News Flash:

Sefii “Mafiei” din Politia bistriteana, lasati in libertate de judecatorii clujeni

23 Septembrie 2016
1361 Vizualizari | 0 Comentarii
Ioan Ovidiu Muresan a fost lasat in libertate

Magistratii Curtii de Apel Cluj au admis in cursul zilei de ieri contestatia inaintata de politistii Ioan Ovidiu Muresan si Closca Leon Anton impotriva incheierii Tribunalului Maramures, prin care era dispusa prelungirea masurii controlului judiciar in ceea ce-i priveste si, pronuntand o noua hotarare, a dispus masurile prevenive dispuse imporiva celor doi, hotararea fiind definitiva.

Fostul sefl al Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere, Roberto Hasnas, si seful Politiei Nasaud, Leon Anton Closca, initial retinuti, au fost apoi arestati preventiv pe 30 de zile de catre judecatorul de drepturi si libertati a Tribunalului Cluj, fiind trimisi in judecata pentru abuz in serviciu.Potrivit procurorilor, acestia reusisera sa realizeze o veritabila retea de tip mafiot, prin intermediul careia musamalizau dosarele incomode ale colegilor si apelau la mediul politic pentru a “scapa” de ofiterii subordonati inobedienti.

Potrivit anchetatorilor din dosarul de abuz in serviciu in care sunt implicati mai marii politiei bistritene, exista indicii temeinice privind faptul ca, seful Politiei Judetene Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere, Roberto Hasnas, si seful Politiei Nasaud, Leon Anton Closca au savarsit infractiunile retinute in sarcina lor. Procuorii au aratat in fata Tribunalului Cluj faptul ca probele de la dosar sunt lamuritoare, fiind interceptate discutii cu privire la modul in care politistul Ioan Ovidiu Muresan isi arata disponibilitatea de a interveni in dosare penale. Potrivit Ministerului Public, “gravitatea acestor interventii trebuie sa traga un serios semnal de alarma pentru cei care ar putea avea impresia ca astfel de fapte raman nesanctionate sau sunt tolerate de sistem.”

In propunerea de luare a masurii arestului preventiv, propunere admisa de catre instanta, procurorii au mai aratat ca raportat la circumstantele personale ale inculpatilor, “faptul ca acestia ocupa functii din varful unor institutii care trebuie sa apere valorile legii, faptul ca au studii si pregatire juridica, vechime in munca si influenta in societate, sunt aspecte care dau o gravitate sporita faptelor acestora, iar privarea lor de libertate este necesara. Scopul acestei masuri este atat buna desfasurare a procesului penale cu atat mai mult cu cat, in speta, urmeaza a fi audiati martori“.

La dosar se mai arata si ca, conform probelor administrate la dosar, inculpatii au apelat la influente politice pentru a indeparta angajati ai politiei bistritene care nu sunt obedienti. Procurorii mai sustin ca cei trei apelau si la mijloace de intimidare in mediul politienesc bistritean pentru a obtine ceea ce isi dorea. “Modalitatea prin care au inteles sa-si intimideze subordonatii, pentru a-si continua activitatea infractionala, a fost una de teroare instituita la nivelul IPJ Bistrita”, mai arata Minsiterul Public.

Ioan Ovidiu Muresan

Caracatita din Politia Bistrita-Nasaud

In momentul admiterii propunerii de arest preventiv, judecatorul de drepturi si libertati a Tribunalului Cluj retinea urmatoarea stare de fapt:

La data de 10.06.2014, prin ordonanta 74/P/2014 a Parch. de pe langa ICCJ-D.N.A.- Serv. Teritorial Cluj, s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem, cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, in conditiile in care functionarul public a obtinut, pentru sine ori pentru altul, un folos necuvenit, in forma continuata, prev. de art.132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 al.1 C.p., cu aplic. art.35 al.1 C.p. si art.5 al.1 C.p.; dare de mita, in forma continuata, prev. de art.290 al.1 C.p. rap. la art.6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art.35 al.1 C.p. si art.5 al.1 C.p.; luare de mita, in forma continuata, prev. de art. 289 al.1 C.p. rap. la art.6 si 7 lit.c din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art.35 al.1 C.p. si art.5 al.1 C.p.; cumparare de influenta, in forma continuata, prev. de art. 292 al.1 C.p. rap. la art.6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art.35 al.1 C.p. si art.5 al.1 C.p.; trafic de influenta, in forma continuata, prev. de art.291 al.1 C.p. rap. la art.6 si 7 lit.c din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art.35 al.1 C.p. si art.5 al.1 C.p. si efectuarea de operatiuni comerciale, ca acte de comert, incompatibile cu functia indeplinita, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata, prev. de art.12 lit.a teza I din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art.35 al.1 C.p. si art.5 al.1 C.p., totul cu aplic. art.38 al.1 C.p.

     Prin ordonanta cu acelasi numar din data de 23.11.2014 a D.N.A. - Serv. Teritorial Cluj, s-a dispus extinderea urmaririi penale in rem si inceperea urmaririi penale in rem cu privire la actele infractionale savarsite in perioada iunie-noiembrie 2014, care includ in laturile obiective ale infractiunilor pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem, conf. ordonantei procurorului din data de 10.06.2014;

De asemenea, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale in personam fata de suspectii Muresan Ioan Ovidiu, Hasnas Roberto Emil si Closca Leon Anton, sub aspectul comiterii infractiunilor de mai sus.

La data de 24.11.2014, prin ordonantele cu acelasi numar, au fost puse in miscare actiunile penale impotriva inculpatilor, cercetati pentru comiterea infractiunilor anterior mentionate.   

La aceeasi data, sus-numitii au fost retinuti pentru 24 ore prin ordonantele de retinere emise de procuror, incepand cu data de 24.11.2014 pana la data de 25.11.2014.

Pe baza actelor existente la dosarul cauzei, s-a stabilit urmatoarea stare de fapt:

La data de 30.06.2014, tatal numitului ...a fost implicat intr-un accident rutier, produs pe drumul dinspre  Sangeorz Bai spre Ilva.
Autovehiculul condus de tatal lui ...a intrat in coliziune cu un autoturism BMW, iar la fata locului s-a deplasat politistul ...din cadrul Politiei orasului Sangeorz Bai.

La ora 18:23, in ziua de 30.06.2014, ...l-a contactat telefonic pe Muresan Ioan Ovidiu – inspector sef la IPJ Bistrita Nasaud, comunicandu-i faptul ca politistul ...are intentia de a retine permisele de conducere ale celor doi conducatori auto implicati in accident.

In continuare, Muresan Ioan Ovidiu i-a solicitat comisarului sef Hasnas Roberto Emil sa se deplaseze la Politia Sangeorz Bai si sa il determine pe  ...sa nu retina permisul de conducere al tatalui lui ....

La data de 01.07.2014, ora 16:03:07, Hasnas Roberto Emil i-a raportat telefonic inspectorului sef Muresan Ioan Ovidiu faptul ca, ,,a rezolvat”  problema cu .... 

2. La data de 02.09.2014, Hasnas Roberto Emil a organizat intalnirea dintre inspectorul sef Muresan Ioan Ovidiu si omul de afaceri ..., zis ....

Inspectorul sef i-a solicitat lui ... sa-i achizitioneze un autovehicul din Italia si sa organizeze transportul acestuia in Romania.

In legatura cu acest subiect au fost interceptate mai multe convorbiri  si comunicari in cauza, purtate intre  Muresan Ioan Ovidiu, Hasnas Roberto Emil si ... (10.09.2014, orele 08:35:34 si 11:20:56, 12.09.2014, orele 14:07:42, 14:11, 14:14:27).

Din continutul acestora rezulta ca ... a organizat cumpararea masinii si transportul ei in Romania, ca pretul acesteia ar fi fost (cu cheltuielile de drum) circa 5.500 euro.

Initial, actele de vanzare – cumparare au fost incheiate pe numele cumparatorului Muresan Ioan Ovidiu, acesta interesandu-se la RAR Bistrita Nasaud de conditiile de inmatriculare in Romania.

Afland ca are obligatia de a achita o taxa de mediu, pentru inmatriculare, in cuantum de circa 4.200 de euro, inspectorul sef Muresan Ioan Ovidiu a decis sa falsifice actele de provenienta ale vehiculului, incalcandu-si in mod flagrant atributiile de serviciu, pentru a pagubi bugetul de stat. 

In acest sens, inspectorul sef al IPJ Bistrita Nasaud i-a solicitat numitului ... sa identifice o persoana care sa accepte sa figureze in mod formal si fictiv, in acte, in calitate de cumparator al vehiculului.

Totodata, ... (la cererea lui Muresan Ioan Ovidiu si Hasnas Roberto Emil) a efectuat demersuri pentru falsificarea actelor vehiculului cumparat din Italia, in sensul mentionarii frauduloase a includerii acestui vehicul in alta categorie, in scopul diminuarii nejustificate a cuantumului taxei de mediu.

In mod real, vehiculul facea parte din categoria M (pentru transport persoane), iar Muresan Ioan Ovidiu a urmarit sa inscrie fraudulos vehiculul in categoria  N1(autoutilitara pentru transport de marfuri), pentru care taxa era mult mai mica, de circa 200 euro.

Pentru obtinerea unui document nereal cu privire la categoria vehiculului, ... a achitat suma de 900 lei, fapt pe care i l-a comunicat comisarului sef Hasnas Roberto Emil, in discutia telefonica din 08.10.2014, ora 15:18:58. 

Reusind sa rezolve aceasta solicitare frauduloasa, cu sprijinul unui anume ..., ... ii solicita lui Hasnas Roberto Emil sa intermedieze o noua intalnire cu Muresan Ioan Ovidiu, pentru ca acesta: ,,… sa vada cine-i bazat, el sau io?”.

Cu noul ,,act” procurat de ..., Muresan Ioan Ovidiu afla (la data de 10.10.2014) ca va trebui sa plateasca doar 200 de euro taxa de mediu.

In vederea inmatricularii vehiculului, Muresan Ioan Ovidiu a apelat la utilizatorul postului telefonic cu nr. ....
In data de 24.10.2014, Muresan Ioan Ovidiu l-a trimis pe tatal sau … ... la comisarul sef ..., de la SPCRPCIV Bistrita Nasaud, vehiculul fiind inmatriculat fraudulos pe numele lui … ....

Este de remarcat ca, dupa deplasarea de la sediul SPCRPCIV Bistrita Nasaud, … ... a fost transportat de catre ...(...), la solicitarea lui Hasnas Roberto Emil.

3. In ceea ce priveste relatia dintre Muresan Ioan Ovidiu si omul de afaceri ... (...), din convorbirile si comunicarile telefonice interceptate in cauza, a rezultat ca omul de afaceri ii ofera inspectorului sef, in mod repetat, diverse avantaje materiale: material lemnos (16.06.2014,  ora 19:03:54), organizarea unor partide de vanatoare (20.06.2014, ora 10:03:23, 21.06.2014, ora 17:53:56 si ora 20:32:41).

La inceputul lunii august 2014, ... i-a solicitat lui Muresan Ioan Ovidiu sa acceseze baza de date si sa identifice autoturismul ..., pe motiv ca: ,,…nu prea stim cine-i, ca tot ne patruleaza in zona…”.

Muresan Ioan Ovidiu ii solicita subordonatului ... (...) sa acceseze baza de date, stabilind ca proprietarul masinii este o societate comerciala din Targu Mures.

Inspectorul sef l-a contactat telefonic pe ..., comunicandu-i acestuia datele de identificare ale proprietarului autovehiculului;

4. Numitul ... i-a solicitat inspectorului sef Muresan Ioan Ovidiu sa intervina in cursul solutionarii unui dosar penal, privind un accident de circulatie in care fusesera implicate autoturismele conduse de ...si ....
In dosarul respectiv fusese intocmita o expertiza tehnica auto de catre expertul ..., care retinuse drept cauza determinanta a producerii evenimentului rutier  patrunderea lui ...pe contrasens, iar drept cauza favorizanta faptul ca sotia lui ... (care a decedat urmare a accidentului) nu purtase centura de siguranta. Dosarul cauzei se afla in instrumentare la ofiterul ..., din subordinea comisarului sef Hasnas Roberto Emil.
La data de 04.08.2014, Muresan Ioan Ovidiu i-a cerut lui Hasnas Roberto Emil sa-i prezinte raportul de expertiza intocmit de expertul ..., dupa care i-a solicitat lui Hasnas Roberto Emil sa ia legatura cu expertul ... si sa-i spuna ca el (inspectorul sef al IPJ Bistrita Nasaud) este „direct interesat” in mersul dosarului, fiind prieten cu ....

Scopul vizat de Muresan Ioan Ovidiu a fost acela de a –l determina pe ... sa accepte intocmirea unui supliment de expertiza, din care sa reiasa vinovatia exclusiva a numitului ...si sa se stabileasca culpa exclusiva a acestuia in producerea evenimentului rutier.

La data de 06.08.2014, Muresan Ioan Ovidiu i-a comunicat lui ... ca ar fi vorbit cu ..., care s-a aratat de acord sa efectueze un supliment de expertiza, la cererea organelor de politie.

La data de 08.08.2014, Muresan Ioan Ovidiu i-a spus lui ... ca : „… io pe chestia asta l-am luat de barba pe Roberto si i-am spus ma …pai du-te in p…ma-tii, pai daca ti-am spus ca e prietenul meu, trebuie sa miscam lucrurile asa”.
Muresan Ioan Ovidiu l-a determinat pe Hasnas Roberto Emil sa-i inmaneze o xerocopie a raportului de expertiza tehnica auto intocmit de ..., fara respectarea procedurilor legale, in scopul de a-l pune la dispozitia avocatei lui ....

Muresan Ioan Ovidiu i-a cerut lui ... sa angajeze o avocata care este sotia unui sef de birou din cadrul IPJ Bistrita Nasaud (...).

5. La data de 08.08.2014, inspectorul sef Muresan Ioan Ovidiu a discutat, in biroul sau, cu deputatul Oltean Ioan. Acesta din urma formulase o petitie catre Politia Municipiului Bistrita, prin care solicitase identificarea persoanei care a postat pe Internet un comentariu negativ la adresa deputatului, comentariu in care l-a numit „invatator ratat”.

Din continutul discutiilor purtate la data respectiva, rezulta ca, Politia Municipiului Bistrita ii raspunsese oficial deputatului ...ca nu ii poate pune la dispozitie datele solicitate, intrucat, sunt date cu caracter personal, protejate de prevederile Legii nr. 677/2001, acestea putand fi puse doar la dispozitia instantei, la cererea unui judecator.

Cu toate acestea, Muresan Ioan Ovidiu i-a comunicat verbal deputatului ...faptul ca IP-ul calculatorului folosit pentru postarea comentariului apartine numitului ..., angajat al SRI Bistrita Nasaud.

In continuare, discutand cu mai multi subordonati, inspectorul sef Muresan Ioan Ovidiu i-a mintit pe acestia si le-a explicat ca nu isi da seama cum a aflat ...identitatea posesorului IP-ului mentionat, incercand sa sugereze ca alti politisti ar fi vinovati de comunicarea datelor confidentiale;

6. La data de 08.08.2014, omul de afaceri ...s-a deplasat in biroul  inspectorului sef Muresan Ioan Ovidiu, solicitandu-i sa intervina intr-un dosar penal in care era cercetat chirurgul ..., CNP ..., prieten al omului de afaceri, acesta fiind banuit ca ar fi obtinut o fisa de libera practica medicala in conditii nelegale (intr-un moment in care nu se afla pe teritoriul Romaniei).

Muresan Ioan Ovidiu l-a chemat in biroul sau pe comisarul sef ..., din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ Bistrita Nasaud, cel care avea in lucru dosarul mentionat. 

  Inspectorul sef continua actiunea de intimidare, spunand din nou: ,,… nu exista”, reprosandu-i comisarului sef ... ca ,,strica” la nivel de imagine, ca face jocurile altor persoane.

De altfel, inca de la inceputul discutiei, Muresan Ioan Ovidiu a urmarit    sa-l determine pe ... sa accepte punctul sau de vedere, in sensul ca, ... nu ar fi vinovat pentru fapta imputata, ca ar fi obtinut  fisa de libera practica medicala in conditii legale, ca s-ar fi aflat in Romania la momentul obtinerii fisei.

Muresan Ioan Ovidiu afirma: …

Pentru a-l ,,convinge” pe subordonat, Muresan Ioan Ovidiu il ameninta cu posibile sanctiuni pentru intarzierea solutionarii unor dosare, spunandu-i…

7. La data de 29.10.2010, un inspector de trafic din cadrul ARR –Agentia Bistrita Nasaud, a incheiat un proces verbal de sanctionare si constatare a unei contraventii care ar fi fost savarsita de ...,  dispunand totodata si retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare apartinand microbuzului Mercedes Benz cu nr. de inmatriculare ....

Conform art. 62 alin. 3 din OUG nr. 109/2005, placutele si certificatul au fost predate la IPJ Bistrita Nasaud. La data de 10.06.2011,  ...  a solicitat restituirea placutelor si certificatului, insa IPJ Bistrita Nasaud a refuzat restituirea, comunicand solicitantei ca, deoarece nu a facut dovada achitarii amenzii contraventionale, suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului s-a prelungit cu inca 6 luni, dupa cele 6 luni dispuse initial.  

Aceasta comunicare nu a fost primita de ....

Ulterior, considerand ca suspendarea dreptului de utilizare a incetat la 29.04.2011, ... a actionat IPJ Bistrita Nasaud in contencios administrativ, organul de politie fiind obligat de instanta   sa restituie placutele si certificatul.

Intrucat IPJ Bistrita Nasaud nu a dat curs dispozitiei instantei,  ... a formulat o noua actiune, iar Curtea de Apel Cluj a dispus obligarea IPJ Bistrita Nasaud la plata unor daune materiale de 9.704 lei.

In consecinta, ...a deschis dosarul de executare silita nr. 711/2014, somand organul de politie sa plateasca suma de 11.180,25 lei, care a fost achitata in cursul lunii iunie 2014.

Urmare a acestei situatii, s-a dispus efectuarea unei cercetari administrative la nivelul IPJ Bistrita Nasaud, fiind desemnata o comisie formata din trei persoane, printre care si comisarul ...– seful Biroului Tehnic Auto din cadrul Serviciului Logistic.    

Conform reglementarilor Ministerului de Interne, termenul de solutionare a cercetarii administrative este de 60 zile, iar prelungirea acestui termen se aproba numai de catre IGPR – Directia de Control Intern – Compartimentul Cercetari Administrative.

Comisia a finalizat procesul verbal de cercetare administrativa, propunand clasarea lucrarii, pe motiv ca nu ar fi fost identificate persoane vinovate, dintre angajatii Serviciului Politiei Rutiere, carora sa le fie imputata suma de 11.180,25 lei.

Propunerea de clasare nu a fost acceptata de Muresan Ioan Ovidiu, in pofida faptului ca procesul verbal de cercetare administrativa a fost refacut de trei ori, urmare a insistentelor inspectorului sef.

Practic, nu a fost luata nicio decizie privind solutionarea cercetarii administrative, intr-un mod sau in altul, lucrarea fiind trimisa la Compartimentul Juridic, pentru formularea unui punct de vedere. 

Aceasta pozitie a comisarului sef Muresan Ioan Ovidiu a survenit pe fondul unui conflict pe care acesta l-a avut cu comisarul ...(lider local al unui sindicat al politistilor), conflictul fiind cauzat de motive care exced cadrului prezentului dosar.

Totodata, exista indicii conform carora refuzul inspectorului sef de a accepta procesul-verbal de cercetare administrativa, in varianta intocmita de comisia de cercetare, s-ar fi datorat faptului ca, Muresan Ioan Ovidiu i-ar fi solicitat insistent comisarului ...sa-l gaseasca vinovat pe seful Biroului Politiei Rutiere din cadrul Politiei Municipiului Bistrita, comisarul sef ..., care nu se afla in gratiile conducerii inspectoratului, intrucat, nu dorea sa raspunda la solicitarile de protejare a unor persoane apropiate inspectorului sef. In acest context, exista indicii conform carora, comisarul ...ar fi refuzat aceasta solicitare, intrucat, ... nu avea nicio culpa in ceea ce priveste cazul ....        

In cursul lunii septembrie 2014, la sediul IPJ Bistrita Nasaud a avut loc o actiune de control, desfasurata de organele ierarhic superioare din cadrul Ministerului de Interne, vizand, in principal, conflictul existent intre Muresan Ioan Ovidiu si ....

In cadrul actiunii de control au fost efectuate verificari si cu privire la cercetarea administrativa mentionata.
Dandu-si seama ca nu a solicitat la IGPR prelungirea termenului de 60 de zile (pentru finalizarea cercetarii administrative), pentru a evita o posibila sanctiune datorata depasirii nejustificate a acestui termen, inspectorul sef Muresan Ioan Ovidiu  a determinat mai multi subordonati sa falsifice mai multe acte si pozitii din registrele de evidenta.

Astfel, la data de 29.09.2014, Muresan Ioan Ovidiu  le-a cerut numitelor ...si ..., sa redacteze o adresa falsa si sa falsifice o pozitie din registrul de corespondenta, solicitandu-le sa scrie ,,cu acelasi pix sau cu aceeasi nuanta de pix”.

Scopul lui Muresan Ioan Ovidiu  a fost acela de a antedata respectivul act (pretinzand ca ar fi fost intocmit in 12.08.2014 si ca ar fi fost expediat la aceeasi data, catre Serviciul Financiar).

Totodata, Muresan Ioan Ovidiu l-a determinat pe seful Serviciului Financiar, numitul ..., sa aplice o rezolutie falsa, cu urmatorul continut: ,,d-na ..., se claseaza la nr. 188230/12.06.2014”, datata 13.08.2014, care in realitate a fost scrisa la data de 29.09.2014.  

Din afirmatiile lui Muresan Ioan Ovidiu rezulta ca, acesta nu s-a pronuntat asupra procesului verbal de cercetare administrativa, aplicand doar rezolutia ,,analizare si propuneri in 5 zile”. Dupa ce procesul verbal a fost refacut, Muresan Ioan Ovidiu  l-a inmanat (la sfarsitul lunii august 2014, dupa expirarea termenului de 60 zile) angajatului ...de la Compartimentul Juridic, in vederea exprimarii unui punct de vedere.

Pentru a ascunde depasirea termenului de solutionare a cercetarii administrative, Muresan Ioan Ovidiu i-a determinat pe ..., ...si ... sa participe la falsificarea actului aratat anterior, pentru a crea aparenta ca cercetarea administrativa ar fi fost solutionata in termen, prin ,,sesizarea Compartimentului Financiar cu privire la rezultatul cercetarii”;

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Ioan_Ovidiu_Muresan
arest preventiv
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1376 (s) | 23 queries | Mysql time :0.056325 (s)