Presedintele Klaus Iohannis si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au sustinut, joi, o declaratie de presa comuna la finalul convorbirilor purtate la Palatul Cotroceni, ocazie cu care cei doi oficiali au subliniat in repetare randuri ca politica de aparare a UE completeaza, nu concureaza NATO.

Presedintele Iohannis a abordat mai multe aspecte in discursul sau, precizand ca in timpul convorbirilor s-a discutat despre viitorul NATO si despre "toate temele majore care preocupa structurile NATO in aceasta perioada".

Seful statului a reamintit ca in acest an Alianta aniverseaza 70 de ani de existenta, iar Romania sarbatoreste 15 ani de la momentul aderarii.

"Romania sustine cu fermitate consolidarea aliantei, este cea mai puternica alianta care a existat vreodata, dar ca sa ramana asa e nevoie de multa munca.

Ne bazam pe o relatie trans-atlantica solida, indispensabila pentru securitatea si prosperitatea spatiului euro-atlantic. Romania va continua sa functioneze ca furnizor de securitate si stabilitate in regiune, va continua sa isi indeplineasca toate responsabilitatile asumate", a subliniat, printre altele, Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a mai dat asigurari ca Romania isi va tine promisiunea si va cheltui 2% din PIB pentru Aparare, facand o scurta trecere in revista a prezentei tarii noastre in teatrele de operatiuni, precum si in Polonia.

Totodata, Klaus Iohannis a mentionat actualul context "marcat de incalcari ale dreptului international si de utilizarea fortelor militare, inclusiv in vecinatatea noastra", subliniind ca apararea pe flancul estic al NATO "este o prioritate", iar "situatia de securitate in regiunea noastra, o preocupare majora pentru NATO".

"Vom actiona in continuare pentru consolidarea Brigazii Multinationale de la Craiova si pentru asigurarea prezentei constante a navelor aliantei in Marea Neagra, foarte importanta", a mai declarat presedintele Iohannis, subliniind inca o data ca proiectele de aparare ale UE si NATO "se completeaza reciproc, nu se concureaza reciproc; o abordare care creeaza sinergii".

La randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a multumit Romaniei pentru eforturile depuse si pentru contributia sa la adaptarea aliantei la contextul international.

De asemenea, Jens Stoltenberg a punctat importanta contributiilor financiare ale statelor membre ale Aliantei, amintind ca acestea "fac NATO mai puternica si Romania mai sigura".

Secretarul general al NATO a facut trimitere si la discutiile purtate cu privire la Tratatul INF.

"Rusia a scos la iveala un nou tip de racheta care incalca Tratatul INF", a afirmat el, facand trimitere la racheta SSC-8, care "are capacitatea, poate ajunge in orasele europene", a mentionat el, reamintind ca Rusia a primit un termen de 60 de zile pentru a respecta cerintele tratatului.

"Aceste 60 de zile expira in 2 zile si, din nefericire, nu exista niciun semn. Trebuie sa ne pregatim pentru o lume fara tratatul de descurajare a armelor nucleare", a mai spus Jens Stoltenberg, facand referire la Tratatul INF, incheiat in timpul Razboiului Rece si care interzice o intreaga clasa de rachete nucleare si conventionale terestre, cu o raza de actiune cuprinsa intre 500 si 5.500 de kilometri.

Pe de alta parte, secretarul general al NATO a reamintit ca alianta isi mentine angajamentul luat fata de politica usilor deschise, iar "Skopje si Atena sunt de laudat", Macedonia de Nord urmand sa semneze protocolul aderare "in curand".

Klaus Iohannis si Jens Stoltenberg au primit si cateva intrebari din partea jurnalistilor prezenti, ocazie cu care au subliniat inca o data, la unison, ca "UE si NATO colaboreaza mai strans acum decat in orice alt moment din trecut" si ca politicile lor de aparare "sunt complementare, nu concurente".

Presedintele Romaniei a vorbit si despre angajamentul Romaniei de a cheltui 2% din PIB pentru Aparare, asa cum s-a angajat, iar Jens Stoltenberg a transmis un mesaj clar Guvernului Dancila: "Ma astept ca toata lumea se va tine de cuvant, Romania e foarte aproape, sper ca anul acesta va reusi sa atinga 2%".

Intrebat despre suspendarea licitatiei pentru achizitia de corvete, presedintele Iohannis a explicat ca subiectul a fost discutat in CSAT. "Suntem in grafic. De ce nu se progreseaza pe corvete este o intrebare la care o sa va raspunda mai bine MApN. Din punct de vedere al CSAT, lucrurile sunt clare, Guvernul, MApN, trebuie sa livreze", a afirmat el.

Pe de alta parte, Jens Stoltenberg a fost intrebat de un jurnalist de la Associated Press despre situatia canadienilor detinuti in China.

"Urmaresc cu mare atentie acest caz si cu ingrijorare. Aliatii, Canada si SUA, au spus foarte clar ca China trebuie sa ii elibereze imediat pe cei doi canadieni retinuti in septembrie. Fac apel la Beijing sa raspunda", a spus secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg se afla la Bucuresti unde participa la reuniunea informala a ministrilor Apararii din tarile membre ale Uniunii Europene, care se desfasoara la Palatul Regal si la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Evenimentul este prezidat de catre Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, si a fost organizat in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene. coral