News Flash:

Seplecan aduce o firma din Bucuresti ca sa rezolve criza gunoaielor. Firma PROSAL va construi o rampa temporara langa Turda

21 August 2015
909 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihai Seplecan Prosal
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, a anuntat astazi ca a gasit o solutie pentru problema depozitarii gunoaielor din judet. Acesta a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca societatea bucuresteana Prosal va construi la periferia municipiului Turda o rampa temporara de stocare, acesta mai anuntand ca pretul pentru colectarea deseurilor de la cetateni va reveni la valoarea de dinainte de inceperea problemelor si inchiderea rampei de la Pata Rat.

Viitoarea rampa temporara, care va deservi judetul pana la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID), va functiona timp de aproximativ un an, societatea din Bucuresti achizitionand, in urma cu aproape doua luni, aproximativ 30 de hectare de teren in extravilanul municipiului Turda, pentru viitoarea rampa temporara urmand sa aloce 8700 mp, reprezentantii firmei de salubritate anuntand ca in cazul in care este nevoie vor suplimenta suprafata.

Mihai Seplecan afirma ca aceasta solutie va duce la rezolvarea situatiei deseurilor, locuitorii judetului urmand sa plateasca un tarif mai mic pentru colectare. „Sunt foarte bucuros ca am reusit sa concretizam discutiile pe care le-am purtat cu firma Prosal si sa venim cu o solutie viabila in contextul crizei gunoaielor, o solutie care nu presupune nici un fel cost din partea judetului Cluj, relatiile contractuale fiind stabilite strict intre administratorul noii rampe temporare si operatorii de salubritate. Mai mult decat atat, aceasta solutie vine in beneficiul direct al clujenilor, deoarece va determina, conform discutiilor purtate intre societatea Prosal si operatorii privati, o reducere substantiala a tarifelor achitate de catre cetateni, speram noi pana la nivelul de dinainte de majorare! Nu in ultimul rand, doresc sa multumesc domnului primar Tudor Stefanie pentru sustinerea acestei solutii benefice pentru judetul Cluj si sa reiterez faptul ca activitatea respectivei rampe temporare va inceta imediat dupa transportarea deseurilor stocate la viitorul depozit ecologic", a declarat Mihai Seplecan.

De asemenea, Seplecan a anuntat ca va impune operatorilor sa colecteze selectiv gunoaiele, acesta anuntand, de asemenea, ca va propune infiintarea unui corp de  control care sa verifice activitatea companiilor care opereaza serviciile de salubrizare din judet. „Una dintre principale cauze care a dus la blocarea situatiei deseurilor din judetul Cluj a fost faptul ca operatorii nu au colectat selectiv. Chiar daca unii cetateni colectau separat deseurile, operatorii au transportat gunoaiele fara sa tina cont de acest lucru. Atentionez pe aceasta cale operatorii ca trebuie sa respecte legea si sa colecteze selectiv deseurile. De asemenea, voi propune in cadrul CJ infiintarea unui corp de control, in vederea monitorizarii si controlarii serviciilor comunitare de utilitati publice, acest nou organism, alaturi de Garda de Mediu urmand sa faca controale la firmele care opereaza in judetul Cluj", spune Seplecan.

Totodata, Seplecan spune ca locuitorii municipiului Turda nu trebuie sa fie ingrijorati, rampa cu pricina urmand sa repecte toate normele de mediu, mai mult, deseurile vor fi stocate acolo doar pentru scurt timp. „Vreau sa-i linistesc pe locuitorii municipiului Turda. Acolo va fi construita o doar o rampa temporara de stocare, nu una de depozitare. Cand va fi gata CMID vom lua gunoaiele de acolo", mai afirma Seplecan.

Octavian Mateescu, reprezentantul firmei Prosal, compania care va construi noua rampa temporara afirma ca aceasta statie va prelua o cantitate de deseuri mult mai mare decat ce se prelua pana acum. „Vom acoperi toata suprafata rampei cu membrana geotextil si cu geomembrana, vom monta o statie de tratare a levigatului si o statie de sortare. In acest fel  vom putea prelua o cantitate insemnata de deseuri de la operatorii de salubritate efectuand procedee de sortare, diferenta putand fi dusa la un depozit ecologic. Avem achizitionata statia de sortare, membrana, statia de tratare a levigatului urmand sa le amplasam in locatia respectiva in maxim 20 de zile de la obtinerea tuturor autorizatiilor. Acesta rampa are o durata de viata foarte scurta pentru ca in momentul punerii in functiune a CMID ea isi inceteteaza activitate si intreaga cantitate de deseuri stocata va putea fi transportata la depozitul ecologic", spune Mateescu.

Investitia va fi de aproximativ doua milioane de euro, reprezentantii companiei din Bucuresti afirmand ca isi vor recupera banii atat de la operatori cat si din valorificarea deseurilor.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

mihai seplecan gunoaielor turda rampa temporara cmid cluj gunoaiele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1511 (s) | 23 queries | Mysql time :0.046447 (s)