Sebastian Ghita a declarat, joi seara, ca a primit azil politic in Serbia dupa ce a trecut de o procedura dificila, inclusiv audierea mai multor martori, printre care si Vlad si Andreea Cosma.

Fostul deputat a declarat ca autoritatile sarbe au stabilit ca dosarul pe care il are la DNA este motivat politic.

'Am primit azil politic. Judecatorii din Serbia au verificat tot in dosarele de la DNA si au stabilit ca au motivatie politica si ca dovezile sunt falsificate. Au audiat martorii si au hotarat acordarea de azil politic. Au fost audiati martori aici. Fratii Cosma au fost prezenti aici. Mai multi martori din Romania au fost aici', a declarat Ghita intr-o interventie telefonica la emisiunea lui Victor Ciutacu.

„Vlad si Andreea Cosma au fost audiati in Serbia. Nu as fi obtinut acest statut de azil politic daca judecatorii de aici nu ar fi fost convinsi de ce am patit eu in Romania, cand au vazut ca niste procurori au instigat la falsificarea unor documente. E greu de inteles pentru orice judecator cum dosarele dureaza cativa ani si nu se gaseste nicio proba directa', adeclarat Ghita, conform romaniatv.net.

Fostul deputat a subliniat ca nici nu a sperat la acest statut si ca autoritatile din Serbia s-au „ingrozit' cand au vazut ca procurorii au incurajat falsificarea probelor, referindu-se la Lucian Onea si Mircea Negulescu, de la DNA Ploiesti.

Sebastian Ghita nu poate fi extradat pentru ca va fi persecutat in Romania. Este a doua decizie a unei instante din Serbia, mentionand ca fostul deputat roman este eligibil pentru obtinerea azilului politic. Curtea de Apel din Belgrad a confirmat decizia Inaltei Curti de Justitie din Belgrad, potrivit presei sarbe.

„Nu am planuri care sa faca pe cineva sa creada ca ma intorc in Romania sau ca voi avea legatura cu politica', a declarat Sebastian Ghita.

coral