Sarbatoare 30 ianuarie 2020. Calendar ortodox ianuarie 2020. Sfintii Trei Ierarhi 2020.

Sarbatoare 30 ianuarie 2020. Calendar ortodox ianuarie 2020. Sfintii Trei Ierarhi 2020. Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul si pe Sfantul Ioan Gura de Aur in fiecare an pe 30 ianuarie.

Ce este bine sa faci pe 30 ianuarie 2020?

Tinand cont ca este o sarbatoare importanta, se spune ca cei care merg la Biserica in aceasta zi vor avea parte de noroc si prosperitate in anul care tocmai a inceput.

Semnificatia acestei sarbatori este reprezentata de jertfa transcedentala adusa de catre credinciosi lui Dumnezeu, dar si jertfele provenite din eforturile sale morale, spirituale sau fizice, care trebuiau sa fie permanent inaintea Domnului.

Sarbatoare 30 ianuarie 2020. Calendar ortodox ianuarie 2020. Sfintii Trei Ierarhi 2020.  La sfarsitul secolului al XI-lea in Constantinopol se iscase o mare disputa vis-a-vis de care dintre acesti trei sfinti este mai mare. Trecand cativa ani, cei trei sfinti au inceput sa i se arate pe rand episcopului Evhaitelor, Sfantul Ioan Mauropous. Totusi, in anul 1084 toti cei trei sfinti i se arata impreuna.

Sarbatoare 30 ianuarie 2020. Calendar ortodox ianuarie 2020. Sfintii Trei Ierarhi 2020. Sfantul Vasile cel mare

Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in Cezareea Capadociei intr-o familie credincioasa, care il slujea pe Dumnezeu, astfel ca parintii au putut sa ii ofere o educatie crestina asa cum nu prea se intalnea in acele vremuri.

Sarbatoare 30 ianuarie 2020. Calendar ortodox ianuarie 2020. Sfintii Trei Ierarhi 2020.  La inceput invata de la tatal sau, rectorul Vasile, apoi decide sa mearga la Constantinopol si in cele din urma la Atena, acolo unde il va avea coleg si prieten foarte apropiat pe Sfantul Grigore de Nazianz dar si pe Iulian Apostatul, care va deveni ulterior imparat.

La varsta de 25 de ani, se intoarce in orasul natal si este botezat. De asemenea, imparte averea sa celor saraci si intra in monahism in anul 355.

In perioada petrecuta in cadrul bisericii, impreuna cu Grigore de Nazianz, alcatuiesc o culegere care povesteste in detaliu frumusetea vietii spirituale. Aceasta carte se numea Filocalia – iubire de frumos. In 364 acesta este hironit preot, iar 6 ani mai tarziu devine episcop al Cezareei Capadociei.

Sarbatoare 30 ianuarie 2020. Calendar ortodox ianuarie 2020. Sfintii Trei Ierarhi 2020. Sfantul Grigore de Nazianz

Sfantul Grigore de Nazianz, cunoscut ca fiind unul dintre “parintii capadocieni” s-a nascut in apropierea cetatii Nazianz, in orasul Arianz.

Acesta provenea dintr-o familie de aristocrati insa decide ca in anul 379 sa plece la Constantinopol unde va tine cinci Cuvantari teologice pentru a cinsti Sfanta Treime. Datorita acestor Cuvantari, ulterior va primi numele de “Teologul”.

Sarbatoare 30 ianuarie 2020. Calendar ortodox ianuarie 2020. Sfintii Trei Ierarhi 2020.  Datorita cuvantarilor sale, Sfantul Grigore de Nazianz este renumit pentru talentul sau oratoric de care a dat dovada si pentru cunostintele sale vaste de retorica.

Tocmai prin acest lucru, Sfantul Grigore a reusit sa demonstreze faptul ca cultura crestina nu este cu nimic inferioara culturii pagane.
Sarbatoare 30 ianuarie 2020. Calendar ortodox ianuarie 2020. Sfintii Trei Ierarhi 2020. Sfantul Ioan Gura de Aur

Sfantul Ioan Gura de Aur este considerat de catre majoritatea crestinilor ca fiind cel mai important membru al scolii din Antiohia, oras care a primit numele de “Podoaba Orientului” inca de pe vremea imparatului Alexandru cel Mare.

Contributia adusa de catre Sfantul Ioan este reprezentata de crearea unor canoane precise, “taina cea mai presus de fire si intelegere” care este mereu prezenta in cadrul Sfintei Liturghii, cand Mantuitorul nostru Iisus Hristos s-a jertfit cu adevarat pentru noi.

Sarbatoare 30 ianuarie 2020. Calendar ortodox ianuarie 2020. Sfintii Trei Ierarhi 2020.  Cunoscut ca unul dintre cei mai importanti oratori ai timpului, Sfantul Ioan a primit titlul de “invatator si sacerdot universal”, iar pentru toate contributiile sale i-a fost dat numele de Hrisostom, tradus ca si Gura de Aur.

Majoritatea preocuparilor sale se axeaza pe activitatea pastorala si pe exegeza biblica, scrie calendarulortodox.ro. coral