Rinoseptoplastia reprezintă intervenția datorită căreia se poate obține îmbunătățirea fizionomiei, prin corecția nasului și a deviației de sept. Nasul reprezintă o parte anatomică utilizată în vederea realizării proceselor de respirație, însă în același timp el are și rol estetic, contribuind în ceea ce privește asigurarea simetriei feței.  Uneori însă, deviația de sept sau anumite probleme ale nasului necesită corecție, drept pentru care se poate apela la rinoseptoplastie.

Ce este rinoseptoplastia?

Rinoseptoplastia este intervenția de corectare a nasului, atunci când acesta prezintă anumite caracteristici care interferează cu calitatea vieții. În vederea realizării operației de corectare a nasului și deviație de sept, se iau în calcul mai mulți factori, în timpul consultației. Problemele ce țin de respirația pacientului și chiar de eventuale medicamente pe care acesta le are prescrise, conform unei anumite afecțiuni, aceste detalii sunt importante ce se discută înainte dealegerea rinoseptoplastiei.

Ce se întâmplă în timpul rinoseptoplastiei?

Operația de corectare a nasului se poate face atât cu anestezie locală, cât și cu anestezie generală. Procedura nu este de durată, însă este nevoie de un oarecare timp pentru a se încerca restructurarea formei în vederea corecției. În funcție defelul operației (închisă sau deschisă) se pot verifica zonele care ridică probleme, cum ar fi în cazul obstrucției nazale.

Inciziile se recuperează ușor în etapa postoperatorie, fără a lăsa semne, drept pentru care intervenția este considerată a fi sigură și cu eficiență maximă. Practic operația vizează înlăturarea de țesut acolo unde este cazul, adăugarea sau modificarea structurii existente. În anumite cazuri se poate încerca fracturarea voită a unor structuri osoase ale nasului, în scopul remodelării corecte a acestuia.

De ce este avantajoasă rinoseptoplastia?

Marele avantaj al acestei intervenții este acela că îmbunătățește foarte mult calitatea vieții, asigurând pacientului o respirație îmbunătățită necondiționată de structura, forma sau defectele nasului. În plus, rinoseptoplastia vizează și corecția deviației de sept, care influențează procesul de inspirație oferind astfel mai multă libertate pacientului. Nu în ultimul rând, această intervenție este benefică deoarece contribuie la refacerea structurii feței, la modelarea acesteia și la îmbunătățirea caracteristicilor. Îmbunătățirea formei nasului, a poziționării, aceste aspecte pot fi corectate cu ajutorul rinoseptoplastiei, a căror rezultate sunt vizibile aproape imediat.

Rinoseptoplastia este o ramură utilă a medicinei, deoarece printr-o intervenție chirurgicală de acest tip se pot corecta aspecte ce pun probleme în mod normal pacienților care suferă din pricina problemelor nazale. Firește însă, la rinoseptoplastie se poate ajunge dacă medicul recomandă acest lucru, existând și anumite cazuri în care aceasta nu este recomandată. Aleasă însă în mod corect, pe baza problemelor întâlnite, această intervenție oferă multiple beneficii, de care pacientul se poate bucura pentru întreaga viață.

  coral