Clusterul Transilvania IT a demarat cursurile de digitalizare adresate persoanelor vârstnice în cadrul proiectului Seniorii Digitali, în luna iulie 2019. Proiectul urmărește să ofere cursuri gratuite seniorilor Clujului în materie de utilizare a tehnologiilor digitale. 

Ne dorim ca în cadrul acestui program cursanții noștri să obțină suficiente cunoștințe în operarea calculatorului și utilizarea internetului pentru a putea efectua plata facturilor, plata impozitelor, pentru a-și putea plăti taxele prin intermediul platformelor, de a putea face cereri către Primărie fără a mai fi nevoiți să stea la cozi", a declarat Bianca Muntean, Cluster Manager.

De aceste cursuri vor beneficia peste 150 de vârstnici, organizați în 4 serii, a câte 3 grupe.  În procesul de învățare, aceștia primesc sprijin nu doar din partea trainerilor, ci și din partea voluntarilor care s-au alăturat acestui proiect. Cei mai mulți voluntari sunt elevi clujeni, care sunt nerăbdători să împărtășească din bagajul lor de cunoștințe. 

Rolul clusterului nostru se axează pe zona de competențe digitale. Această zonă nu trebuie să fie una exclusivistă sau elitistă. Ne dorim să devină o normalitate, astfel încât, de beneficiile digitalizării să profite inclusiv seniorii. Există o serie de beneficii ale cunoștințelor de operare ale calculatorului pe care mulți le stăpânim de ani de zile, iar acum le transmitem mai departe, oferind o alternativă vârstnicilor în ceea ce privește o serie de operațiuni lunare“, a completat Bianca Muntean.

Este un proiect foarte important pentru comunitatea de IT și nu numai, pentru că digitalizarea afectează toate segmentele de cetățeni ale orașului Cluj-Napoca, iar categoria seniorilor este o categorie vulnerabilă pe acest segment, către care ne vom concentra resursele pentru a le ușura viața, pentru a-i aduce mai aproape de rudele lor și pentru a-i conecta mai ușor la viața comunității.

Le mulțumim pe această cale companiilor care și-au anunțat deja sprijinul, dorind sa derulăm un program pe minim 2-3 ani care să includă o cât mai mare parte a acestei categorii de cetățeni“, a declarat Loredana Miclăuș, managerul proiectului.

În următoarea fază a proiectului se va urmări atragerea unor parteneri diferiți din domeniul bancar, precum si alte instituții publice care au introduse și servicii on-line în relația cu cetățenii și totodată vom urmări creșterea numărului de voluntari pentru a extinde activitățile. 

Proiectul se desfășoară în perioada iulie-decembrie 2019 și este coordonat de către Transilvania IT Cluster, sub egida Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT, cu susținerea Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu AROBS Transilvania Software și Simplon România, precum și cu sprijinul Direcțiilor de Asistență Sociala. Cursurile au loc la Centrele de Vârstnici nr. 1 și nr. 2 din Cluj-Napoca.

Stadiul de desfăşurare a proiectului, respectiv a activităţilor sale, va fi prezentat şi actualizat frecvent pe site-ul organizației (https://transilvaniait.ro/), cât şi pe pagina de facebook Transilvania IT.

coral