Guvernul trebuia sa se reuneasca in sedinta, luni, de la ora 11:00, dar a fost amanata pentru marti.

"Ne trebuia avizul de la CES (Consiliul Economic si Social – n.red.), dar cum CES-ul nu s-a intrunit, am amanat sedinta pentru marti, la ora 14.00", au precizat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Marti, sedinta va avea loc la ora 14:00.

Guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pentru 2019, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pe aceasta tema, conform News.ro.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca, odata rezolvata aceasta problema, bugetul va fi repede votat, intrucat nu considera ca sunt necesare modificari. Bugetul ar putea fi trimis din nou la Cotroceni, pana la finalul saptamanii.

Pe ordinea de zi anuntata de Palatul Victoria se afla un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea prevederilor privind Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, un proiect pentru o hotarare de guvern (HG) privind darea in administrarea Curtii de Conturi a unui imobil situat in judetul Prahova, dar si o HG referitoare la domeniul public al judetului Bihor.

Totusi, Executivul ar putea adopta si o OUG pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pentru acest an.

Actul normativ este necesar dupa ce CCR a admis sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind aspecte de neconstitutionalitate prevazute de Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Legea a fost modificata, la scurt timp dupa adoptare, pentru a permite ajustarea deficitului pentru anul 2019 de la 2,55%, cat a fost prevazut initial, la 2,76% cat a crescut in urma adoptarii in plenul Parlamentului a amendamentului privind majorarea alocatiilor pentru copii.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sambata, la Slobozia, ca "bugetul a fost construit foarte bine si foarte riguros" si nu este nevoie de modificari asa cum a cerut presedintele Klaus Iohannis. Dragnea preciza ca, daca Guvernul va adopta o ordonanta pentru aprobarea plafoanelor, va fi aprobat si retrimis la Cotroceni bugetul pentru anul 2019.

"Daca Guvernul va adopta ordonanta de urgenta pentru legea pentru aprobarea plafoanelor bugetare, atunci saptamana viitoare vom adopta bugetul si vom retrimite la Cotroceni acestui domn, daca il gasim acolo, sa semneze si sa promulge, sa se publice, pentru ca milioane de copii din Romania sa beneficieze de alocatii si programele de investitii sa inceapa sa se deruleze in forta", a spus, sambata, Liviu Dragnea.

Duminica, la Calarasi, liderul social-democrat a afirmat ca "teoretic" miercuri ar trebui sa aiba loc o sedinta a plenului reunit al Parlamentului "pentru a-i trimite din nou bugetul lenesului de la Cotroceni, poate gaseste pe cineva sa-i ia mana sa semneze".

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a legii bugetului de stat pe 2019, apreciind ca acest lucru este necesar intrucat alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentata pe o prognoza nerealista, iar pe de alta parte, nu asigura o reala functionare a unor institutii publice cu rol esential in societate. coral