Senatorul clujean Vasile Cristian Lungu susţine că semnalele de alarmă privind criza economică globală, în contextul coronavirusului, se înmulţesc pe zi ce trece. Potrivit acestuia, acum, confirmă acest lucru şi şefa FMI Kristalina Georgieva, care şi aşa este încă prea optimistă estimând un avans al economiei globale de 3,9%.
În condiţiile în care guvernele ţărilor occidentale îşi smulg părul din cap pentru a vedea cum să limiteze efectele economice, politicienilor din România le arde de anticipate, blocaje instituţionale şi măsuri populiste pentru a mai smulge un pumn de voturi.
Ce se întâmplă acum pe scena politică românească este ultimul vals pe Titanic. Şi dacă vor câştiga alegerile anticipate, aşa cum se aşteaptă, liberalii nu vor face, timp de patru ani, altceva decât să scoată castanele aruncate în foc de PSD.
În afară de PMP, nimeni nu atrage atenţia asupra derapajelor economice care se pot produce. Liberalii nu vor să piardă voturi în faţa PSD, iar socialiştii vor să extragă capital politic din creşterea cu 40% a pensiilor, dublarea alocaţiilor şi mărirea anticipată a salariilor profesorilor.
Temerea este că, de data asta, nu vor mai exista oameni politici responsabili şi băltirea se va prelungi mai mult timp decât pe vremea guvernării PDL.
În cazul României, vaccinul împotriva coronavirusului economic trebuie să fie prudenţa bugetară:
1. Revenirea rapidă a deficitului sub pragul de 3%.
2. Temperarea măsurilor sociale populiste. Pensiile pot creşte în 2020, dar nu cu 40%. Un avans de 10% poate fi sustenabil pentru Buget.
3. Generarea unor surse bugetare importante precum absorbţia fondurilor europene în contextul viitorului exerciţiu bugetar 2021 – 2027 al UE.
4. Digitalizarea ANAF şi reducerea evaziunii fiscale.
Mult după ce va fi trecut pericolul pentru Sănătatea publică, ne vom confrunta cu o criză economică accentuată apărută din senin. Semnele sunt clare:
1. Bursele se prăbuşesc. Se estimează pierderi de 5.000 de miliarde de dolari. Un șoc comparabil cu cel din 2007 – 2008.
2. Cererea de petrol a scăzut pentru prima dată în ultimii 10 ani. Astfel, se constată o scădere a cererii cu 450.000 de barili în trimestrul I 2020 faţă de trimestrul IV 2019, conform Agenţiei Internaţionale a Energiei.
3. Preţul aurului creşte galopant – a ajuns aproape 1.700 de dolari uncia.
4. China este nu numai cea de-a doua economie a lumii, dar şi principalul producător de bunuri de consum. Încetinesc transportul şi distribuţia de mărfuri. Deocamdată, se vorbeşte despre o încetinire a economiei Chinei (creştere estimată în scădere de la 6% la 4,5%). Dacă Beijingul intră în recesiune, situaţia va fi critică.
5. Italia se blochează total. Este a doua în topul partenerilor comerciali ai României, după Germania. De asemenea, Italia este locul şase în topul investitorilor străini din punct de vedere al capitalului investit şi locul întâi în topul investitorilor străini din punct de vedere al numărului de companii prezente pe piaţă. Posibila închidere a graniţelor în interiorul spaţiului Schengen va gripa şi mai tare economia europeană.
6. Autoritatea Internaţională de Transport Aerian (IATA) a prefigurat pierderi de 29 miliarde de dolari pentru companiile aeriene.
7. S-au închis fabrici uriaşe în China şi Coreea de Sud – fabricile Apple din China şi Samsung din Coreea.
8. Două state din SUA (Washington şi California) au declarat deja starea de urgenţă.

coral