Romania ia toate masurile necesare implementarii Scenariului 4 in criza coronavirusului, iar foarte multi romani isi pun intrebarea daca… se poate si mai rau. Medicii spun ca da, din nefericire, ne putem astepta la un numar din ce in ce mai mare de pacienti infectati, vorbindu-se si de periculoasa transmitere comunitara.

Daca exista Scenariul 4, atunci este firesc sa existe si un Scenariu 5, considera multi. Asta ar insemna o alta etapa, cu masuri mult mai dure si cu o restrictionare severa. Totusi, informatia oficiala este ca nu exista un Scenariu 5 de lupta impotriva COVID-19, toate masurile viitoare care vor fi luate de autoritati fiind in contextul Scenariului 4 si adaptate situatiei de moment, in functie de evolutia medicala.

In ceea ce priveste derularea Scenariului 4, in aceasta criza medicala a coronavirusului, unele zone sau localitati ar putea fi inchise. Totodata, masurile de izolare devin si mai restrictive. Scenariul 4 aduce noi masuri si pentru spitalele din Romania. Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a mentionat ca pacientii cu simptome usoare vor fi tratati acasa, urmand a fi internati doar cei cu simptome moderat-severe. Acestia vor fi dusi la sectiile de boli infectioase, ceea ce se va intampla si cu pacientii in stare critica, tratati in sectiile ATI.

Personalul medical pozitiv la Covid-19 (dar asimptomatic) va trata pacientii spitalizati, iar spitalele suport – 36 la numar – vor primi si ele pacienti infectati. Sunt 8.000 de paturi in aceste spitale. Autoritatile romane preconizeaza un varf al epidemiei de Covid-19 in cea de-a doua jumatate a lunii aprilie.

Alexandru Rafila: ”Personalul medical verifica periodic starea loc de sanatate”

Alexandru Rafila spune, fara menajamente, ca Romania va intrat in Scenariul 4 astazi sau maine, iar informatia – chiar daca ingrijoreaza – trebuie sa fie nu doar un semnal de alarma, ci si un punct de plecare pentru noi masuri care incerce limitarea raspandirii COVIND-19 pe teritoriul Romaniei.

„Probabil ca luni sau marti o sa fim in aceasta situatie. Scenariul 4 presupune masuri suplimentare care sa nu aglomereze spitalele, presupune si deja cred ca saptamana viitoare, la inceputul saptamanii, va fi adoptata o hotarare care sa prevada ca toate cazurile usoare se trateaza acasa sau in alte conditii de izolare, pentru ca aceasta este decizia care previne colmatarea spitalelor si permite tratarea exclusiva a pacientilor care au forme severe ale bolii in spital. Ar putea fi tratate acasa sau in spatii amenajate, cum sunt hotelurile, sunt spatii foarte bine amenajate acolo, personalul medical verifica periodic starea loc de sanatate, daca se agraveaza sunt transferati la spital, daca nu sunt doar monitorizati si in momentul in care devin negative doua teste consecutive pot sa plece acasa”, a spus Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, potrivit digi24.ro.

coral