News Flash:

Rectorul UBB, la inaugurarea anului universitar: Azi avem aproape mai multe universitati decat licee

2 Octombrie 2017
679 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6571 RON (+0.0093)
USD: 4.0846 RON (+0.0026)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Ioan Aurel Pop

Ioan-Aurel Pop, recotorul Universitatii Babes Bolyai din Cluj, a tinut in cursul zilei de luni, 2 octombrie, un discurs, cu ocazia inaugurarii noului an universitar, pe care il puteti citi in cele ce urmeaza.

"Distinsi oaspeti, Dragi colegi si studenti, Mi-ar placea - spun asta din nou - sa va pot instiinta ca incepem al 436-lea an academic, dar nu ar fi exact. As putea, totusi, s-o fac „vag si mitic", cum zicea profesorul meu de filosofie, Ion Aluas, mai ales ca traim in epoca post-moderna, nu a adevarului-corespondenta si nici a adevarului-coerenta, ci a adevarului-semnificatie, a adevarului construit dupa sensibilitatea fiecaruia. Dar, dincolo de acest relativism fara frontiere, de la 1581 incoace, au fost putini ani aici la Cluj fara scoala superioara, fara scoala serioasa, indiferent de limba in care s-au facut studiile. Dupa o crestere nesanatoasa sau dupa o „criza de crestere" din vremea cand prosperitatea parea eterna, aceasta universitate s-a stabilizat de ani buni la circa 40- 42.000 de studenti, la toate nivelurile si formele de studiu. In vara am avut inscrisi cu 11% mai multi candidati decat anul trecut si am inmatriculat in anul I peste 15.500 de studenti. Institutia are circa 1.500 de cadre didactice titulare, dintre care aproape 800 sunt lectori si asistenti.

Ne pregatim de noi programe de licenta si de masterat la Chimie si Inginerie Chimica, la Biologie si Geologie, la Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, la Psihologie si Stiinte ale Educatiei, la Sociologie si Asistenta Sociala, la Studii Europene, la Teologie Ortodoxa, la Teologie Reformata. Noile programe sunt firesti, ca si renuntarea la unele vechi, iar faptul arata ca ne incadram in dinamica societatii. UBB a lansat chiar inainte de inceperea anului universitar anterior Institutul de Studii Avansate in Stiinta si Tehnologie (STAR-UBB). Institutul reprezinta o dimensiune importanta in strategia universitatii de a fi o universitate de top mondial, de excelenta, cu modele de bune practici internationale, aidoma universitatilor de tip world-class. In anul academic 2016-2017, STAR-UBB a oferit burse (fellowships) pentru profesori internationali, burse acordate de firme, burse pentru studenti - Doctoratul European, burse pentru tinerii cercetatori si pentru studentii de performanta, fellowships interne. De asemenea, s-a dezvoltat Oficiul de Management si Transfer Tehnologic si Cognitiv prin incurajarea inovarii antreprenoriale, incurajarea brevetarii/ patentarii, servicii inovatoare catre comunitate.

 

UBB a obtinut rezultate foarte bune si in ierarhizarile internationale, mentinandu-si pozitia printre cele mai bune 2-3% din cele aproximativ 27.000 de universitati ale lumii. Astfel, UBB este singura universitate din Romania prezenta in Academic Ranking of World Universities/ ARWU, cunoscut si ca ranking-ul Shanghai al universitatilor, considerat cel mai vechi si cel mai prestigios clasament international prin prisma indicatorilor de excelenta - prioritar de cercetare - folositi in analiza. In aceasta ierarhizare, Universitatea Babes-Bolyai ocupa pozitia 601-700 la nivel international, mai exact 614 (intre primele 2,3% universitati ale lumii). In ceea ce priveste rezultatele pe domenii, conform Clasamentului Shanghai, UBB se afla pe pozitia 201-300 la Matematica, in timp ce la Inginerie Mecanica UBB ocupa locul 37 din 300 de pozitii incluse in clasament.

 

In Times Higher Education Ranking, una din cele mai complexe ierarhizari internationale ale universitatilor, combinand criterii academice legate de educatie, cercetare, relatia cu mediul socio-economic si internationalizare, UBB se afla pe prima pozitie la nivel national, respectiv pe pozitiile 601-800 la nivel international. University Ranking by Academic Performance, un clasament international al universitatilor focalizat pe activitatea de cercetare de prestigiu, pozitioneaza si el Universitatea Babes-Bolyai pe primul loc intre universitatile romanesti. Asigurarea egalitatii de sanse pentru toti studentii universitatii a fost un deziderat pentru atingerea caruia s-au depus eforturi sustinute de catre Biroul pentru studenti cu dizabilitati (BSD), care a organizat 18 activitati (workshop-uri, seri societale, activitati sportive etc.), la care au participat 615 persoane (studenti de la UBB cu si fara dizabilitati, dar si studenti ai USAMV si UMF, Alumni UBB). Stimularea studentilor cu rezultate deosebite a reprezentat un alt obiectiv major, in iulie 2017 organizandu-se a V-a editie a concursului „Tabara de Performanta pentru studentii UBB", prin intermediul caruia 40 de studenti cu performante deosebite au petrecut o saptamana la Baza de la Baru, jud. Hunedoara. De asemenea, a avut loc a doua editie a conferintei doctoranzilor UBB „Interculturalitate si Interdisciplinaritate", la Baru, si a fost sprijinita activitatea Colegiului Studentesc de Performanta Academica (CSPA), structura ce reuneste studenti de la diferite facultati ale UBB, cu scopul de a stimula cercetarea inter- si trans-disciplinara aplicativa.

 

De asemenea, liniile maghiara si germana au inregistrat rezultate deosebite, inclusiv in sprijinirea studentilor exceptionali, un exemplu  elocvent fiind studentii de la Stiinte Economice care au ajuns la Harvard, sau studentii ce au obtinut rezultate deosebite la concursurile studentesti. Excelenta interdisciplinara a fost reflectata si prin faptul ca UBB a castigat toate cele opt proiecte depuse pentru finantarile ce privesc dezvoltarea institutionala. In ceea ce priveste invatamantul deschis la distanta/ cu frecventa redusa, in ultimele 12 luni s-a construit cadrul normativ pentru acordarea de burse de performanta pentru studentii de la ID/ IFR, cadru care va permite consolidarea pozitiei de lider national a UBB pe aceasta forma de invatamant. UBB si-a dezvoltat şi portofoliul de cursuri de formare continua, prin introducerea de cursuri deschise şi ateliere realizate in parteneriat . Presa Universitara Clujeana (PUC), editura ce functioneaza in cadrul UBB, este unica dintre editurile universitare romanesti ce detine o platforma de e-book-uri. La ora actuala, 55% din aparitiile PUC sunt sub forma de e-book. La Targul International de Carte LIBREX, Iasi, editia a XXV-a, 10-14 mai 2017, PUC a obtinut un valoros Premiu „Mihail Kogalniceanu", pentru editarea de carte stiintifica si de specialitate. Anul acesta au fost prezente la targ peste 150 de edituri, din care doar 14 au fost premiate. UBB a continuat politica de deschidere catre comunitate.

 

De pilda, a organizat o serie de campanii cu impact major, precum campania publica de donare de sange „Doneaza si tu! UBB da startul", campania de ecologizare a campusului studentesc Hasdeu, cu peste 100 de participanti, campania de impadurire derulata in Parcul Sportiv „Iuliu Hatieganu", la care au participat peste 200 de studenti, marsul lecturii si altele. Anul acesta a absolvit si prima cohorta a programului EMBA (Executive Master of Business Administration), program derulat in colaborare cu University of Hull din UK. Din pacate, nu toate aspectele activitatii noastre au fost si sunt de laudat. Se pare ca, din epoca interbelica incoace, de pe cand ne sincronizaseram in oarecare masura cu Europa in chestiunea studiilor universitare, nu am mai putut, nu am mai vrut sau nu ne-am mai priceput sa tinem ritmul cel bun si stacheta foarte sus.

Azi avem aproape mai multe universitati decat licee, intre care (ma refer la cele din urma), spre sporirea confuziei, unele sunt „colegii" si chiar „colegii nationale"; avem universitati de stat in care aproape jumatate din bugete provin din fonduri private si universitati particulare sprijinite de stat; avem universitati performante (la nivelul nostru), nestimulate pentru mentinerea si sporirea performantei si universitati de rusine, pastrate in virtutea unui spirit colectivist, de „intrajutorare tovaraseasca", desuet si pagubos. Ce fel de tara a Uniunii Europene este aceea in care se creeaza un minister al cercetarii care nu este si al invatamantului superior? Fireste, in universitati li se transmite studentilor nivelul inalt de cunostinte la care a ajuns, dupa milenii de eforturi, omenirea in fiecare domeniu sau specialitate, dar profesorii, cercetatorii si studentii din universitati trebuie sa faca si cercetare, iar in ultimele doua cicluri (masterat si doctorat) mai ales cercetare.

 

Conform legii, orice cadru didactic din universitati este obligat sa faca si cercetare. In toate tarile avansate ale lumii, cercetarea de baza se face in universitati. Cum sa facem cercetare, din moment ce ministerul adiacent este rupt de invatamantul superior din Romania, iar fondurile de stat alocate cercetarii sunt la sub un procent din buget? Pentru cercetare avansata, este nevoie de documentare serioasa, pe care o facem prin varii mijloace, unul, extrem de important, fiind si Asociatia numita ANELIS Plus. Exista contracte incheiate de universitati, care platesc anual o suma nu mica - in functie de marimea fiecareia - in schimbul accesului la bazele de date necesare cercetarii. In acest an, numita asociatie si-a arogat o nepermisa atitudine de „independenta", obligand universitatile sa agreeze o seama de cheltuieli (pentru achizitii si alte scopuri) imposibil de controlat de „contribuabili" si care risca sa fie declarate „cheltuieli neeligibile". Mentionam ca o parte importanta din sumele pentru ANELIS Plus, dincolo de banii dati de universitati si de alte entitati de cercetare, provin din bani pusi la dispozitie de Ministerul Dezvoltarii. Oare institutiile publice din Romania dau fonduri din bugetele lor pentru asociatia pomenita ori pentru cercetatorii din Romania si pentru fireasca lor documentare? In lege scrie ca acreditarile domeniilor, facultatilor, universitatilor etc. se fac in Romania prin agentii specialitate, aflate in concurenta, spre stimularea eficientei si corectitudinii, care sa conduca la „excelenta" (cuvant care ne place de ceva vreme). De ani buni avem o singura agentie de acest fel, numita A.R.A.C.I.S., stapana pe piata si discretionara, care actioneaza si bine si rau, fiindca nu o stimuleaza nimic spre perfectionare.

 

Nu cu multe luni in urma, s-a anuntat ca reducerile de salarii din urma cu aproape zece ani - combatute cu succes in instanta de multe cadre didactice si de sindicate - au fost abuzive şi ca statul va returna treptat sumele pierdute de salariati. Acum ni se spune ca „reparatia" se poate face din veniturile proprii ale universitatilor care au asemenea fonduri. Cele care nu au, vor primi diferentele de la stat. Prin urmare, cei care s-au chivernisit bine si au reusit sa faca economii pentru a- si asigura buna functionare si performanta urmeaza sa fie pedepsiti, iar cei care nu au decat venituri de la buget vor primi si pentru completarile de salarii tot de la buget! Ce fel de socoteala este asta? Evident, una paguboasa, rezultata dintr-o practica istorica paguboasa.

 

La fel au facut si stapanii, straini sau locali, in istoria noastra: au confiscat pentru biruri si pentru altele de la romanii care produceau mai mult decat aveau nevoie pe moment; asta pana cand romanii au inceput sa inteleaga si sa nu mai produca decat atat cat aveau nevoie ca sa nu moara de foame! Asta in vreme ce alte popoare produceau pentru piata, faceau economii, bateau moneda, intemeiau banci profitabile, pe baza unei productii eficiente si competitive. Ce sa facem cu universitatile romanesti bune - cate au mai ramas! -, universitati spre care vin studentii si profesorii, care reusesc sa aduca si studenti si profesori straini si care au un brand creat de multa vreme? Sa le facem otova cu celelalte si sa-i lasam senini pe toti absolventii de liceu de varf sa mearga in lume! Ce solutii ne mai raman sa construim performanta in scoala superioara romaneasca, decat lamentarile? Cred ca avem obligatia morala, ca membri ai corpului nostru academic, ai Consortiului „Universitaria", ai Consortiului „Uniunea Universitatilor Clujene", sa fim solidari si sa protestam.

 

A ramane pasivi inseamna a condamna scoala romaneasca la un marasm mai mare decat cel in care se afla acum, iar pentru aceasta nu vom fi iertati de istorie, dar mai ales de poporul roman. „Somnul ratiunii naste monstri!" Nu trebuie sa uitam niciodata acest adevar verificat de experienta omenirii si sa construim in continuare, cu speranta in bine. Increderea in universitate este parte a increderii generale in institutiile statului, ale comunitatii. Ea vine dupa decenii si secole de munca asidua si de rezultate bune. Ea nu se poate cumpara! Drumul increderii incepe cu respectul fata de aceasta institutie venerabila. Daca am reusit sa inmatriculam in acest an circa 15.500 de studenti la UBB, inseamna ca lumea romaneasca are incredere in UBB, ceea ce nu este putin lucru! Oamenii au incredere in UBB, iar UBB trebuie sa disemineze incredere in viata, in sensul ei, in institutii, in valori si virtuti, in patria care ne tine pe toti. Prin virtuti, valori si incredere, diseminate prin instruire si educatie, ducem omenirea si tara mai departe. Spiritul de libertate academica ne conduce in actiunile noastre. Libertatea neconstransa a spiritului ne ajuta sa obtinem performanta, adica sa fim cum se cuvine. Intre modalitatile de cultivare a virtutilor si valorilor, dialogul devine fundamental. Acest dialog colegial inseamna si polemici cordiale, inseamna dreptul la opinia libera, la acel schimb de idei, benefic pentru comunitate. Universitatea este un empireu al muncii oneste, neconstranse de nimic, libere si linistite, un spatiu in care se intra cu incredere, speranta, confort moral si spiritual. Universitatea creeaza coeziune intru diferenta, cu scopul cultivarii virtutilor, valorilor si increderii in societatea noastra, in tara noastra, in viitorul nostru. Sa avem incredere si sa ne bucuram, asadar!", a aratat Ioan-Aurel Pop


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

discurs recotor ubb ioan-aurel pop babes bolyai ubb
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031277 (s)