Cand trecerea de la vara la toamna se face treptat, pe o perioada mai lunga de timp, organismul are timp sa se obisnuiasca, sa se adapteze noilor conditii meteo si sufera mai putin sau deloc. Dar atunci cand trecerea este brusca, ieri cald, adevarata zi de vara, buna de plaja, si azi frig si innorat, ploaie mocaneasca si vant puternic, chiar si oamenii cei mai sanatosi, cei mai caliti, resimt un disconfort, schimbarile bruste de temperatura actionand ca un adevarat soc asupra organismului.
Simptomele tipice unei asemenea perioade sunt
durerile de cap,
sufocarile,
ametelile,
starea de slabiciune,
irascibilitatea sau
transpiratiile excesive, cresterea tensiunii arteriale, palpitatiile si senzatia de
greutate din piept; durerile reumatice si de articulatii se intensifica din pricina aerului umed si rece, multi oameni fiind cuprinsi de acea stare de lehamite, de "lasa-ma sa te las".
In aceasta perioada se
raceste foarte usor - copii si adulti, boala nu alege - dar asta nu inseamna ca trebuie sa te izolezi, sa stai in casa, sa fugi de lume, pentru ca e mai grav. Pentru un
sistem imunitar mai puternic, odihneste-te suficient, dormi cele sapte - opt ore pe noapte rezervate somnului, iesi din casa, indiferent de vreme, plimba-te, mergi la cumparaturi si, pe cat se poate, evita stresul.
Hraneste-te inteligent. Pietele inca sunt pline de
fructe si
legume proaspete, bogate in nutrientii necesari organismului. Acum e nevoie de foarte multa vitamina C. Evita dulciurile si grasimile deoarece acestea incarca organismul de toxine si-l impiedica sa lupte cu infectiile.
Consuma multe lichide. Apa impiedica deshidratarea. Bea
apa plata de cate ori iti este sete, dar nu de la frigider. Bea ceaiuri calde, din plante, neindulcite sau foloseste putina miere de albine. In caz de dureri in gat, ceaiurile fierbinti irita gatul si mai tare, lungind perioada de vindecare.
Daca-ti curge nasul si tusesti, te doare in gat, stranuti, te doare capul, te simti obosit, se poate sa fi racit, dar nu apela la antibiotice. Raceala nu se trateaza cu antibiotice, deoarece nu au niciun efect, raceala transmitandu-se printr-un virus si nu printr-o bacterie.
Incearca sa fii cat mai activ, chiar daca raceala nu-ti da pace. Fa tot ce stii ca e bine ca sa scapi cat mai repede de efectele neplacute ale racelii, dar nu te lasa doborat, nu sta in pat pentru ca boala se lungeste si pot aparea si complicatii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Comentarii (0)