorul de la Institutul de Chimie „Raluca Ripan” din Cluj, unde au loc cercetarile din cadrul proiectului de producere de sange artificial.

Mihnea Costoiu a declarat ca ii va solicita cercetarorului clujean Radu Silaghi-Dumitrescu, cel care conduce proiectul, un calendar al lucrarilor, pentru ca rezultatele sa poata fi analizate periodic de o comisie special creata pentru acest proiect, asa cum se intampla in cazul tuturor finantarilor de la stat.

„Voi solicita domnului Silaghi-Dumitrescu un calendar, astfel incat sa putem avea si o revizionare a investitiilor necesare, dar si a rezultatelor, a felului cum pot fi acestea verificate de comunitatea stiintifica. Proiectul se confirma a fi unul de succes si este extrem de important sa fie sustinut de intreaga comunitate in mod direct si rapid. In cursul acestui an, proiectul va primi o finantare de 400.000 de lei”, a spus Mihnea Costoiu.

La randul sau, cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu spune ca ar fi necesara suma de un milion de lei pentru ca proiectul sa poata fi finalizat, iar ca timp, estimeaza ca ar fi nevoie de inca 12-18 luni. Inceput in 2007, proiectul cercetatorului clujean Radu Silaghi-Dumitrescu a beneficiat abia in 2013 de sprijin din partea ministerului, de 200.000 de lei.

Ministrul Costoiu mai spune ca prima transa a finantarii va veni in luna aprilie si ca proiectul cercetatorului clujean Radu Silaghi este inclus pe lista programelor cu prioritate nationala.

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj, condusa de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, face, de sase ani, cercetari de laborator pentru a produce sange artificial, util in cazul unor interventii chirurgicale in care se pierde mult sange sau in cazul accidentelor.
Silaghi-Dumitrescu declara in octombrie 2013 ca specialistii clujeni au reusit sa creeze o reteta de sange artificial -care nu are culoarea rosie, ci poate deveni chiar incolor-, iar testele preliminare pe soareci au rezultate incurajatoare. Solutia contine apa, saruri si o proteina – hemeritrina, extrasa din viermii marini, iar in unele preparate se adauga albumina, o alta proteina, ca agent de protectie fata de agentii de stres.

„Din 2007, lucram la aceste experimente si avem si o finantare speciala din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Ideea este un deziderat la care s-au gandit multi in lume, sangele artificial, care trebuie sa aiba o caracteristica pe care o consider importanta, si anume rezistenta la stres. Unicitatea vine din proteina unor viermi marini, care se numeste hemeritrina, tot pe baza de fier, ca hemoglobina din sangele nostru, dar care este mult mai rezistenta la factorii de stres. Noi credem ca acesta este secretul succesului si motivul pentru care toti cei care au incercat sa produca sange artificial au esuat in testele clinice din cauza reactiilor secundare ce implica factorii de stres din sange, cum ar fi apa oxigenata, al carei nivel din sange depinde mult de boli, stres, efort fizic”, explica cercetatorul clujean la acea vreme.

„Rezultatele preliminare pe soareci sunt incurajatoare. Soarecii tratati cu sangele artificial «Made in Cluj» au ramas indiferenti, si asta e tot ce ne dorim, nu dorim sa fie mai bine ca inainte, ci, pur si simplu, sa nu prezinte semne de inflamatie, de boala. Scopul final este sa nu existe reactii de respingere a sangelui artificial de catre organismul uman, care exista acum la anumite produse”, spunea Radu Silaghi-Dumitrescu.

Potrivit acestuia, dupa finalizarea testelor pe animale, cand specialistii vor fi convinsi suta la suta ca nu exista nicio dovada de toxicitate, se va putea incerca testarea pe oameni.

Sangele artificial are aplicatii in chirurgie, pentru ca in timpul operatiilor se pierde foarte mult sange, dar si in cazul unor accidente, cand este nevoie de o cantitate mare de sange pentru un timp scurt.

Dupa finalizarea cercetarilor pe animale, studiile echipei lui Radu Silaghi-Dumitrescu vor fi publicate in reviste de specialitate, iar, ulterior, acestea vor fi brevetate.

Radu Silaghi-Dumitrescu are 39 de ani, a absolvit cursurile Facultatii de Chimie a UBB din Cluj-Napoca si are doua doctorate, unul in chimie anorganica, obtinut in 2005 la UBB, al carui conducator a fost presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, iar celalalt in chimie bio-anorganica, obtinut in 2004, la Universitatea Georgia din SUA. El a lucrat timp de doi ani in Marea Britanie intr-un colectiv integrat intr-o retea europeana numita „Euro Blood Substitute””. Din 2011 este conferentiar la Facultatea de Chimie a UBB si are peste o suta de articole publicate in reviste de specialitate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

mihnea costoiu radu silaghi-dumitrescu proiect cercetatori ubb
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1638 (s) | 34 queries | Mysql time :0.069714 (s)