Dupa evenimentele de joi seara de la Ateneul Roman ce au marcat startul oficial al Presedintiei romane a Uniunii Europene, liderii de la Bucuresti intra in paine.

Prima zi a Romaniei la carma UE a inceput la Cotroceni, unde presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a trasat principalele calitati pe care tara noastra trebuie sa le dezvolte si aplice pentru succesul intregii Uniuni. Totodata, acesta a atras atentia ca un act normativ care sa instituie amnistia si gratierea ar fi un pas mare inapoi pentru Romania.

Juncker a mai spus ca in primul rand Romania are nevoie de coeziune si consens national, daca vrea sa-l vada manifestat si la nivelul Uniunii, asa cum declara in motto-ul presedintiei. Seful CE cere de la Romania fermitate, putere, dar si eleganta, avand in vedere ca dosarele de pe masa presedintiei romane sunt foarte sensibile, cum ar fi Brexit-ul, dar si negocierile pe viitorul Cadru Financiar Multianual.

Pe toate acestea le-a repetat si in conferinta comuna sustinuta cu premierul Viorica Dancila, iar mesajul presedintelui Comisiei Europene a fost cat se poate de direct si clar: "Viorica, am incredere in tine sa faci ce trebuie ca Europa sa poata progresa!".

Presedintia romana a UE se desfasoara intr-un context tensionat. Liderii europeni continua sa-si declare ingrijorarea in ce priveste respectarea independentei Justitiei si a statului de drept in Romania. Totodata, ei au criticat Guvernul de la Bucuresti considerand ca, desi tehnic este pregatit, nu a inteles "pe deplin ce inseamna sa prezidezi tarile UE". Acum, Juncker a spus ca dupa noile discutii cu Dancila si Iohannis e "linistit" din acest punct de vedere.

coral