Românii plecați de ani de zile în Marea Britanie, își îndreaptă privirea spre România. Dintre ei, mulți sunt clujeni. Însă după atâta timp petrecut printre străini, obișnuiți cu stilul de viață, sistemul de sănătate, sistemul educațional, nu pot să nu își pună semne de întrebare, acum când simt că Brexitul îi alungă.

Reprezentanții celor două țări, în momentul în care au început discuțiile despre Brexit, i-au asigurat pe cei peste 400.000 de români care locuiesc în Marea Britanie că nu au de ce să se îngrijoreze, că doar cei care nu au cetățenie britanică vor trebuie să se înregistreze.

Statutul cetăţenilor români din Marea Britanie se va schimba într-adevăr, deoarece Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană şi toţi cetăţenii europeni care trăiesc în acest stat vor trebui să obţină acest nou statut, în baza noii legislaţii adoptată de parlamentul britanic.

Viaţa oamenilor care trăiesc aici nu se va schimba însă. Ei vor putea face acelaşi lucru pe care l-au făcut şi până acum, vor putea munci fără niciun fel de condiţii, vor putea studia, se vor putea bucura de tot ceea ce înseamnă această societate”, spunea în luna februarie Andreea Berechet, consulul României în Manchester.

Specialiști spun că într-adevăr Brexitul a cauzat neliniști printre imigranții care locuiesc în Marea Britanie. În ceea ce-i privește pe românii de acolo, mulți se gândesc la alte variante, dar asta nu înseamnă că vor neapărat să se întoarcă în țară.

Știu de la mai mulți cunoscuți din Marea Britanie că toată lumea își caută o alternativă. Poate că e mult spus să se întoarcă în țară, dar toți își pun întrebări foarte concrete în legătură cu viitorul lor.

Majoritatea sunt în mediul academic, dar acolo universitățile în contextul Brexitului au suferit foarte mult: tăieri de fonduri, tăieri de fonduri de pensii etc. Pe cei care sunt non-britanici îi afectează foarte tare.

Multă lume se gândește dacă mai are sens să rămână acolo. Cunosc și care au plecat deja. E clar că Brexitul a dat planurilor tuturor peste cap și nu e vorba doar de români aici”, a spus politologul George Jiglău.

 

Sursa: monitorulcj.ro  coral