News Flash:

Secretele celui mai bun GULAS unguresc la ceaun! Reteta unui bucatar traditional!

17 Noiembrie 2016
2316 Vizualizari | 0 Comentarii
gulas
Bucataria ungureasca este colorata, plina de vitalitate, picanta, cu preparate nu tocmai usoare dar pline de savoare, iar gulasul unguresc la ceaun este una dintre vedetele culturii culinare din tara vecina, care a devenit foarte apreciata si in Romania.

Gulasul unguresc la ceaun este o supa mai groasa sau o tocanita, cu un gust delicios, care se afla in meniurile multor restaurante din Miercurea Ciuc, fiind preferat de majoritatea turistilor care viziteaza zona.

Cateva din secretele retetei de gulas unguresc au fost dezvaluite de proprietara unui restaurantului traditional din Miercurea Ciuc, Pal-Pal Gyongyver, care tine sa puncteze ca cel mai mare secret este ca aceasta mancare sa se prepare intr-un vas mare, intrucat atunci gustul va fi mult mai bun.

Se foloseste pulpa de vita, cartofi, ceapa, usturoi, unt, rosii decojite, piper, paprika dulce si iute, sare, foi de dafin, putin otet, ardei iuti, o lingurita de faina si doua linguri de smantana. Se pune untul sa se incinga in cratita si se prajesc pe rand bucatile de carne, cat sa ia putina culoare. Se adauga ceapa, usturoiul si se lasa sa se caleasca impreuna cu carnea. Se adauga paprika, sarea, frunzele de dafin, otetul, rosiile decojite si apa fiebinte si se lasa la fiert, pe foc mic, o ora si jumatate. Ardeii iuti, taiati in felii mici se adauga in gulas dupa o ora de fiert, iar spre final se pun si cartofii. De asemenea, faina se amesteca cu putina apa si se adauga in gulas, la fel ca si smantana. Mancarea este picanta si se potriveste cu un pahar de vin rosu sec‘, afirma Pal-Pal Gyongyver, citat de Agerpres.

Aceasta a adaugat ca gramajele folosite nu pot fi dezvaluite, intrucat este un secret al restaurantului, pastrat de zece ani, dar este important de stiut ca se foloseste doar pulpa de vita si ingrediente naturale.

De zece ani, de cand am deschis, folosim aceleasi condimente si aceleasi gramaje si chiar daca bucatarul s-a mai schimbat, reteta a ramas aceeasi. Iar noi, imediat cum se incalzeste vremea, facem gulasul afara, la ceaun. Este un preparat care este foarte apreciat de clientii nostri, in special de turisti’, spune Pal-Pal Gyongyver, care ii indeamna pe toti pofticiosii sa guste din gulas macar o data, chiar daca sunt la dieta.

Reteta de gulas este una simpla, dar fiecare familie a adaptat-o dupa propriile gusturi, iar in unele zone aceasta mancare se face si cu fasole sau cu varza.

Redactorul-sef al revistei culinare ‘Bucataria Secuiasca’, Janossy Aliz, spune ca gulasul a fost mancarea pastorilor de vite si a devenit, intre timp, mancare nationala in Ungaria.

‘Era o mancare a pastorilor de vite, chiar de cand au venit din Asia, pentru ca se putea face foarte usor si relativ repede. Inainte se prepara doar cu carne, fara cartofi. Puneau totul in ceaun – carne, fel de fel de zarzavaturi – si iesea o mancare bogata si consistenta. Apoi s-a facut cu galuste si mult mai tarziu a inceput sa se faca cu cartofi’, afirma Janossy Aliz, care este si membra a Ordinului Cavalerilor ‘Ocrotitorii Gusturilor Maghiare’ si o foarte buna cunoscatoare a culturii culinare din Europa de Est.

Ea a dezvaluit ca gulasul a devenit o emblema a bucatariei maghiare in timpul Imperiului Habsburgic, iar acum reteta se bucura de succes si in Cehia, Slovacia, Slovenia, Serbia sau Romania.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

gulasul unguresc ceaun supa tocanita miercurea ciuc secretele cartofi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1048 (s) | 22 queries | Mysql time :0.042794 (s)