La un an de la protestele violente din 10 august, din Capitală, românii sunt chemați să iasă din nou în stradă, inclusiv la Cluj-Napoca.

Organizatorii protestului spun că românii sunt așteptați, pe 10 august 2019, în piețele din toate orașele României și a celor din diaspora, unde există comunități românești. Clujenii sunt chemați să se adune pentru a protesta, sâmbătă, în Piața Unirii, începând cu ora 19:00.

,,Anul trecut, românii din diaspora s-au alăturat fraților lor rămași în țară împotriva unei majorități politice al cărei unic scop a fost să-și scape politicienii corupți de problemele cu legea, mergând până în punctul în care ar fi fost în stare să elimine cu totul infracțiunile din Codurile Penale.
Da vestea mai departe!

Anul acesta ieșim să cerem pedepsirea vinovaților pentru modul în care au ales forțele de ordine conduse de Carmen Dan să se comporte cu românii ieșiți la protest împotriva Guvernului. 

A trecut aproape un an, iar ancheta dosarului 10 August nu pare să înainteze. Cei care ne-au încălcat drepturile în stradă, spărgând protestul pașnic cu gaze, pulane și tunuri cu apă își văd de treabă liniștiți, sunt încă în funcții.

Pe 10 august 2018 am văzut cum jandarmii dădeau cu gaze în toate direcțiile, indiferent că în fața lor stătea o femeie gravidă, un copil sau un vârstnic. Am văzut oameni loviți cu bastoanele și alergați pe străzile capitalei, oameni care au ajuns în spitale cu răni deschise de la armamentul folosit de jandarmi, jurnaliști atacați pentru a nu putea surprinde imaginile represiunii aplicate celor care protestau, dar am văzut și oameni care nu s-au dat bătuți și care au continuat să se opună abuzului celor care ar fi trebuit, în realitate, să-i apere, nu să-i lovească.

Sute de plângeri penale au fost depuse la Parchete, însoțite de clipuri, imagini și chiar mostre de haine îmbibate cu gaze, dar iată că nici după un an dosarul nu înaintează.

Ieșim în Piață pe 10 August să cerem pedepsirea vinovaților! Ieșim în Piață să le arătăm că nu am uitat cum ne-au încălcat drepturile și cum ne-au umilit! Ieșim în Piață să cerem ca dosarul 10 August să fie cât mai repede soluționat, cei care au abuzat de funcții să fie pedepsiți prin lege, iar celor cărora li s-au încălcat drepturile să li se facă dreptate! Da vestea mai departe!", transmit organizatorii protestului, pe pagina de Facebook Umbrela Anticorupție Cluj.

În urmă cu un an, clujenii s-au alăturat protestului antiguvernamental organizat de românii din diaspora în Capitală. Manifestanții din Piața Victoriei au fost întâmpinați cu violență de forțele de ordine conduse, la acea vreme, de fostul ministru Carmen Dan. 

coral