News Flash:

Reteta traditionala de carnati de casa. Salveaz-o, ca sa o ai de Craciun!

21 Noiembrie 2017
1611 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6485 RON (-0.0120)
USD: 4.0861 RON (-0.0259)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Masa de Craciun nu este la fel fara carnatii de casa. Acestia sunt preparati diferit in functie de regiune. In unele zone, carnea de porc este amestecata cu carne de vita sau oaie, in altele se foloseste masina de tocat, in altele se toaca cu cutitul.
Ingrediente (pentru 25 de carnati) :

  • 3 kg de carne de porc mai grasa
  • 1,5 kg carne vita
  • 1 lingura cimbru uscat
  • 3 capatani usturoi
  • 2 linguri boia dulce
  • 1 lingura boia iute
  • Sare grunjoasa
  • 1 lingurita piper
  • Mate de porc
  • ½ lingurita ienibahar

Cum se prepara:
1. Se curata matele si se spala. Pot fi razuite cu dosul unui cutit sau cu o lingura de lemn, insa mare atentie sa nu le rupeti. Se dizolva in 300 ml de apa o lingura cu varf de sare grunjoasa.
2. Se taie carnea in bucati mici, se toaca si se pune intr-un vas. Usturoiul se piseaza, se freaca cu sare, se toarna putina apa si se omogenizeaza.
3. Se adauga mujdeiul peste carne si toate condimentele, fara sare. Se amesteca si se pune treptat din saramura, in timp ce se amesteca bine. Se lasa peste noapte pentru a se aromatiza.
4. Se monteaza la masina de tocat palnia de carnati si se umplu matele. Nu trebuie sa fie prea indesati, pentru ca se pot sparge in momentul in care se usuca. Cand terminati, trebuie lasati cateva ore la uscat in bucatarie, apoi se scot pe balcon si se pun pe sarma, pentru a se zvanta la rece.

Cimbrul, condimentul secret al carnatilor ardelenesti
Pentru carnatii ardelenesti, cimbrul reprezinta ingredientul secret. Intr-o reteta clasica de carnati ardelenesti intra carne macra si carne grasa in procent de 80% cu 20%. Se foloseste pulpa de porc pentru carnea macra. Se adauga la carne 100 g de sare, 100 g usturoi pisat, 20 g piper negru macinat mare si 10 g cimbru maruntit. Se lasa doua trei zile la uscat, afumandu-se dupa si fiind pastrati intr-un loc racoros.

Carnati ca in Banat
Pentru carnati in Banat se folosesc5 kg de slanina, 15 kg de carne de porc, pulpa cu grasime, 500 g usturoi, 3-4 catei de usturoi, 20 g de piper macinat proaspat, boia de ardei dulce, 3 l de apa rece si sare dupa gust.

Se toaca carnea prin masina de tocat prin sita cu cele mai mari gauri
Aceasta carne se amesteca cu usturoiul pisat care a fost tinut in apa timp de o ora cu 5 linguri de sare grunjoasa. Se adauga toate condimentele, compozitia se framanta bine si se umplu matele cu ea.

Retete de carnati din Romania. Zeama de oase la carnatii din Oltenia
Pentru a avea cei mai reusiti carnati, gospodinele din Muntenia si Oltenia folosesc zeama de oase. Se adauga la 2.5 kg de carne de porc 700 g de carne de vita, 2 ardei iuti, 70 g de usturoi, 50 g de sare, 5 g de cimbru, 20-50 ml zeama de oase sau supa. Se vor umple 12 mate cu carnea tocata si amestecul de condimente. Carnatii se lasa la aer cateva ore, dupa care se pun la afumat.

Carnatii de porc sunt specifici sezonului rece si nu lipsesc de pe mesele de sarbatori
Chiar daca magazinele sunt pline de carnati, majoritatea gospodinelor prefera sa ii prepare in casa. In casele unde se taie porcul, carnatii sunt primii facuti si pastrati pe toata perioada rece in camara.

In fiecare zona este o reteta diferita de carnati, fiecare avand un specific cand vine vorba de prepararea carnatilor.

In Muntenia si Oltenia se foloseste zeama de oase, pentru un plus de gust, pe cand in Bucovina si Banat cei mai buni carnati sunt cei facuti din carne tocata la mana, nu la masina de tocat.

Carnati ca-n Dobrogea
In aceasta zona este pastrat obiceiul prepararii carnatilor din carne taiata marunt si nu tocata. In aceasta reteta este inclusa si adaugarea de ardei iute la carnea de porc tocata.

Carnati din Moldova
Aici se amesteca carnea de porc cu cea de manzat, pentru a avea cei mai buni carnati. Se adauga la 500 g de carne de porc 500 de carne de manzat, 250 g slanina, piper, sare, usturoi.

Carnea se trece prin masina de tocat, se pune sare, piper, usturoi, nucsoara si coriandru. Carnatii vor fi umpluti cu o palnie aflata la capatul masinii de tocat. Puteti sa puneti apa in carne, pentru alunecarea mai usoara a umpluturii. Carnatii se tin doua zile la rece in curenti de aer.

Carne tocata cu mana in Bucovina
In aceasta parte, carnea se toaca fie cu mana fie prin sita mare a masinii de tocat. Este specific in aceasta zona amestecul de carne de porc cu carne de oaie si vita.

Carnatii in Bucovina se fac cu urmatoarele ingrediente :

  • o lingurita cimbru,
  • o lingura sare,
  • o lingurita piper,
  • 1.5 kg carne de oaie slaba,
  • 1.5 kg slanina,
  • 1.5 kg carne de oaie foarte grasa,
  • 1.5 kg pulpa de porc,
  • 3 kg de carne de vita slaba,
  • o lingurita boia dulce,
  • o lingurita mustar boabe,
  • 1 lingurita boia iute,
  • o lingurita ienibahar macinat,
  • 3 bucati capatana usturoi
  • 10 mate de porc.

Se toaca carnea cu sita mare de la masina de tocat, se pun mirodeniile si usturoiul pisat.
Matele de porc se umplu cu ajutorul dispozitivului special de la masina de tocat. Se lasa doua zile la uscat si se pun in afumatoare sau se congeleaza.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1360 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040120 (s)