News Flash:

Rectorii din Consortiul Universitaria au semnat o noua rezolutie prin care cer alocarea a minim 6% din PIB pentru educatie

17 Noiembrie 2015
1375 Vizualizari | 4 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6830 RON (+0.0008)
USD: 4.1063 RON (+0.0090)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Consortiul Universitaria
In cursul zillelor de vineri si sambata, 13-14 noiembrie 2015, la Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba-Iulia, rectorii celor cinci universitati din Consortiul Universitaria au semnat o rezolutie pentru educatie. Astfel, Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop (Universitatea Babes-Bolyai), Prof. univ. dr. Mircea Dumitru (Universitatea Bucuresti), Prof. univ. dr. Vasile Isan (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza), Prof. univ. dr. Pavel Nastase (Academia de Studii Economice) si Prof. univ. dr. Marilen Pirtea (Universitatea de Vest din Timisoara) au dezbatut probleme de actualitate din mediul universitar romanesc: finantarea in invatamantul superior si fondurile europene, finantarea cercetarii din universitati; comunicare, internationalizare si Erasmus+ UE si non UE; relevanta ranking-urilor internationale pentru universitatile din Romania; managementul calitatii in invatamantul superior; adaptarea politicii de resurse umane la evolutia cadrului legislativ si impactul cercetarii asupra relatiei cu mediul de afaceri; bursele doctorale si postdoctorale in perioada de programare 2014-2020; mobilitatile studentesti in consortiu intre deziderat si realitate.

Invatamantul superior si cercetarea stiintifica au un rol decisiv in dezvoltarea economico-sociala a tarii, prin reconstructia institutionala, diferentierea universitatilor, promovarea excelentei individuale, stimularea performantelor academice si intarirea principiilor fundamentale ale autonomiei institutionale si ale competitiei efective a ideilor. In acest sens, semnatarii documentului au considerat ca se impun urmatoarele lunii directoare:

Alocarea a minim 6% din PIB pentru educatie si crearea premiselor implementarii unei finantari institutionale multianuale, pe baza de contract.

Restructurarea finantarii publice a invatamantului superior in sensul echilibrarii criteriilor sociale cu cele de performanta academica si trecerea de la Studentul Echivalent Unitar la finantarea ciclurilor de studii universitare de licenta si masterat prin intermediul granturilor de studii.

Finantarea cercetarii stiintifice in universitati cu minim 1% din PIB si adoptarea unui statut a personalului de cercetare-dezvoltare similar cu cel al personalului didactic.

Publicarea anuala a unui raport in care sa fie prezentata situatia totala a finantarii institutionale, fundamentata si detaliata (atat in contractul institutional, cat si in cel complementar).

Ierarhizarea pe categorii a institutiilor de invatamant superior din Romania si finantarea in functie de aceste categorii. Consortiul Universitaria va propune criterii de clasificare a universitatilor din Romania si va inainta propunerile Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Necesitatea dezvoltarii unor programe de licenta cu dubla specializare, dar si revizuirea listei programelor de licenta pentru reducerea numarului de specializari.

Internationalizarea curriculum-ului si introducerea de noi programe de studiu cu predare in limbi de circulatie internationala, in conditiile adaptarii legislatiei pentru a se putea realiza programe de studii cu diplome comune, diplome duble si multiple.

Simplificarea procedurilor privind angajarea, asocierea si invitarea personalului didactic si monitorizarea angajarilor pe durata determinata a personalului didactic si de cercetare.

Limitarea autonomiei universitare sa fie determinata de circumstante exceptionale, stabilite exclusiv prin lege, nu prin acte administrative.

Stabilirea unor criterii distincte de finantare a institutiilor de interes national, precum Gradinile Botanice, Parcurile si rezervatiile dendrologice si celelalte colectii ale universitatilor.

Adaptarea formarii profesionale continue si complementare a psihologilor, psihopedagogilor si asistentilor sociali pentru evaluarea si interventia persoanelor diagnosticate cu Tulburari din Spectrul Autist.

Din Consortiul Universitaria fac parte Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

pib
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

Vasile  | #17542
Majoritatea oamenilor care nu reuşesc să acumuleze suficienţi bani pentru a duce viaţa pe care şi-o doresc sunt cei care se lasă cel mai uşor influenţaţi de opiniile celor din jurul lor. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email enachevasile77@yahoo.com
Marcel  | #17547
Cum sa faci bani repede!

Vrei sa inveti gratuit cum sa faci bani repede? Desigur ca da! Noi iti punem la dispozitie, GRATUIT!!!, toate informatiile prin care sa inveti simplu, pas cu pas, mai usor ca la orice scoala, cum sa faci bani repede! Te intereseaza? Bineinteles ca da! Cere urgent detalii mai multe la adresa de email:

marcemir.89@gmail.com
Gabriela  | #17550
Afacere pentru iubitorii de carti! Aceasta este afacerea cea mai potrivita pentru oamenii inteligenti si care au acasa o biblioteca! Castigi bani imbogatindu-ti biblioteca! Ce poate fi mai simplu si mai interesant? Aceasta este o oferta cu adevarat unica si revolutionara! Cere acum mai multe detalii, la adresa de email: iolandadeea@yahoo.com
claudiu  | #17597
Foarte mulţi dintre oameni îşi blochează singuri accesul la această sursă infinită de putere prin gândurile lor de sărăcie, de îndoială şi de teamă, care împiedică afluxul de prosperitate în viaţa lor. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email florinclau41@yahoo com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1530 (s) | 23 queries | Mysql time :0.043752 (s)